AB Dışişleri Bakanları Fransa’nın başkenti Paris’te olağanüstü Rusya gündemiyle toplandı. Toplantı sonrasında Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell birlikte basın toplantısı düzenledi. AB’nin Rusya’ya karşı yaptırım kararı aldığını açıklayan Le Drian, “27 ülke anlaştı. Rusya tarafından uluslararası hukukun ihlali ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün ihlali nedeniyle oy birliği ile Rusya’ya karşı ilk yaptırım paketine karar verdik’’ dedi.
Karar’da yer alan habere göre Borrell ise yaptığı açıklamada, “Rusya Ukrayna’nın bir bölümünü bağımsız olarak tanıdı ve bir kaç saat sonra Ukrayna topraklarına askerlerini soktu. Rusya Ukrayna’nın demokratik hayatına son vermek istedi. Çok tehlikeli bir zamandayız. Ukrayna’nın içinde sözde güvenlik bahanesiyle Ukrayna topraklarına girdi. Tarihte bunları yaşadık. Neler yaşayacağımızı da tarihten biliyoruz. 24 saat içinde hızlı bir şekilde oy birliği ile AB üyeleri olarak ve AB kurumlarıyla birlikte yaptırımlara karar verdik” ifadelerini kullandı.
351 Duma üyesi ve 27 kişi ve kurumu kapsayacak
Rusya’ya yönelik yaptırımların detaylarını açıklayan Borrell, “Öncelikle 351 Duma üyesi yaptırım listesinde olacak. 27 kişi ve kurum da Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ihlali nedeniyle listede olacak. Bu gelişmelerde rol alan politik sorumlular, mali destek sağlayanlar ve yararlananlar, askeri konuda işgal ve istikrarsızlaştırmaya dahil olanlar, propaganda ve manipülasyon yapanlar. Rus yetkilileri, destekleyen bankaları da dahil edeceğiz. Ayrıca Avrupa finansmanına erişebilen firmaların erişim haklarının kısıtlanması öngörülüyor’’ dedi.
‘Almanya’nın aldığı kararı tebrik ediyoruz’
Almanya’nın Kuzey Akım 2 projesine yönelik aldığı karara değinen Borrell, “Almanya’nın aldığı kararı tebrik ediyoruz, bu karar Kuzey Akım 2’nin yapımını durdurdu. Belarus da Rusya’ya destek verdi. Ukrayna’nın toprak bütünlüğü hakkının ihlal edilmesinde rol aldı. Rus hükümetini destekleyenler bu yaptırımlara konu olacaktır. BM’nin söyledikleriyle tam olarak aynı fikirdeyim. Rusya’nın çekilmesi için BM ve AGİT ile birlikte hareket edeceğiz” dedi.
Listede Putin yok
Basın açıklamasının sonunda AB’nin yaptırımlarda ciddi olduğunu bildiren Borrell, ‘’Rusya tarafından yapılan ağır ihlal cezasını alacaktır. Birlik içinde tek bir blok olarak bu yapılanlara karşı duruşumuzu göstereceğiz. Teyakkuzda olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Basın toplantısında bir gazetecinin yaptırım listesine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in olup olmadığını sorması üzerine Borrell, Putin’in listede olmadığını belirtti. Yaptırım listesinin ve yaptırımların detayları AB tarafından yayınlanacak.
Krizin ekonomik etkisi
Rusya Avrupa ülkelerinin doğal gaz ihtiyacının yüzde 40-50 kadarını karşılıyor. Yani AB ülkelerinin doğal gaz ithalatında ilk sırada. Gazprom Ukrayna üzerinden de Baltık denizi altından geçen Kuzey Akım-1 ve Kuzey Akım-2 üzerinden de Avrupa’ya doğalgaz ihraç ediyor. Gazın kesilmesi ile fiyat artışları evden sanayiye herkesi vuracakken, Rusya da temel ihraç gelirinden mahrum kalacak.
Almanya Kuzey Akı-2 hattının tamamlama sürecini durdurunca Rusya’nın eski devlet başkanlarından, Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, Twitter hesabı üzerinden doğal gaz kartı göstererek “Avrupalıların çok yakında bin metreküp doğal gaz için 2 bin avro ödeyecekleri cesur yeni dünyaya hoş geldiniz!” demişti. Toplam maliyeti yaklaşık 11 milyar dolar olacak Kuzey Akım 2 projesiyle yılda 55 milyar metreküp Rus gazının Baltık Denizi üzerinden Almanya’ya sevk edilmesi planlanıyordu.
Almanya’nın enerji ihtiyacının yüzde 30 kadarını doğal gazdan karşılarken, doğal gaz ihtiyacın yarısından fazlası Rusya’dan ithal ediyordu. Almanya ham petrolünün yüzde 34’ünü, taş kömürünün yüzde 50’sinden fazlasını Rusya’dan ithal ediyordu.
Rusya dünya maden pazarında alüminyum arzının yüzde 6’sını karşılıyor. Kobaltta Rusya dünyanın ikinci büyük
üreticisi. paladyumun yüzde 40’ı, nikel arzının yüzde 10’u, bakırın ve çeliğin yüzde 4’ü, platinin ise yüzde 10’u Rusya’dan. Bu madenler-türevlerin de önemli kısmı Avraupa’ya satılıyor.
DIŞ HABERLER