HDP, seçimleri sonrası yeniden yapılanma süreci, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın HDP’ye yönelik eleştirileri ve önerilerini yeniden akıllara getirdi. HDP’yi ‘demokratik sosyalizm partisi’ olarak nitelendiren Abdullah Öcalan, ‘Duygusal olmayın, kendinizi örgütleyip geliştirin, eleştiriden korkmayın’ demişti
Halkların Demokratik Partisi (HDP), Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçimleri sonrası yeniden yapılanma süreci başlattı. HDP, seçimlerin ardından başlattığı yeniden yapılanma süreciyle halka inecek, eleştiri ve özeleştiri sürecini işletecek, halkın nihai kararıyla bu süreci büyük kongreyle tamamlayacak. HDP’nin yeniden yapılanma sürecini başlatmasında seçmenlerinden gelen eleştiriler etkili oldu. Seçmenlerden özellikle seçim stratejisi ve aday belirleme sürecine dair yoğun eleştiriler yöneltildi. Ayrıca HDP’nin 3’üncü Yol fikriyatında aşınmalar olduğu yönünde eleştiriler gündeme geldi.
Demokratik dönüşüm projesi
HDP, tüm ezilenleri ve sömürülenleri bir araya getirmek hedefiyle 15 Ekim 2012’de kuruldu. Halk yönetimini esas alan HDP fikriyatını açığa çıkaran ise, PKK Lideri Abdullah Öcalan oldu. Öcalan, partinin fikriyatının yanı sıra, 2013-2015 yılları arasında İmralı Heyeti ile yaptığı görüşmelerde sunduğu önerilerle partiyi Türkiye siyasetinin öznesi haline de getirdi. HDP’yi “demokratik siyaset hareketi” olarak tanımlayan Öcalan, geçmiş dönemlerde yaptığı değerlendirmelerde sık sık HDP’nin demokratik dönüşümü sağlayacak tek proje olduğunu vurguladı.
Öcalan, yaptığı değerlendirmelerde bir yandan HDP fikriyatının ilerlemesini sağlarken, diğer yandan sık sık 3’üncü Yol çizgisinde yaşanılan eksiklikler ve yetmezlikler noktasında da eleştirilerini dile getirdi.
İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ne konulduğu 1999’dan bu yana ağır tecrit koşulları altında tutulan ve 2 yılı aşkın bir süredir kendisinden haber alınamayan PKK Öcalan’ın geçmiş dönemlerde HDP’ye dair değerlendirmelerini Mezopotamya Ajansı (MA) derledi.
‘HDP dar kalıyor’
Öcalan, daha önce sık sık HDP ve bileşeni olduğu Halkların Demokratik Kongresi’ne (HDK) “Halklar Meclisi” inşası önermesinde bulundu. Öcalan, bunun için planlı ve örgütlü olunması gerektiğini, HDP’ye güvenin oluşması gerektiğini vurguladı. Öcalan, bu noktalarda HDP’nin dar kaldığı dile getirdi. HDP’nin Alevileri örgütlemesi gerektiğini belirten Abdullah Öcalan, “Edirne’den Hakkari’ye hitap eden pratik bir parti olmalı. Bunun inanılmaz faydası var. Ortaya çıkan fırsatı birilerinin doldurmasına fırsat vermeyin. Ulusalcılara, CHP ve MHP’ye fırsat vermemek gerekir. Şovenizme düşmeyin” diye kaydetti.
Demokratik sosyalist hareket
HDP’nin demokratik ve sosyalist bir hareket olduğunu sık sık dile getiren Abdullah Öcalan, “Hepimiz için ortak bir örgüt gerekiyor. 70’lerden beri bunu istiyoruz. Milliyetçi örgütler bunu hep engelledi. HDK-HDP doğru bir projedir, isimlendirme de doğrudur. Ama işlemiyor işte. Meclis alanı dar kalıyor, herkesi kapsamıyor. Olağanüstü HDP kongresi yapılabilir, yeni baştan örgütlenebilirler” önerisinde bulundu.
‘Eleştiriden korkmayın’
HDP’nin eşbaşkanlığına dair yürütülen tartışmaları eleştiren Abdullah Öcalan, “Bir hareketi etkilemek için ille de başında olmak gerekmez. Kendilerine biraz güvensinler. Siz de kendinize güvenin, başında olmasanız da etkileyebilirsiniz. Kimse parti şovenizmine kapılmasın. Tarihin ruhuna uygun çalışarak kendi ruhunu örgüte vermektir önemli olan. Ben bile burada Türkiye solundan daha birlikçiyim. Alevi, kadın, Türk, Çerkez demeden herkes girmelidir. Zamanın ruhuna uygun bir şekilde yeni parti olarak çıkış yapabilirler. Türk emekçilerini de örgütlemek gerekir. Muazzam bir eleştiri ekibi varmış. Bunlara karşı dikkatli olun. Duyarsız olmayın. Gel, partide çalış deyin. Ustalıklı bir taktik olarak bu çevreleri demokratik sisteme katın” dedi.
PKK Lideri, HDP’ye yönelik eleştirilere dair şu önerilerde bulundu: “Çok duygusal olmayın, kendinizi biraz örgütleyip geliştirin, eleştiriden de korkmayın. Beni de bütün dünya eleştiriyor, yine de muhalefeti içeri alıp kendimi büyütüyorum. Beni örnek alın” diye kaydetti.
Toplumsal dönüşüm aracı
Kadınların öncü rolünü yerine getirmesi gerektiğini dile getiren Abdullah Öcalan, “Çok sayıda kadın var. Kadın meclisleriniz var. Birçok çalışmaya el atın. Kadınlar erkek egemen zihniyetiyle uzaklaştırıldı. Kadrolarınız yeterli. Birikiminiz de var. Kadın toplumda yerini bulmalı. Kadından çekinmeyeceğiz. Kadın bir toplumsal dönüşüm aracıdır” diye belirtti.
Kurumsallaşmanın önemi
Sol sosyalist kesimlere karşı sorumlulukların olduğunu ve HDP’nin Türkiye partisi olması gerektiğini vurgulayan Abdullah Öcalan, HDP’nin “Demokratik Kongre Partisi” olabileceğini kaydetti. PKK Lideri, kurumsallaşmanın önemine değinerek, “Çalışmak isteyen, şevki olan, dürüst, taktik gücü olanları Parti Meclisine alırsınız. Ağırlığınızı kadrolaşmaya ve kurumlaşmaya verirsiniz. Böylece bütün vekiller Türkiye vekilleri olurlar. Sadece Kürtlerin vekilleri olmaktan çıkarlar” şeklinde konuştu.
‘Ayrışma tehlikelidir’
Sorunların aşılması gerektiğini belirten Abdullah Öcalan, “Örneğin su için H2O gereklidir. İstediğiniz kadar hidrojen ve oksijeniniz olsun, iki hidrojen ile bir oksijeni bir araya getirmezseniz su olmaz. HDP’yi bunun için önerdim. Tonlarca sorunun çözümü için nitelikli kadroya ihtiyacınız var. Türk ve Kürt Partisi gibi ayrışmayın, tehlikelidir. Yeni model bir Türkiye partisidir. Milliyetleri, bölgeleri ve kültürleri bağrında taşıyan demokratik ulus Türkiye’sinin partisidir. Çok önemlidir. Türk ulusu vardır ve bir gerçektir. Peki, Kürt halkıyla birleşince ne olur? Türkiye ulusu diyebiliriz. Bu parti işte buna öncülük edecek” dedi.
Kariyerizme gerek yok
PKK Lideri, bunun için şu önerilerde bulundu: “ESP, BDP, EMEP, Yeşiller, Müslümanlar, feministler, çevreciler, hepsi olsun. Sadece antikapitalistlik bile herkesi birleştirebilir. Üç dört genel ilke yeterlidir. En çok da EMEP’in pratikte koşturması gerekir. Herkes ciddi yaklaşsın. Kariyerizme, kıskançlığa gerek yok. Nitelikli gençlerle donatın, partiyi güçlendirin.”
Halkı AKP’ye muhtaç ettiler
Abdullah Öcalan, kendi kaderini özgürce tayin etme hakkını savunan Mahir Çayan’ın sempatizanlığıyla başladığını vurgulayarak, şunları söyledi: “Onun bana verdiği ivme ile mücadeleye başladım. 40 onun çizgisindeyim ve bugüne geldim. Ben bu emaneti Mahir Çayan’dan aldım, onlara devrediyorum. 40 yıllık sempatizanlığım ve deneyimim, büyük bir tecrübe ile Türkiye halkı adına büyük bir çalışma olacak. CHP ve MHP sosyal-faşist partilerdir. Çok ciddi bir sosyal muhalefet boşluğu var. Bunlar halkı tamamen alternatifsiz bıraktılar, halkı AKP’ye muhtaç ettiler. Biz bu sosyal muhalefet boşluğunu demokratik sosyalizmle, demokratik siyasetle dolduracağız. Ertelemeyi ve ağırdan almayı doğru bulmuyorum. Çok hızlı hareket etmelidirler. Daha yoğunluklu, daha tempolu pratik sürece girmelidirler.”
Ortaklığının önemi
Kürt ve Türk ortaklığının önemine değinen Abdullah Öcalan, “Kürtlüğe yapılacak en iyi hizmet iki Türk aydınıyla da olsa ortaklaşmaktır. Çoğul modeli, demokratik birime sığdırılmış güçlü vatandaşı esas alarak çalışın. Yeni Anayasa’da vatan tanımı, ulus tanımı, cumhuriyet tanımı, yetkinin yerele devri hususları değişecek. Ermeniler de Süryaniler de kadınlar, feministler ve benzerleri de demokratik birim şeklinde örgütlenebilirler. Asıl sosyalizm de budur” dedi.
‘Tavırsız kalmayacağız’
HDP’nin toplumsal tüm kesimlerin merkezi olması gerektiğinin altını çizen Abdullah Öcalan, “Devlet particiliği bu toplumun demokratikleşmesinde en büyük engeldir. Bunu aşmak gerekir. Bunu başaramazsanız halk politikacılığı yapamazsınız. Halk hukukuna sahip çıkmak için büyük direniş göstereceksiniz” şeklinde konuştu.
HDP projesinin önemine değinen PKK Lideri, “HDP önemli bir projedir, katkı sunacak herkese kapısı açıktır. Hem Kürt Sünni hem de Türk Sol gruplar bilinçli karşı çıkıyorlar. Bizde de dar küçük burjuva milliyetçiler, aynı zamanda sahte aydınlar da karşıdırlar. İdeolojik, siyasi eleştiri ve önerileri varsa sunsunlar, yoksa karışmasınlar. Bu süreç Kürt temsilinden uzaklaşma değildir, bu stratejik bir hamledir. Emekçilerin kardeşliği için de önemli bir projedir. Bölgeden uzaklaşılıyor söylemi çok yanlış. Demokratik ulus çözümlemesini bilmeden konuşuyorlar, konuşmamaları gerekir. Bilmeden Kürt Özgürlük Hareketi’ne yaklaşmamaları gerekir. Eskisi gibi saf ve tavırsız kalmayacağız. Eleştirileri olsa bile katkı sunmak isteyene açıktır, ama engellemeye çalışanlara karşı kendimizi savunuruz” diye konuştu.
HDP kitle partisidir
Abdullah Öcalan, HDP’nin “demokratik sosyalizm partisi” olduğunu belirterek, “Kimse burayı istismar, kendine alan sağlamak için kullanmaya kalkmasın. HDP kitle partisidir, Demokratik sosyalizm partisidir. Türkiye’nin bölünen solunu toparlamaya çalışıyoruz. Merkezileşmede demokratik sosyalizm ne kadar önemli ise, tabana doğru örgütlenme ve dallanma da o kadar önemlidir. Bir ağaç düşünün, tek dallı olabilir mi? Ağacın birçok dalı vardır. Farklılık evrensel bir kuraldır. Monolitik ilke ise faşizmdir. Biz kimsenin oyununa gelmeyeceğiz. Bizi kullanmaya çalışmak kimsenin hakkı değildir. HDP de işte bu özgürlükçü demokrasi hareketidir. Tek demokrasi ışığıdır. Herkes ciddi olacak. Sandığınızdan yüz kat daha ciddi bir hareketiz. HDP demokratik, ekolojist ve feminist bir harekettir. Şimdi bunlar HDP’yi boğmaya çalışıyor. Doğru örgüt, doğru denetim yapmalısınız. Bu işler ahbap çavuş ilişkisiyle gitmez. Ben HDP için söylemiştim. 40 yıllık bir mücadele birikimini, hatta Mustafa Suphi’lerden beri olan birikimi bugünlere getirdiğimizi ifade etmiştim. Bu bilinçle yaklaşmalısınız.”
‘Demokratik siyaset işletilmeli’
Demokratik siyasetin doğru temelde işletilmesi gerektiğinin altını çizen Abdullah Öcalan, “Hasso Hüsso gibi ucuz bir iş yapmıyoruz. Küsmekle, kendini yere atmakla, ağlamakla olmaz. Şimdi HDP çok kritik bir noktaya geldi. Bunu büyütmek zorundasınız. Ben ta başından beri size ‘Hiçbir şey yapamıyorsanız, bana elli tane genç bulun, her şeyini buna adasınlar’ demiştim. Bunu sağlamanız durumunda bile ben her şeyi hallederim dedim. Bunun gereklerini yerine getirirseniz, Erdoğan’ın antidemokratik tavrına karşı koyabiliriz. Duygusallığa, küsmeye, hatta hastalanmaya yer yok derken, bunu kastediyorum” ifadelerini kullandı.
‘Sosyalizm adına bir çıkış’
Yetersizliklerin giderilmesi ve yoğun bir örgütlenme sürecine girilmesi gerektiğini vurgulayan Abdullah Öcalan, “HDP’nin çıkışı demokratik sosyalizm adına bir çıkıştır. 1946’da Demokrat Parti’nin çıkışı gibidir. CHP bunu felç etti. Erdoğan’ı unutun, ona kutuplaşma fırsatı vermeyin. Avrupa’da yoğun bir örgütlenmeyle çalışın. Ciddi bir hazırlık yapın. Her yerde aynı şeyi yapmak zorundasınız. Tüm Türkiye’de bunu yapmak zorundasınız. Başarmak zorundasınız. Tüm kimlikler ve varlıkların demokratik bir statü elde etmelerini hedefliyoruz. Biz Türkiye’yi yerel demokrasiye taşıyacağız. Aynı zamanda özgür yurttaşı yapacağız. Yurttaşlığı yeniden tanımlayacağız. Devlete kul değil, özgür olan yurttaşı tanımlayacağız” diye kaydetti.
HABER MERKEZİ