AKP Genel Başkanı Erdoğan tarafından açıklanan ‘Ekonomik İstikrar Kalkanı’ paketini değerlendiren HDP’li Musa Piroğlu, paketin yüzde 98’inin patronlara, yüzde 2’sinin ise ihtiyaç sahipleri için harcanacağını söyledi
Koronavirüsü (Kovis-19) salgınına karşı AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında Çankaya Köşkü’nde gerçekleştirilen Koronavirüsle Mücadele Eş Güdüm Toplantısı’nın ardından “Ekonomik İstikrar Kalkanı” adıyla 100 milyarlık bir ekonomik önlem paketini duyuruldu. Açıklanan paket, açlık ve yoksulluk sınırı altında yaşayan milyonlarca çalışana dair kapsamlı kararlar alınmaması yönündeki eleştirilerin hedefi oldu. Açıklanan paketi değerlendiren Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, paketin yüzde 98’inin patronlara, yüzde 2’sinin ise ihtiyaç sahipleri için harcanacağını ifade etti. Piroğlu, “Paketin Türkçesi şu; Aslında ayakta kalanlar kalsın, kalamayanlar da ölsün şeklinde bir açıklama yaptılar” değerlendirmelerinde bulundu.
‘Açıklanan paket çözüm üretmedi’
Açıklanan paketin beklenenleri karşılamadığını söyleyen Piroğlu, “Mesela Sağlık Bakanı bu ülkede en büyük hastanelerinin sahibi. Özel sağlık kurumları ve eczanelerin kamu hizmetine verilmesi ve yoksulların, işsizlerin ve sosyal güvencesi olmayan herkesin bu sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanması gibi beklentiler olmadı” dedi. Açıklanan paketin çoğu soruna çözüm üretmediğini belirten Piroğlu, “İnsanların evde kalmasını söylediler ama çalışanlar milyonların 3 hafta evde nasıl kalacağına dair hiçbir açılım da yapmadılar. Sadece 2-3 günde İstanbul’da eğlence yerleri, kafelerin kapandığını düşündüğümüzde yüz binlerce insan işsiz kalmış durumda zaten. Bunların hayatlarını nasıl sürdüreceğine dair bir çözüm yok” ifadelerini kullandı.
‘Patronlara kalkan, halka kılıç’
Fabrikaların atölyelerin büyük bir kısmı işe devam ettiğini belirten Piroğlu, “İnsanlar işe gidiyor ve kötü koşullarda bu virüse yakalanma riski var. Aslında ülke nüfusunun yüzde 80’ine bu virüsü bıraktılar, kendileri termal kameralarla korunaklı yerlerine geçtiler ve oradan da halka ‘dua edin, kurtulun’ demekle yetindiler. Aslında paket için patronlara kalkan, halka da kılıç kaldı denilebilir” değerlendirmelerinde bulundu.
EKONOMİ SERVİSİ