25 yıldır tecrit altında tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan savunmalarında İmralı için, ‘Şöyle bir düşüncem oluşmuştu: ‘Milyonlarca kişiyi daracık bir odada nasıl tutabilirsiniz!’ Gerçekten Kürt Ulusal Önderliği olarak, zindana giriş koşullarında kendimi milyonların sentezi haline getirmiş veya getirilmiştim’ sözlerini kullanıyor
İmralı F Tipi Kapalı Cezaevi’nde ağır tecrit koşulları altında tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan’dan 2 yıldır haber alınamıyor. Öcalan’la görüşme yapmak için Bursa Cumhuriyet Başsavcılığına başvuran Asrın Hukuk Bürosu ve ailesinin görüşme başvuruları ise çeşitli gerekçelerle reddediliyor. PKK Lideri Öcalan, 2013 yılında tamamladığı “Kürt Sorunu ve Demokratik Ulus Çözümü” adlı savunmasının son bölümünde “İmralı Adasında Cezaevi Yaşamına Dair” bir bölüme yer veriyor. İmralı Cezaevi’ni “umudun zerresini bırakmayan cinsten” şeklinde yorumlayan Öcalan, maruz kaldığı tecride karşı gösterdiği iradeyi açıklıyor.
Tanrılar akıl etmezdi
İmralı Cezaevi’nde kendisine dair “özel bir sistem” uygulandığını vurgulayan Öcalan, İmralı Cezaevi sistemini “Sanırım en çok merak edilen konu bu mutlak yalnızlığa ve durağanlığa karşı geliştirdiğim yaşam deneyimlerimdir. Mitolojik tanrılar düşünselerdi, İmralı kayalarına bağlamak kadar ağır bir cezayı herhalde akıl edemezlerdi. Buna rağmen tek kişilik hücredeki on iki yılımı doldurmuş bulunuyorum. İmralı tarihte, devletin üst yetkililerine verilen cezaların infaz edildiği bir ada olmakla ünlüdür. İklimi hem çok nemli hem de serttir. Fiziki olarak insanın bünyesini çökertmeye yatkındır. Kapalı oda tecridi de buna eklenince, bünye üzerindeki yıpratıcı etkisi daha da artar” ifadelerine yer verdi.
Denetim değişti
Yaşlanma sürecinin başlangıcında adaya alındığını hatırlatan Öcalan, “Uzun süre Özel Kuvvetler Komutanlığı’nın denetiminde tutuldum. Son iki yıldır sanırım Adalet Bakanlığı’nın denetimi devreye girdi. Birer kitap, gazete, dergi ve tek kanallı bir radyo dışında iletişim imkânım yoktu. Şüphesiz bu iletişim etkenlerini küçümsemiyorum, ama ayakta durmak için yeterli ilişki olamazlar. Ayakta durmayı, çürümemeyi zihnim ve iradem belirleyecekti” şeklinde dile getirdi.
Milyonları nasıl tutabilirsiniz?
İmralı tecridini “umudun zerresini bırakmayan cinsten” şeklinde yorumlayan Öcalan, “İdam cezasının infazı ve psikolojik savaşın uzun süre gündemde tutulması bu amaçlaydı. İlk günlerde nasıl dayanabileceğimi ben bile tahayyül edemiyordum. Yıllar bir yana bir yılı bile nasıl geçirebileceğimi düşünemiyordum. Şöyle bir düşüncem oluşmuştu: ‘Milyonlarca kişiyi daracık bir odada nasıl tutabilirsiniz!’ Gerçekten Kürt Ulusal Önderliği olarak, zindana giriş koşullarında kendimi milyonların sentezi haline getirmiş veya getirilmiştim. Halk da böyle algılıyordu. İnsan ailesinden ve çocuklarından yoksun kalmaya bile hiç dayanamazken, ben bir daha hiç kavuşmamacasına ölümüne birleşmiş milyonların iradesinden ayrılmaya uzun süre nasıl dayanacaktım!” ifadelerine yer verdi.
Büyük yanılgı
Öcalan, maruz kaldığı mutlak tecride karşı gösterdiği direnci ise şu sözlerle açıklıyor: “Öyle büyük gerekçelerim olmalıydı ki tecride dayanabileyim, tecritte de olsa büyük bir yaşamın sergilenebileceğini kanıtlayayım. Bu temelde düşününce, öncelikle iki kavramsal gelişmeden bahsetmeliyim. Birincisi, Kürtlerin toplumsal statüsüne ilişkindi. İkincisi, kavramı tam anlayabilmek için ahlaki bir ilkeye bağlılık ihtiyacı vardır. Kendini mutlaka bir topluma bağlı olarak yaşanabileceği konusunda bilinçli kılacaksın. Sonuçta dışarıdaki tutsaklığın birey için daha tehlikeli olduğunu fark ettim. Bir Kürt bireyinin kendini dışarıda özgür sanarak yaşaması büyük bir yanılgıdır.
Savaşsız yaşam sahtekarlıktır
Yanılgı ve yalanın egemenliği altında geçecek bir yaşam, kaybedilmiş ve ihanete uğramış bir yaşamdır. Bundan çıkardığım sonuç dışarıda ancak bir şartla yaşanabileceği, onun da günün yirmi dört saatinde Kürtlerin (kapitalizm koşullarında Türk emekçilerinin) varlık ve özgürlüğü için savaşım içinde olmakla mümkün olabileceğidir. Ahlâklı ve onurlu bir Kürt için yaşam kesinlikle günün yirmi dört saatinde varlık ve özgürlük savaşçısı olmakla mümkündür. Bunun karşılığının ölüm veya cezaevi olması savaşın doğası gereğidir. Savaşsız bir yaşam koca bir sahtekârlık ve onursuzluktan ibaret olduğuna göre, ölüme hazır olmak veya cezaevine katlanmak da işin, eylemin doğasında vardır.
Özgür yaşamın gereği
Cezaevi koşullarına dayanmamak yaşam gerekçeme aykırıdır. Mücadeleden, varlık ve özgürlük savaşının her biçiminden nasıl kaçınılmazsa, cezaevinden de kaçınılamaz. Çünkü o da uğruna savaşılan özgür yaşamın bir gereğidir. Zaten zindan özgürlük içinse, orada büyüyecek olan hakikat algısıdır. Hakikat algısıyla büyüyen yaşam en zor acıları bile mutluluğa dönüştürebilir. Benim için İmralı Cezaevi Kürt olgusunu ve sorununu algılamak ve çözüm olanaklarını kurgulamak açısından tam bir hakikat savaşı alanına dönüştü. Dışarıda daha çok söylem ve eylem geçerliyken, cezaevinde anlam geçerliydi.”
Hakikat algısı
Hakikat algısı bir bütün olarak geliştiğinde, hangi toplumsal, hatta fiziki ve biyolojik alanlara ilişkin düşünürsek düşünelim, eskisiyle kıyaslanmayacak bir anlam üstünlüğü sağlıyordu. Cezaevi koşullarında istediğim kadar günlük hakikat devrimlerini yapabilirdim. Bunun verdiği direnme gücünü başka hiçbir şeyin veremeyeceğini belirtmem gereksiz kalacaktır.”
Tecride karşı topyekûn mücadele edilmeli
İktidarın, yok sayma ve düşman politikalarına karşı Kürt halkının, PKK Liderinin özgürlüğünü istediğini ifade eden kadınlar, bunun için Kürtlerin birlik olması gerektiğini dile getirdi. Kürt halkının Abdullah Öcalan’ı “önder” olarak gördüğünü ve kendisinden haber alınamadığını hatırlatan Şirin Gözen, “Her halkın özgür olmaya hakkı vardır. Alevilerin de Türklerin de Kürtlerin de. Kürtlerin önderi de İmralı’da ve serbest bırakılsın istiyoruz. Bütün derdimiz onun serbest kalmasıdır. O zindanlarda ve barış için mücadeleye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
‘Zulüm devam ediyor’
Şirnex’teki köylerinden işkenceye varan devlet baskısı sonrası Aydın’a göç etmek zorunda kalan Gülistan Çevik, “Bugünde rahat değiliz, burada da baskı devam ediyor. Devlet bize düşmanlık yapıyor. Oysa biz ne askerin ne de insanımızın ölmesini istemiyoruz. Biz sadece insan haklarını, eşitliği istiyoruz ve kan dökülmemesini istiyoruz. Biz Abdullah Öcalan’dan şimdiye kadar hiç ses duymadık. Onu da bırakmaları gerekir. Bunca zaman kimseyle görüştürülmüyor. Tüm Kürt halkı onun özgürlüğünü istiyor, sadece Kürtler de değil tüm dünyadan insanlar istiyor” diye ekledi.
‘Kürtler birlik olmalı’
Şirnex’ten 8 yıl önce baskılardan dolayı göç etmek zorunda kalan Sabahat Aşkar, Kürt halkına yönelik yok etme politikasının güdüldüğünü ancak Kürtlerin direndiğini ifade etti. Aşkar, “Bu direnişi göstermese yok olurdu Kürtler. Kürtler direnişi kendi önderlerinden öğrendi. Önderlerinin de özgür olmasını istiyorlar. Devletler onun bırakılmasını istemiyor, yıllardır kimse ile görüştürmüyor. Türkiye Kürt sorununun çözülmesini istemiyor. Eğer onunla görüşülse dünya için faydalı olacak. Ama bunu istemiyorlar. Kürtler birlik olmalı ve önderini tecritten kurtarmalıdır” diye konuştu.
Haber: Cengiz Özbasar / MA