Af tasarısının MHP’nin politik amaçlarını gerçekleştirmek üzerine kurulu olduğunu belirten avukat Baran Doğan, “Herhalde dışardaki mafya sayısı yeterli değil, toplumu baskı altına aldırmak için o sayıyı biraz arttıracaklar. Adli suçluları dışarı çıkaracaklar, muhalifleri içeriye alacaklar” dedi.
Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) hazırladığı af taslağı geçen hafta Meclis Başkanlığı’na sunuldu. Meclis’e sunulan taslağın, 19 Mayıs 2018’den önceki suçları kapsadığı belirtiliyor. 162 bin tutuklu ve hükümlü yararlanabileceği ifade edildiği taslakta, cezalarda 5 yıllık indirime gidileceği belirtildi. MHP’nin hazırladığı taslağa yönelik muhalefet ve hukukçular kanadından da tepkiler ve eleştiriler gelmeye devam ediyor.
‘Tasarı hukuki değil’
MHP’nin Meclis’e getirdiği af tasarısını Mezopotamya Ajansı’nda (MA) Yasin Kobulan’a değerlendiren avukat Baran Doğan, Ceza Hukuku Sistemi’ne bir kurumu yerleştirirken sistemin genel işleyişi ile uyumlu bir düzenleme yapılması gerektiğini ifade etti. Sistemle uyumlu düzenlemeler olmadığı zaman sonraki süreçte başka hukuki problemlerin çıkacağı uyarısında bulunan Doğan, “MHP’nin getirdiği taslak bu yönüyle ne genel af olarak kabul edilebilir ne özel af olarak kabul edilebilir. Bir ceza indirimi var orada, bu ceza indirimini hukuki açıdan vasıflandırdığınızda bu bir koşullu salıverilme midir? Bu da belli değil. Genel olarak burada çıkartılacak olan yasanın hukuki vasfı belli değil” dedi.
Tasarının “hukuki” olamadığının altını çizen Doğan, taslağın “belli ihtiyaçları gidermek” için MHP’nin politik amaçlarını gerçekleştirmek üzerine kurulu olduğunu söyledi. Bahçeli’nin organize suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı’yı ziyaret etmesini hatırlatan Doğan, “Bunlarla uyumlu olabilecek şekilde, bu tarz insanların çıkmasına yarayacak şekilde düzenlemeler yapılmış. Siz o düzenlemeleri o şekilde yaptığınız taktirde hukuki ölçüler değil, pratikte ulaşmak istediğiniz amacı gerçekleştirecek hükümler koyuyorsunuz. Bu tarz hükümler koyduğunuzda da kanun bir genel af yasası, ya bir özel af yasası ya da bir koşullu salıverme yasası olmaktan çıkıyor, kendine özgü, amacı ne olduğu belli olmayan bir kanuna dönüşüyor” ifadesinde bulundu.
‘Herhalde dışarıdaki mafya sayısı yeterli değil!’
Çıkarılacak olan yasanın pratikte hiçbir karşılığının olmayacağının altını çizen Doğan, “Pratikte bazı kişilerin dışarı çıkmasını sağlayacaktır. Herhalde dışardaki mafya sayısı yeterli değil, toplumu sindirmek, baskı altına aldırmak için o sayıyı biraz arttıracaklar” dedi.
Yasanın bu haliyle toplumsal bir fayda sağlamayacağını dile getiren Doğan, Türkiye’nin genel bir affa ihtiyacı olduğunu belirtti. Doğan, çıkarılacak genel bir af yasasının toplumsal barışı kapsadığı zaman anlamlı olacağını vurguladı. Çıkarılacak olan bir genel af yasasında suç ayrımının yapılamayacağını belirten Doğan, “Hangi suçun diğer suça göre daha kötü olduğunu bilmeniz mümkün değil. Bir ayrım yapamazsınız. Devletin hapsettiği kişiler üzerinden böyle ayrım yaparak çıkarttığı hiçbir yasa toplumsal fayda üretmemiştir. Türkiye’de eğer bir genel aftan söz edilecekse düşünce özgürlüğü bağlamındaki suçlara bakmak gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.
‘Adli suçlular dışarı, muhalifler içeri’
Tasarıyla 162 bin insanın tahliye edileceği yönündeki söylemleri hatırlatan Doğan, “162 bin kişiyi tekrar dolduracaklar oraya. O cezaevleri o şekilde boş kalmayacak. Türkiye’de her zaman en kolay yöntem muhalefeti hapsetmektir. Ve o cezaevleri muhaliflerle doldurulacaktır. Adli suçluları dışarı çıkaracaklar, muhalifleri içeriye alacaklar. Son dönemde bazı politik suçlara baktığımızda, özellikle propaganda suçlarına… Propaganda suçlarında oldukça geniş yorumlar yapılarak, her fiil propaganda suçları içerisine alınıyor” şeklinde konuştu.