Mardin E Tipi Kapalı Cezaevinde tutukluların hak ihlallerine karşı başlattıkları açlık grevi devam ediyor. Tutuklulara din kursu dayatması yapıldığı ortaya çıktı
Mardin E Tipi Kapalı Cezaevinde tutukluların hak ihlallerine karşı 21 Şubat’ta başlattığı süresiz dönüşümlü açlık grevi eylemi 17’nci gününde devam ediyor. Açlık grevi eylemini -Osman Akbaş, Halil Bergin ile bir kolu ve bir ayağı olmayan Mehmet Çiftçi devraldı. Tutuklular 5’er günlük dönüşümlü olarak başlattıkları açlık grevi eyleminin periyodunu 10’ar gün halinde sürdürmeye karar verdi. Açlık grevinin başlamasından kısa bir süre sonra 25 Şubat’ta İlhami İşçi, gerekçe belirtilmeden İslahiye E Tipi Kapalı Cezaevine, önceki gün de Serhat Doğan isimli tutuklu gerekçesiz bir şekilde Erzurum Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevine sevk edildi.
2 talep kabul edildi
Açlık grevi eylemlerinin devam etmesi üzerine önceki akşam saatlerinden itibaren tutuklular ile görüşme gerçekleştiren cezaevi yönetimi kimi talepleri kabul etti. Avukatlardan alınan bilgilere göre; cezaevi yönetimi hasta tutukluların hastane sevklerinin yapılmasını ve “ağız içi arama” uygulamasından vazgeçilmesini kabul etti. Tutuklular ile cezaevi idaresinin akşam saatlerinde sona eren görüşmesinin ardından ağır hasta tutuklu Mehmet Şükrü Aykal ile 2 tutuklunun hastane sevki gerçekleştirildi. Sevk edilen tutukluların tedavilerinin ardından yeniden cezaevine götürüldüğü öğrenildi.
Tedaviler engelleniyor
Tutuklulardan Mehmet Şirin Acar, ayrıca tutukluların taleplerine ilişkin Mardin Barosu İnsan Hakları Komisyonuna da mektup gönderdi. Acar, mektubunda tutukluların açlık grevi eylemine destek verilmesi gerektiğini belirtirken, yaşanan hak ihlallerine dair, şu bilgileri paylaştı: “En ağır infaz rejimine rağmen tahliyelerin ertelenmekte, taraflı koğuşta kalmamız ve siyasi kimliğimize bakılarak pişmanlık dayatılmaktadır. Dini kurs gibi etkinliklere çıkmadığımız için yapılanın eksi puan olarak gösterilmesi laik devlet anlayışına aykırıdır. Bizlere zorla din kurslarına katılmamız dayatılıyor. Diş tedavilerimiz engelleniyor. 1,5 saat kadar ziyaretçi hakkımız var. Bu süre en alt sınır olan 40 dakika ile sınırlandırılıyor. Avukatlarımız ile sağlıklı bir zeminde görüşemiyoruz. Ortak alan etkinliğinden faydalanamıyoruz. Sudan sebeplerle toplu soruşturmalar açılıp, toplu cezalandırmalar yapılıyor. Yeni Yaşam Gazetesi ve sosyal dergiler verilmiyor. Her odada 4-5 kişi yerde yatmak zorunda kalıyoruz. Sosyal etkinlik haklarımız kısıtlanmaktadır.”
MARDİN