Rusya-Ukrayna Savaşı 110. günde de devam etti. Ukrayna güçleri Severodonetsk’ten çekildi. Uluslararası Af Örgütü, Rusya’nın Kharkiv’da yasaklı misket bombaları da kullanıp yüzlerce sivili öldürdüğünü ve savaş suçu işlediğini kaydetti
Rusya-Ukrayna Savaşı 110. günde de durmadı. Bombardıman ve çatışmalar 13 Haziran’da da sürdü. Rusya’nın Kiev’den ve Kharkiv’in büyük bölümünden çekildikten sonra askeri odaklandığı Ukrayna’nın doğusundaki Severodonetsk kenti yoğun bombardımana tutuldu. Luhansk Valiliği, 500 sivilin sığındığı kentteki sanayi bölgesinin bombalandığını, Siverskyi Donets Nehri’nin üzerindeki 3 köprüden ikincisinin bombardıman sonucu yıkıldığını kaydetti. Lısıçansk kentindeki bombardımanda ise biri çocuk 3 kişinin hayatını kaybettiği basına yansıdı.
Ukrayna yönetimi, Ukrayna güçlerinin kent merkezinden çekilmek zorunda kaldığını açıkladı. Severodonetsk ve Lısıçansk kentlerine saldıran Rus ordusu Siverskyi Donets Nehri’nin iki yakasındaki bu kentleri alırsa Luhansk bölgesinin tamamının kontrolü sağlamış olacak.
Genelkurmay Başkanlığı açıklaması
Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, 24 Şubat’tan bu yana 32 bin 300 Rus askerin öldürüldüğünü, Rus ordusuna ait bin 432 tank, 213 uçak ve 178 helikopterin imha edildiğini iddia etti.
AI Raporu: Kharkiv’de yasaklanan misket bombası kullanıldı
Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International-AI) yayınladığı “Herkes her an ölebilir” başlıklı raporda Rusya’yı Ukrayna’da savaş suçu işlemekle suçladı. DW’nin haberine göre AI, Rusya’nın uluslararası anlaşmalarla yasaklanan misket bombasını Ukrayna’da sivllere karşı kullandığını tespit ettiklerini duyurdu.
Uluslararası Af Örgütü, Kharkiv’da Rus güçlerin uluslararası anlaşmalar kapsamında kullanılması yasak olan 9N210 ve 9N235 tipi misket bombaları ve parça tesirli mühimmatı defalarca kullandığına dair kanıtlar bulunduğunu belirtti.
AI, Rusya’nın Ukrayna’nın ikinci büyük şehri Kharkiv’de (Harkiv, Harkov) birçoğu yasaklı misket bombaları kullanılan saldırılarının yüzlerce sivili öldürdüğünü belirtti.
Kharkiv’e ilişkin olarak AI “Kharkiv’daki yerleşim bölgelerinin tekrarlanan bombardımanı, ayrım gözetmeksizin yüzlerce sivilin ölümüne ve yaralanmasına neden olan saldırılardır ve bu nedenle savaş suçu teşkil eder” dedi.
AI, bu durumun hem mühimmat kullanılarak yapılan saldırılar hem de diğer güdümsüz roketler ve top mermileri kullanılarak gerçekleştirilen saldırılar için geçerli olduğunu belirtti. AI raporunda “Sürekli olarak çok sayıda sivil zayiata yol açtığının bilincinde olarak, nüfusun yoğun olduğu sivil bölgelerde bu tür patlayıcı silahların sürekli kullanımı, saldırıların sivil halkı hedef alması anlamına bile gelebilir” denildi.
Gıda ya da ilaç alışverişi yaparken ya da parkta…
AI raporunda, Rusya’nın sivilleri gıda ya da ilaç için alışveriş yaptıkları sırada, yardım sırası beklerken, parkta ya da mezarlıkta hedef gözetmeksizin yapılan saldırılarda öldürdüğü savunuldu. Kharkiv’un askeri yönetimi Af Örgütü’ne saldırılarda 606 sivilin öldürüldüğünü ve bin 248’inin de yaralandığını kaydetti. Af Örgütü incelemesinde, en az 62 sivilin öldüğü, 196’sının yaralandığı 41 patlamayı ele aldı.
Misket bombaları
Misket bombaları havada düzinelerce bomba ya da el bombası salarak onları ayrım gözetmeksizin yüzlerce metrekareye saçıyor. Belirlenen hedef askeri de olsa geniş alana yayıldığından çevredeki bütün canlıların hayatını tehdit ediyor. Bu nedenle bu tür bombalar dünyadaki çoğu ülkede yasa dışı olarak kabul ediliyor. Bu silahların kullanılmasını yasaklayan uluslararası anlaşmanın altında 120’den fazla ülkenin imzası var. Ancak Rusya ve Ukrayna bu sözleşmeyi imzalamadı.
Rusya ordusu 24 Şubat 2022’de Ukrayna’ya girmişti. Rusya güçlerinin ilk saldırdığı yerler Kiev’e yakın yerleşimler ve Rusya sınırındaki Kharkiv olmuştu.
DIŞ HABERLER