PKK Lideri Abdullah Öcalan için toplanan imzaları CPT ve OHCHR’ye teslim eden heyette yer alan Xanîm Eyo, iki ayda Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için 2 milyondan fazla imza topladıklarını ve CPT ile görüştüğünü anlattı
İmralı Adası’nda ağır tecrit koşullarından tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan’dan 25 Mart 2021 tarihinden bu yana haber alınamıyor. Aile ve avukatların görüşme talepleri “disiplin cezaları” gerekçesiyle yanıtsız bırakılıyor. Abdullah Öcalan’a yönelik mutlak tecridin kırılması ve fiziki özgürlüğünün sağlanması talebiyle Kuzey ve Doğu Suriye’de 2 milyon 646 bin 211 imza toplandı. Toplanan imzalar, Fransa’nın Strasbourg kentinde bulunan Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi (CPT) ve İsviçre’nin Cenevre kentinde bulunan Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’ne (OHCHR) teslim edildi.
CPT ve OHCHR’ye imzaları teslim edenlerden biri olan “Suriyeli Avukatların Önder Abdullah Öcalan’ı Savunma İnisiyatifi” Eşbaşkanı Xanîm Eyo, JINNEWS’e konuştu.
Öcalan ile insanların iletişimini koparıyorlar
29 aydır PKK Lideri Abdullah Öcalan’dan haber alınamadığını söyleyen Xanîm, disiplin cezaları bahane edilerek görüşmelerin yasaklandığını kaydetti. Xanîm Eyo, “Bu uygulamalar hem Türkiye’nin iç hukukuna hem de uluslararası hukuka aykırıdır. Bu uygulamalarla tecrit edilen Önder Öcalan ve dışarıdaki insanların arasındaki iletişimi yok etmek istiyorlar. Bu siyasi bir konudur. Bu ne iç hukuka ne de uluslararası hukuka uymamaktadır” dedi.
Fikir ve felsefesi tüm dünyaya yayıldı
Abdullah Öcalan’ın paradigmasının dünyanın hiçbir yerinde olmadığını dile getiren Eyo, bu sebeple Türkiye’nin her defasında baskı siyasetini devreye soktuğunu söyledi. Rojava’da bir başarı ve devrim elde edildiğini, bu nedenle Öcalan’ın fikirlerinin her yere yayıldığını söyleyen Eyo, “Demokratik ulus yönünden çok önemli çağrısı var ve Özerk Yönetim’in oluşması, kadınların özgürlüğü, gençlerin ve toplumun özgürlüğünü de göz önünde bulunduruyor. Böyle bir projenin örneğinin dünyanın hiçbir yerinde olduğunu düşünmüyorum. Bu yüzden Türk devleti baskı ve müdahale siyasetini her defasında devreye koyuyor. Önder Öcalan’ın fikir ve felsefesi tüm dünyada yayıldığı için onun ve dışarıdaki insanların arasındaki iletişimi koparmak istiyorlar” diye konuştu.
İki ayda 2 milyon 646 bin imza
Mutlak tecride ilişkin CPT’ye teslim edilen imza sürecini aktaran Eyo, bu imza kampanyası için komitelerin oluşturulduğunu belirtti. Birçok kentten çoğu insanın bu kampanyaya destek sunduğunu söyleyen Eyo, “Önder Öcalan’ın özgürlüğü için başlatılan imza kampanyası için komiteler kuruldu. Sivil toplum kuruluşları, Abdullah Öcalan Özgürlük İnisiyatifi, Suriye’deki Avukatlar İnisiyatifi oluşturulan komitelerle birlikte hareket ettiler. İlçe ve kentlerden çoğu insan bu kampanyaya dâhil oldu. Sadece Rojava değil, Güney Kürdistan, Lübnan, Kuzey ve Doğu Suriye, Halep ve Şam’dan da çoğu insan bu kampanyaya destek verdi. Bu kampanyaya 2023 yılının Ocak ayında başladık, 2023’ün Mart ayında da bir basın toplantısı düzenlendi ve kampanyanın sonucu paylaşıldı. İki ayda 2 milyon 646 bin 211 imza toplandı” sözleri ile kampanyanın içeriğini anlattı.
CPT Öcalan’la görüştü
İmzalar toplandıktan sonra CPT’ye teslim ettiklerini belirten Eyo, CPT ile yapılan görüşmede PKK Lideri ile görüşüldüğünün söylendiğini aktardı. Eyo, “Bu imzalar toplandıktan sonra CPT ile paylaştık. 8 Ağustos tarihinde CPT ile bir görüşme gerçekleştirdik. Bizi saygıyla karşıladılar. Biz uzun bir zamandır Önder Öcalan’dan haber alınamadığını aktardık ve konuyla ilgili tedirginliğin büyüdüğünü söyledik. CPT’nin üzerine düşeni yapması gerektiğini ve bunu umut ettiğimizi söyledik. CPT de bize, görevlerinin ‘tutsakların durumunu takip etmek’ olduğunu ve buna dair rapor hazırlamak olduğunu hatırlattı. Geçen sene yapılan görüşmede Önder Öcalan ve yanındaki üç tutsakla görüştüklerini söyledi. Bu görüşmeye dair raporu hazırladıklarını ve bunu Türkiye’ye sunduklarını belirttiler. Fakat Türkiye izin vermediği sürece raporu paylaşamayacaklarını vurguladılar” diye konuştu.
BM ile görüşme
CPT ile yapılan görüşmenin dışında Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği ile de bir görüşme yaptıklarını dile getiren Eyo, tecrit dışında Türkiye tarafından işgal edilmeye çalışılan bölgeler hakkında da konuştuklarını ve insan hakları ihlallerini BM yetkililerine anlattıklarını söyledi. Görüşmeye dair bilgi de veren Eyo, “Mektup ve toplanan imzaları onlara da teslim ettik. Önder Öcalan’a ilişkin sohbet ve tartışmalar yürüttük. Ayrıca işgal edilen Efrîn, Serêkanî ve Girê Spî bölgelerine ilişkin de bilgiler sunduk. Bu bölgelerde demografinin değiştirildiğini, buranın asıl sakinleri olmayan insanların buraya yerleştirildiklerini ve buradan göç ettirilen insanların ise güvenlik ve hak ihlallerinden dolayı topraklarına dönemediklerini dile getirdik. Ayrıca Türk devletinin sivilleri hedef aldığını, orda yaşayan insanlara saldırdığını vurguladık. Biz, onların da bu saldırılara karşı kanunları esas alarak durmalarını istedik. Onlar da mektubumuzu ve söylediklerimizi üst mercilere aktaracaklarını söyledi” diye konuştu.
Haber: Melike Avcı/JinNews