Bugün açılacak olan Meclis’te ilk olarak hasta ve infazı yakılan tutukluların durumunun gündeme getirilmesi çağrısında bulunan Adalet Nöbeti’ndeki aileler, sorunun tamamen çözülmesini istedi
Hasta ve infazı yakılan tutuklu ailelerinin Diyarbakır’da başlattığı Adalet Nöbeti, 319 gününde devam ediyor. Tutuklu yakınları, cezaevindeki tecridin sonlandırılarak tutukluların serbest bırakılması talebiyle her hafta Diyarbakır Adliyesi, Adli Tıp Kurumu (AKT) ve Diyarbakır D Tipi Cezaevi önünde eylemler gerçekleştiriyor. 319 gündür adalet talepleri duyulmayan aileler, bugün açılacak Meclis’in taleplerini gündeme almasını istedi.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın hasta tutuklulara ilişkin düzenlemelerin yapılacağına dair açıklamasını hatırlatan tutuklu yakınlarından Reşahat Ada, İnci Güler, Nazime Boltan ile Herdem Merwanî, bir kez daha Meclis’teki siyasi partilere çağrıda bulundu.
Meclis’e çağrı
Hasta ve infazı yakılan tutuklular için 11 aydır nöbette olduklarını belirten Reşahat Ada, çözüm gelene kadar eylemlerine devam edeceklerini söyledi. Cezaevlerinde 600’den fazla hasta tutuklunun olduğunu, ağır hasta tutukluların ihtiyaçlarını cezaevinde gideremediğini belirten Ada, “Adalet Bakanı açıklama yaparak ‘hasta tutukluların durumunu görüşeceğiz ‘dedi. Meclis bugün açılıyor. Bu sorunları acilen meclise taşıyın ve bu zindanlardaki sorunlara çözüm bulun” çağrısında bulundu. Ada, sorunlara çözüm bulunana kadar eylemlerine ve direnişlerine devam edeceklerini söyledi.
‘Kanunlarınıza uyun’
Tutukluların infazlarının yakılmamasını isteyen İnci Güler ise, devletin kendi kanunlarına uymasını talep etti. Uzun süre tutukluluk halinin idam ile eş değer olduğunu aktaran Güler, “Hem ailelere hem de tutuklulara acı çektiriyorlar. Bunca yıl cezaevinde kalan tutuklulardan infazını tamamlayanları, yeni kanunlar çıkararak içerde tutmaktan vazgeçin” diye seslendi.
‘Toplumsal bir sorun’
Hasta tutuklu Civan Boltan’ın annesi Nazime Boltan ise Meclis’in alelacele hasta tutuklularla ilgili kanun çıkarması gerektiğini belirterek, hasta tutukluların serbest bırakılmasını istedi. Bir diğer tutuklu yakını Herdem Merwanî de, siyasi partilerin kendilerine destek vermesini isteyerek, “Bu sadece bir kaç ailenin sorunu değil toplumun sorunudur. Tutuklu aileleri olarak bizler olaylara şahsi yaklaşmadık, kendi tutuklularımızın ismini söylemedik. Bu sorunun tamamen çözülmesini istedik” dedi.
‘Durumları iyi değil’
Adalet Bakanı Bozdağ’ın iki hafta önce hasta tutuklular meselesini gündemlerine alacağını söylediğini hatırlatan Merwanî, “Biz de bakanın bu söylemine inanmak istiyoruz. Türkiye’de yüzlerce tutuklu ailesi bu sorunun çözümünü bekliyor. Hasta tutukluların durumu hiç iyi değil ve hepsi ağır hastalar. İlk defa Meclis’in açılmasını bekliyoruz. Ne kadar sorun olursa olsun, bu iptal edilip ertelenecek bir sorun değildir. Meclis bunu ilk madde olarak gündeme almalı” dedi.
DİYARBAKIR