ABD’nin Berlin yönetiminden Kuzey ve Doğu Suriye’ye asker göndermesine ilişkin talebi, Merkel’in başbakanlığındaki hükümetin ortaklarını ikiye böldü. CDU’nun sıcak karşıladığı, SPD’nin karşı çıktığı talebe ilişkin hükümetten ret yanıtı geldi.
Geçtiğimiz hafta başkent Berlin’de temaslarda bulunan ABD’nin IŞİD ile Mücadele Koalisyonu ve Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’nin Almanya’ya geliş nedeni hafta sonu basına yansımıştı. Welt am Sonnag gazetesine konuşan Jeffrey, Almanya’nın Suriye’nin kuzeyine kara gücünü göndererek Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) eğitimine, lojistik ve teknik ihtiyaçlarının giderilmesine yardımcı olması gerektiğini söylemişti.
Jeffrey’nin Berlin yönetiminden talebi Almanya’da siyasi gündemin ilk sıralarına çıkarken, Dışişleri Bakanlığı “IŞİD’le mücadelede Almanya’nın rolüne ilişkin yapıcı diyaloglar devam ediyor” açıklamasını yapmakla yetindi. Ancak konu şimdiden Angela Merkel’in başbakanlığındaki Hıristiyan demokratlar-sosyal demokratlar hükümetinin ortaklarını ikiye böldü.
CDU talebe sıcak bakıyor
Başbakan Merkel’in partisi Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDU) Washington’un talebine sıcak bakıyor. CDU/CSU’nun Federal Meclis’teki Grup Başkanı Johann Wadephul, talebin dikkatlice incelenmesi gerektiğini belirterek “ABD yönetiminin talebi hemen ret edilmemeli” diye konuştu. ANF’de yer alan habere göre Tornado uçaklarının da kesinlikle bölgeye kaydırılmasını isteyen Wadephul “Bölgede ABD’nin değil bizim güvenliğimiz mevzu bahistir” dedi. Wadephul’un, Başbakan Merkel’in talebiyle Ursala von der Leyen’in Avrupa Komisyonu’nun başına geçmesi halinde yeni Savunma Bakanı olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Aynı şekilde televizyon kanalı ZDF’ye konuşan CDU Genel Başkanı Annegret Kramp-Karrenbauer de talebe prensip olarak sıcak baktıklarını söyledi. Hıristiyan demokratlar cephesinden konuya ilişkin bir açıklama daha ise CDU’nun kardeşi partisi CSU’dan geldi.
Bild gazetesine konuşan CSU’nun savunma uzmanı Christian Schmidt, hükümetin diğer ortağı sosyal demokratların tavrını eleştirerek şöyle konuştu: “Talebin jet hızıyla ret edilmesine karşı çıkıyorum, öncelikli olarak ABD’nin böyle bir talepte bulunmasına hangi şartların neden olduğunu anlamalıyız. Sorunun ‘Suriye’de yıllardır aranan barışın gerçekleşmesi, güvenliğin sağlanması ve Suriyelilerin ülkelerine dönmesine nasıl yardımcı olabiliriz’ üzerine kurulması gerekiyor.”
SPD kapıyı kapattı
Sosyal Demokratlar Partisi’nin (SPD) ABD’nin önerisini daha tartışılmaya açılmadan ret etmesi dikkat çekti. SPD’nin geçici olarak başkanlığını yürüten isimlerden Thorsten Schäfer-Gümbel sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada “Suriye’ye Almanya’nın kara birliklerini gönderme işinde biz yokuz” ifadesini kullandı. Hükümet ortaklarının bir şekilde anlaşıp Kuzey ve Doğu Suriye’ye asker gönderilmesine ilişkin tezkereyi hazırlayıp Federal Meclis’e gönderme sürecinin en az iki ayı bulacağı belirtiliyor. Berlin’deki kulis bilgilerine göre Merkel hükümeti, asker göndermeye ilişkin tezkereyi IŞİD ile mücadele çerçevesinde Irak ve Ürdün’de bulunan ancak görev süreleri 31 Ekim’de bitecek diğer tezkereyle birleştirip meclise sunacak.
Ret cevabı geldi
Talep, hükümet içerisinde başlayan tartışmaları alevlendirirken Alman hükümet sözcüsü Steffen Seibert, konuya ilişkin yaptığı açıklama yaptı. Seibert, “Suriye’de kara birliğimiz yok ve bunu değiştirmeyi planlamıyoruz” dedi. Seibert, konuşmasının devamında Alman hükümetinin ‘IŞİD karşıtı koalisyondaki mevcut önlemlere bağlı kalmayı planladığını belirterek, “Ve bilindiği gibi bu, kara birliklerini kapsamıyor” ifadelerini kullandı.
DIŞ HABERLER