Akaryakıt fiyatlarının yüksekliği, yedek parçaların pahalılığı ve düşük nakliye ücretlerinden şikayet eden Adanalı kamyoncular, “Cumhurbaşkanı İstanbul seçimini bırakıp, ekonomiye baksın. Bizler perişan haldeyiz, ülke batmış ama herkes suskun” dedi.
Yüksek cari açık, yüzde 15’e yaklaşan işsizlik oranı, yüzde 20’i aşan enflasyon ve 6 lira dolayında seyreden dolar kuruna sahip Türkiye ekonomisinin yaşadığı kriz nedeniyle kapısına kilit vurulan işyerleri ile birlikte işsizler ordusuna her gün binlerce insan ekleniyor. Sanayiden küçük esnafa kadar herkesi etkileyen krizden nakliyeciler de şikayetçi. Çukurova topraklarında yetişen kavun, karpuz, biber, domates, patlıcan ve buğday gibi birçok ürünü araçlarına yükleyip diğer kentlere taşıyan Adanalı kamyoncular, akaryakıt fiyatlarının yüksekliğinin yanı sıra yedek parçaların pahalılığı ve düşük nakliye ücretlerinden dertli. Mazoton litresinin 6.33 lira olmasına isyan eden kamyoncular, yaşanan krizden dolayı iş yapamaz ve geçinemez halde. Buna rağmen yaşadıkları sıkıntıları anlatırken bile birçoğu ülkenin içerisinde bulunduğu güvensiz ortam nedeniyle görüntü ve fotoğraf vermekten kaçınıyor.
‘Ülke batmış ama herkes suskun’
Görüntü ve fotoğraf vermekten kaçınan kamyoncular içerisinde bulundukları durumu ise şu sözlerle dile getirdi: “Bu ülkede ciddi bir kriz var. İnsanlar aç, bir şey alamıyor. Her şey ortada. Mazot fiyatı almış başını gidiyor. Bir de aracın masrafı var. Bir kamyon lastiğini bile almakta zorlanıyoruz. Her şey ateş pahası. Ne yapsan para gidiyor. Cumhurbaşkanı İstanbul seçimini bırakıp, ekonomiye baksın. Bizler perişan haldeyiz, evimize ekmek götüremiyoruz. Herkes o şekilde. Konuşanı içeri atıyorlar daha ne diyelim. Ülke batmış ama herkes suskun. Çünkü korku var.”
‘Durumumuz içler acısı’
Bir diğer kamyoncu Aydın Sarıldağ ise durumlarının içler acısı olduğunu ifade ediyor. Yüksek mazot fiyatının yanı sıra bir çift lastiğin fiyatının 5 bin TL olduğunu söyleyen Sarıldağ, yaptığı her sefer için 600 TL dolayında ücret aldığını dile getirdi. Sarıldağ, “Bunun 50 TL’sini komisyoncuya garaj parası olarak veriyorum. 350 TL mazota veriyorum. Kaldı mı 200 TL. Hal’de 2 gün iş bekliyorum, onu da orada yiyorum. El ele baş başa kalıyoruz. Durumumuz bu. Bir şey kalmıyor, kazanamıyoruz” dedi. Yakın zamanda 2 bin 400 TL borcunu ödeyemediği için kamyonun bağlandığını da söyleyen Sarıldağ, artan masraflar ve iş yapamamaktan ötürü birçok arkadaşlarının kamyonlarını satıp, nakliyecilik yapmayı bıraktığını kaydetti.
Kaynak: MA