Abdullah Öcalan’a Özgürlük Kürt Sorununa Çözüm Platformu, tarafından 74 merkezde PKK Lideri’ne özgürlük ve Kürt sorununa çözüm talebiyle yapılan açıklamalarda, PKK Lideri’nin Kürt sorunundaki rolüne dikkat çekilerek serbest bırakılması istendi
Başta Avrupa Konseyi, İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) bulunduğu Fransa’nın Strasbourg kenti olmak üzere, PKK Lideri Önderi Abdullah Öcalan’ın yaşını temsilen 74 merkezde basın açıklamaları yaptı.
Açıklamalar eş zamanlı yapıldı
Avrupa ülkelerinin yanı sıra Bangladeş, Pakistan, Tokyo, Hindistan, Kenya, Güney Afrika, Latin Amerika ve diğer onlarca merkezde eş zamanlı açıklamalar yapıldı.
Amaç Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununda çözüm
Dünyanın dört bir yanında, aralarında akademisyenler, gazeteciler, sivil toplum örgütleri, siyasi partiler, parlamenterler, hak mücadelesi yürüten aktivistler, filozoflar, Nobel barış ödülü alan kişiler, kadın örgütleri ve yerli halk temsilcilerinin de bulunduğu geniş bir kesim “Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Siyasi Çözüm” hamlesini küresel çapta başlattı.
Diyalog sağlanmalı
74 merkezde eş zamanlı yapılan açıklamada, “Uluslararası ‘ Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Siyasi Çözüm’ kampanyası, toplumsal hareketleri, siyasi partileri, belediyeleri, sendikaları, aktivistleri, aydınları ve dünya çapında milyonlarca Kürt ve dostunu ortak bir amaç etrafında birleştirmektedir. Bu amaç ise Kürt lider Abdullah Öcalan’ın yenilenmiş bir diyalog sürecine katılımını sağlayarak Türkiye’nin yüzyıllık Kürt sorununa adil ve demokratik bir siyasi çözüm getirmek” denildi.
Bütün hakları elinden alındı
PKK Lideri’nin dünya üzerinde milyonlarca Kürt tarafında siyasi temsilci olarak görülen bir lider olduğu vurgulanarak, “Şubat 1999’da uluslararası bir istihbarat operasyonu ile kaçırıldı ve Türkiye’ye gönderildi. O zamandan beri hapiste ve yıllarca dış dünya ile her türlü temastan men edildi. İşkence ve diğer zalimane ve aşağılayıcı muamelelere maruz kaldı” denildi.
Kürtler dünyaya ilham veriyor
Açıklamanın tam metni şu şekilde: “Buna rağmen, Öcalan’ın inşa ettiği hareket ve ondan ilham alan insanlar, Kürtlerin kendi kaderlerini tayin etme mücadelelerinin ve Ortadoğu’daki çok etnikli, çok dinli demokrasi hareketlerinin ön saflarında yer almaktadır. Onun teorileri, kendi kaderini tayin hakkı, kadınların özgürleşmesi ve dünya genelinde her türlü eşitsizlik ve sömürüye son verilmesi için mücadele edenlere ilham veriyor.
Katı milliyetçilik güçlendirildi
Türkiye’nin çözülemeyen ‘Kürt sorunu’ -Türkiye Cumhuriyeti’nin 20 milyon Kürt vatandaşının temel medeni ve siyasi haklarını şiddetle reddetmesinden kaynaklanan çatışmalar ve siyasi istikrarsızlık- on binlerce insanın hayatına mal olmuş, milyonlarcasını yerinden etmiş ve dünya çapında katı milliyetçileri, köktendinci ve otokratları güçlendirmiştir. Bu milyonlarca insanın hayatını etkileyen en ciddi bölgesel ve küresel sorunlarla -işgal, ırkçılık, kadınların ezilmesi, dini hoşgörüsüzlük, ekonomik sömürü ve çevrenin tahrip edilmesi- ile bağlantılıdır.
Kürt sorunu uluslararası bir sorun
Kampanya kısmen uluslararasıdır çünkü Kürt sorunu uluslararası bir sorundur. Kurdistan Türkiye, İran, Irak ve Suriye olarak dört devlet arasında bölünmüştür. Bu bölünmeleri bir asır önce yaratanlar, İngiltere ve Fransa da dahil olmak üzere Avrupalı güçlerdi. Türkiye’nin Ortadoğu’da Kürtlere savaş açabilmesi, ABD ve diğer NATO üyelerinin onlarca yıldır verdiği koşulsuz desteğin ve Türkiye’nin bu güçleri Rusya ve İran gibi diğer devletlere karşı kullanarak her taraftan Kürt karşıtı tavizler koparmaya yönelik yeni stratejisinin bir sonucudur.
Öcalan’ın Kürt sorunu önerisi yüzyıllık savaşı sona erdirebilir
Uluslararasıdır çünkü Abdullah Öcalan’ın çözümleri uluslararasıdır. Abdullah Öcalan’ın Kürt sorununa getirdiği siyasi çözüm çerçevesi Türkiye ve komşu ülkelerdeki yüzyıllık savaş ve zulmü sona erdirebilir. Onun çözümlerinin çerçevesini oluşturan evrensel teoriler, eşitsizliğin artmasından iklim değişikliğine ve sisteme karşı artan hayal kırıklığından faydalanan aşırı sağcı otokratların yükselişine kadar, çağımızın büyük krizlerine alternatif arayan her yerdeki insanlar için bir model olabilir.
Savaşlarını uzatmak için tecrit uyguluyorlar
Abdullah Öcalan, Kürt sorununun çözümü için siyasi bir sürece katılma ve fikirlerini geliştirmeye devam etme özgürlüğüne sahip olduğunda, sonuç hepimiz için daha fazla özgürlük ve daha fazla barış olacaktır. Ne yazık ki, Türkiye’deki otoriter liderlik bunu biliyor ve bu senaryodan büyük korku duyuyor – ve bu nedenle, uluslararası toplumun desteğiyle, iktidarını korumak ve bitmek bilmeyen savaşlarını uzatmak için Abdullah Öcalan’ı yaklaşık üç yıldır tecrit altında tutuyor.
Çözüme her zamankinden daha çok ihtiyaç var
Abdullah Öcalan, 2019 yılında avukatlarıyla yaptığı son görüşmede, kendisine fırsat verilmesi halinde Kürt sorununu bir hafta içinde çözebileceğini ve Türk hükümetinin barış görüşmelerini sonlandırmasından bu yana Kürt sorununa siyasi bir çözüm için fikirlerini daha da geliştirdiğini söyledi. Türkiye, Irak Kürdistanı ile Kuzey ve Doğu Suriye’deki işgalini genişletirken ve içeride ve dışarıda muhalefete yönelik baskılarını arttırırken, Kürt halkı ve Türkiye’deki diğer halklar, Ortadoğu halkları ve dünya siyasi bir çözüme her zamankinden daha fazla ihtiyaç duymaktadır.
Öcalan’ın sağlığından endişe duyuyoruz
Ayrıca Abdullah Öcalan’ın güvenliği ve sağlığı konusunda da her zamankinden daha fazla endişe duyuyoruz. Tecrit uluslararası alanda bir işkence biçimi olarak kabul edilmektedir. Bu işkence biçiminin üç yıl boyunca devam etmesi son derece tehlikelidir. Abdullah Öcalan’ın akıbeti hakkında, son zamanlarda sahte iddialarla görüşmeleri engellemek için ‘disiplin cezaları’ verildiği ve ölüm tehditleri aldığı iddiaları dışında hiçbir şey bilmiyoruz.
Bu durum sürdürülemez. Bu nedenle aşağıdaki talepte bulunuyoruz:
Siyasi çözüm bulmasının yolu açılmalı
Derhal Kürt lider Abdullah Öcalan’ın avukatları ve ailesiyle görüşmesine izin verilmeli ve nihayetinde Türkiye’nin onlarca yıllık Kürt sorununa adil ve demokratik bir siyasi çözüm bulunmasında rol oynamasına imkan tanıyacak koşullar altında serbest bırakılmalıdır.”
Kaynak: ANF