Avrupa Birliği, Türkiye’ye Doğu Akdeniz’deki doğal gaz arama ve sondaj faaliyetleri nedeniyle yaptırım için isim listesi hazırlıyor
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Belçika’nın başkenti Brüksel’de Avrupa Birliği üyesi ülkeleri dışişleri bakanlarının katıldığı toplantının ardından açıklama yaptı.
Euronews Türkçe’de yer alan habere göre toplantıda Kıbrıs Cumhuriyeti (Rum Yönetimi) Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis’in sondaj çalışmaları hakkında bilgi verdiğini söyleyen Borrell, “Konuyla yakından ilgilenen çalışma gruplarının gerekli yaptırım uygulanması doğrultusunda isim listesini tamamlamasını bekliyoruz. Listede bazı isimlerin yer aldığını biliyoruz” diye konuştu.
Borrell, listenin ne zaman hazır olacağına yönelik bilgi vermedi.
AB, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki doğal gaz arama ve sondaj çalışmalarını, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarını ihlal ettiği iddiasıyla “yasa dışı” olarak nitelendirmiş ve 15 Temmuz 2019’da yaptırım kararı almıştı.
Libya’da kalıcı ateşkes ve siyasi çözüm için dün Berlin’de toplanan 11 ülkenin gerçekleştirdiği Libya Konferansı tartışılmaya devam ederken, Avrupa Birliği (AB) de bölgeye asker göndermeyi tartışıyor.
‘Libya’ya asker gönderebiliriz’
Josep Borrell, aynı zamanda Libya’daki gerilime ilişkin de konuştu. Libya’daki herhangi bir barış anlaşmasının kalıcı hale getirilmesi için AB’nin gerçek destek vermesi gerektiğini belirten Borrell, kalıcı ve resmi bir ateşkesin sağlanması halinde de Libya’ya asker gönderebileceklerini ifade etti. AB ülkelerinin dışişleri bakanlarının ateşkesi desteklemek için her seçeneği ele alacağını açıklayan Borrel, “Brüksel’in bölgedeki çıkarlarını savunmak için daha fazlasını yapması gerektiğini” söyledi.
‘Birilerinin denetlemesi lazım’
Borrel, Brüksel’in askeri bir barış gücü göndermeyi düşünüp düşünmeyeceği sorusuna da “Bir ateşkesin başkaları tarafından denetlenmesi gerekir. ‘Bu bir ateşkes’ deyip durumu unutamazsınız. Birisinin bunu denetlemesi, idare etmesi gerekir” yanıtını verdi. Borrel, AB’nin Libya açıklarındaki deniz gücünün yeniden başlatılıp başlatılmayacağı sorusunu da, “Bunu canlandırmamız gerektiğini düşünüyorum, evet” diyerek yanıtladı.
Öte yandan, AB’den ayrılmaya hazırlanan İngiltere’nin Başbakanı Boris Johnson da konferansın ardından, ülkesinin Libya’da kurulacak bir barış gücüne asker gönderebileceğini söylemişti.
BRÜKSEL