İngiltere mahkemesi, WikiLeaks kurucusu Julian Assange’ın ABD’ye iade talebini reddetti
İngiltere’de bir mahkeme, WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange’ın casusluk ve gizli bilgileri sızdırmak ile suçlandığı Amerika Birleşik Devletleri’ne iadesi talebini reddetti. İngiliz yargıç Vanessa Baraitser, Assange’ın iade edilmesi halinde intihar edebileceğinden endişe duyduğunu, Washington’ın iade talebini bu nedenle kabul etmediğini söyledi. Karar sevinçle karşılandı.
ABD, 2006 yılında WikiLeaks’i kuran Assange’ı binlerce gizli askeri belgeyi sızdırarak yasaları ihlal etmek ve birçok insanın hayatını tehlikeye atmakla suçluyor. Assange’ı destekleyenler ise onun savaş suçlarını ve iktidarların hukuk ihlallerini açığa çıkardığını söylüyor.
Julian Assange yaklaşık 7 yıl boyunca, sığındığı Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği’nde yaşadıktan sonra 2019’da dışarı çıkmaya karar vermiş ve İngiliz polisi tarafından 2012’de kefalet koşullarını ihlal ettiği gerekçesiyle tutuklanmıştı.
İsveç’in iade talebi
2012’de kefelatle serbest bırakan mahkeme, İsveç tarafından hakkındaki cinsel saldırı suçlamaları gerekçesiyle iadesi istenen Assange’ın iade edilip edilmeyeceğine ilişkin kararı görüşüyordu.
Assange mahkemenin iade kararı vermesi ve üst mahkemenin de kararı onaması ardından, buradan ABD’ye iadesinin hedeflendiğini söyleyerek Ekvador Büyükelçiliği’ne sığınmış ve siyasi iltica talep etmişti. Ancak İngiliz polisinin Assange’ın ülkeyi terk etmesine izin verilmeyeceğini bildirmesi üzerine WikiLeaks’in kurucusu 7 yıl binada kaldı. İsveç’de Assange hakkında açılan cinsel saldırı suçlamaları ise daha sonra İsveçli savcılar tarafından kapatılmıştı.
Assange, başta Irak Savaşı olmak üzere, çok sayıda olay hakkında anonim kaynaklardan elde ettiği yüzbinlerce gizli belgeyi, 2010-2011 yıllarında ifşa eden WikiLeaks adlı platform ABD ordusunun sivilleri katlettiğini ve mahkumlara işkence uyguladığını ortaya koymuştu.
LONDRA