Hatay’da yaşanan depremi anlatan depremzede ve dayanışma çalışmalarına katılan Mert Arslanyürek, ‘Serinyol Mahallesi, AFAD İl Koordinasyonu’nun hemen karşısında olan bir mahalle ancak buraya depremin 3’üncü gününe kadar kimse gelmedi’ dedi
Mereş (Maraş) merkezli 6 Şubat’ta yaşanan depremlerde yerle bir olan Hatay’da enkazlar henüz tam olarak kaldırılmadığı gibi çadır sorunu da çözülebilmiş değil. Birçok kentte olduğu gibi Hatay’da da ilk günden beri sahada olanlar gönüllüler.
Yurttaşların çalışmaları geç başlatan AFAD’a tepkileri de dinmiyor. Hatay’ın Antakya ilçesine bağlı Serinyol Mahallesi’nde yaşayan ve birçok yakınını kaybeden Mert Arslanyürek, mahallelerinin karşısında AFAD İl Koordinasyonu’nun bulunmasına rağmen 3-4 gün mahalleye kimsenin gelmediğini belirterek tepkisi dile getirdi.
Haritadan silinen mahalleler var
Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Eylem Akdağ‘a konuşan Arslanyürek, gönüllülerle arama kurtarma çalışmaları yürüttüklerini ve kentin yok oluşuna tanklık ettiklerini söyledi. Kendisi de depremzede olmasına rağmen Hatay Deprem Dayanışması’nda yer alan Arslanyürek, “Haritadan silinen mahalleler var. Bulunduğumuz mahallenin nüfusu 20 bin civarı, burada çok katlı binalar enkaza dönüştü. Evim gibi müstakil evler daha az hasar gördü” diye belirtti.
Su ve çadır yok
Depremin ardından yaşananları anlatan Arslanyürek şunları söyledi:
“Serinyol Mahallesi, AFAD İl Koordinasyonu’nun hemen karşında olan bir mahalle ancak buraya depremin 3, 4’üncü gününe kadar kimse gelmedi. Aileler AFAD önünde yalvararak, yardım istedi. Maalesef 3-4’üncü gününe kadar AFAD bulunamadı. Mahallemizde bir de askeri kışla var orada da göçükler oldu, o yüzden oradan da bir yardım göremedik. 4’üncü günden itibaren belli başlı mahallelere profesyonel ekipler gelmiş olmasına rağmen çok yetersiz kalındı. Bugün gelinen noktada hala insanlar su ve çadır bulamıyor. Şebeke suyunun geldiği mahalleler var ancak güvenilir değil. Belediye suların kullanımının tehlikeli olduğuna dair açıklama yaptı.”
Dayanışma çağrısı
Depremin 2’nci gününden bu yana Hatay Deprem Dayanışması Koordinasyonu’nda yer aldığını belirten Arslanyürek, ” Şimdi de mahallelerde yardımları ulaştırmaya devam ediyoruz, çocuklarla da etkinlikler yapıyoruz. Yine gönüllü avukatlarımızla hukuki süreç çalışmalarını yapıyoruz. Yardımlar gelmeye devam ediyor ama kısıtlı, azaldı. İçme suyu büyük bir sorun, bunun çağrısını yapıyoruz. Hem buradaki yerel halkımıza hem de Türkiye halklarına dayanışma çağrısında bulunuyoruz” dedi.
HATAY