Amed’de cezaevlerinde yaşanan ha ihlallerine dikkat çekmek amacıyla başlatılan Adalet Nöbeti birinci yılına girdi, aileler taleplerini yineleyerek, tüm tutukluların serbest bırakılmasını istedi
Cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri ve özellikle hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek amacıyla Amed’de başlatılan Adelet Nöbeti’nin bir yılını doldurdu. Her gün devam eden eylemde bugün ki açıklama Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Amed Tutuklu Hükümlü Aileler ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAY-DER), Özgür Kadın Hareketi(TJA), Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed Milletvekili Remziye Tosun, HDP İl Eşbaşkanları Gülistan Atasoy ve Zeyyat Ceylan, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), Diyarbakır Barosu, Amed Tabip Odası, Rosa Kadın Derneği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Amed Şubesi, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), 78’liler Derneği, Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED DER), DİSK Amed Temsilciliği ve çok sayıda yurttaşın katılımıyla kitlesel olarak yapıldı.
Sonuna kadar adaleti arayacağız
Eylemde aileler adına konuşan hasta tutuklu yakını Abdulselam Güler’in kardeşi İnci Güler, “Çalmadığımız kapı kalmadı. Bizlerin devletten talep ettiği adalettir. Adaletsizliği yaratmayın” diye konuştu. Adalet eylemine başladıktan sonra tutukluların aç ve susuz bırakıldığını ifade eden Güler, “Yapılan bu haksızlığı kabul etmiyoruz. Her zaman tutuklularımızın yanında olacağız. Sonuna kadar adalet arayacağız” dedi.
Rapor hazırlanmalı
Amed Tabip Odası Başkanı Elif Turan ise, Cezaevlerini Türkiye’nin kanayan yarası olarak tanımlayarak, sağlık kurumların verdiği raporlara rağmen hasta tutukluların bırakılmadığına dikkati çekti. Turan, “ATK’nin tek başına karar vermemeli, uzman doktorların görüşü alınarak rapor hazırlanmalıdır. Hasta tutukluların serbest bırakılmasını istiyoruz” dedi.
Talepler karşılanmalı
TUHAY-DER avukatı Yusuf Çakas da, “Herkes bu adalet sesi duydu, fakat iktidar duymadı. Bu sesi duyun. Yağmur yağsa da adalet arayışı sürüyor. Bizler bu adalet arayışının yanında mücadele ediyoruz. Bijî berxwedana zindana” dedi.
Ailelerin yaz, kış, soğuk, çamur demeden cezaevi, ATK ve adliye önünde adalet arayışına devam ettiğini belirten HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu üyesi Serhat Eren de, “Adalet nöbetine başlayan ailelerimiz; cezaevlerinde insanlık onuruna yaraşmayan uygulamaların son bulmasını istiyor. Tam bir yıldır adaleti nöbeti olan aileler hasta tutukluların serbest bırakılması ve infaz yakılmasının durdurulmasını istiyorlar. Bu haklı talepler bir an önce yerine getirilmelidir” diye ifade etti.
Tedavi edilemez boyutlara vardı
Konuşmaların ardından basın metinin okuyan ÖHD Amed Şube Eşbaşkanı Özüm Vurgun, cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine değinerek sorunları sıraladı. Vurgun, cezaevlerindeki aşırı kalabalık koğuşlar, sağlığa erişim hakkının engellenmesi, tek kişilik nakil araçları, kelepçeli muayene, muayene sonrası ağız içi arama dayatması, revire geç çıkarılma, hastane sevklerinin geç ya da hiç yapılamaması, yetersiz iaşeler, ısıtılmayan ve havalandırılmayan koğuşlar, cezaevlerinde yeterli doktor ve sağlık personeli bulundurulmaması, diyet yemeklerinin verilmemesi, temiz suya erişimde yaşanan problemler, atak geçirmesi riski yüksek ve kendi ihtiyaçlarını karşılayamayan mahpusların tek kişilik yerlerde tutulması gibi uygulamalar sebebiyle de sağlık problemlerinin tedavi edilemez boyutlara evirildiğini belirtti.
Bir yılı geçti
ATK’nin hasta tutuklular için verdiği olumsuz raporları da hatırlatan Vurgun, “Hasta mahpus yakınlarının 1 yılı bulan adalet nöbeti eyleminin hapishanelerde artan hak ihlalleri karşısında, insanlık onuru ve yaşam hakkını savunduğu gerçeğini yadsıyamayız. Sağlık hizmetlerine erişim ve yaşam hakkı başta olmak üzere temel hakların asgari ölçüde sağlanması, bir yıldır sadece ve sadece adalet için mücadele eden mahpus yakınlarının taleplerinin karşılanarak hasta mahpusların derhal salıverilmesini ve sağlık hakkına erişimin sağlanması gerektiğini belirtiyoruz” dedi.
AMED