Erdoğan’ın asgari ücret açıklarken kullandığı‘Sırtımızda küfe var’ sözlerine tepkiler gelmeye devam ediyor. Ekonomist Ahmet Şahinöz ‘Esas küfe, işçilerin sırtında’ dedi
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, işçi sınıfı tarafının davet edilmediği bir toplantı ile asgari ücreti belirlendi. AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıklamada bulunduğu toplantıda, 2023 yılı asgari ücret oranı 8 bin 506 lira olarak açıklandı.
Ekonomist Ahmet Şahinöz, asgari ücretin en az 10 bin lira olması gerektiğini savunurken açıklanan tutarın enflasyon karşısında eriyeceğini ifade etti.
Enflasyon oranında artış talep edilmeli
Asgari ücretin bir insanın ailesi ile beraber onurlu bir şekilde geçimini sağlayabilmesi için geliştirildiğini anımsatan Şahinöz, asgari ücretin belirlenmesinde amacın çalışanları korumak olduğunu söyledi. Söz konusu hakkın işçilerin mücadelesi sonucunda kazanıldığını vurgulayan Şahinöz, Türkiye’de çalışanların yarısının asgari ücret ve altında kalan ücretler ile çalıştığını, asgari ücretin normal ücret haline geldiğini söyledi. Şahinöz, “Türkiye’deki enflasyona ve yaşam koşullarına bakarsak, asgari ücretin en azından 10 bin lira olması gerekiyor. Bu yüzde 80’lik bir artıştır. Yüzde 80, Türkiye’nin enflasyonudur. Günümüz enflasyon oranında bir artış talep etmek işçilerin en doğal hakkıdır” dedi.
Esas küfe, işçilerin sırtında
Asgari ücretin iktidarlar tarafından siyasi bir rant haline getirildiğini söyleyen Şahinöz, yapılan yüzde 50’lik artışın nedeninin 2023 seçimleri olduğuna işaret etti. Erdoğan’ın “Küfe bizim sırtımızda” sözlerini anımsatan Şahinöz, “Asgari ücret artarsa maliyetler artar, maliyetleri artarsa firmaların rekabet gücü azalır. Esas küfe, işçilerin sırtında. Onların sırtında yaşam sorunu, açlık sınırı, açlık tokluk meselesi var. Aldığı ücretin yüzde 70’ini gıdaya harcamak zorunda kalan bir işçiden ne bekleyebilirsiniz?” diye sordu.
Türk-İş’e eleştiri
Türk-İş’in pazarlık sürecindeki tavrını eleştiren Şahinöz, asgari ücretin açlık sınırından başlatıldığını belirtti. Küçük esnafın söz konusu asgari ücreti ödeme sorunlarına yönelik çözümünün devletin sübvansiyon vermesi olduğunu dile getiren Şahinöz, “Türkiye’de iş gücü ücretlerini düşük tutmaya yönelik bir politika var. Burada göçmenlerden de yararlanarak onları neredeyse bedavaya çalıştıralım diyor. Bunun devamlılığı yok. Türkiye’nin ucuz işgücüne dayalı bir geleceği olamaz” diye konuştu.
Kaynak: MA