Avrupa Birliği mülteci sorunu ile baş etmek için ilginç kararlara imza atıyor. Sınırlardan göçmenlerin geçmesini engellemek için yeni bir güç oluşturması kararlaştırdı
Avrupa Birliği (AB), mülteci sorunuyla baş etmek için gündemde olan 10 bin kişilik kalıcı sınır gücü için düğmeye basıyor. Avrupa bu kararla mülteci sorununa yaklaşımını sertleştireceği işaretini veriyor Suriye savaşı sonrası yoğun bir göç ile karşılaşan Avrupa Birliği (AB), radikal önlemler almaya gidiyor. Türkiye, Ürdün, Lübnan ile yapılan anlaşmalar sonucu göç sayısı azalsa da içerde mülteciler nedeniyle artan yabancı düşmanlığı bu konudaki arayışları hızlandırdı. AB Komisyonu, gelecek yıl yapılacak Avrupa seçimleri öncesinde popülist partilerin mültecileri yine yoğun bir şekilde iç siyaset malzemesi olarak kullanmaya başladığı bir dönemde, 10 bin kişiden oluşacak, silah taşıma yetkisine sahip, kalıcı bir sınır koruma gücü oluşturulmasını önerecek. Koruma gücü olan Frontex’in detayları AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker tarafından Avrupa Parlamentosu’nda açıklanacak. Sınırların korunmasından sorumlu Frontex’in yapısını çok farklı bir boyuta taşıması bekleniyor. Komisyon, 2015’teki mülteci krizi öncesinde 300 kişiden oluşan, kriz sonrasında ise kapasitesi 1500 kişiye ulaşan gücün küçük bir ordu boyutuna yükseltilmesini, ‘Avrupa’ya komşu bölgelerdeki nüfus dinamiklerine ve istikrarsızlığa bir yanıt’ teziyle savunuyor.
Yeni gücün görevi
Yeni yapının en önemli görevi AB sınırlarına kural dışı girişleri engellemek olacak. Şimdi olduğu gibi kara, deniz ve hava unsurları içerecek güç, bir AB ülkesinden diğerine mülteci geçişine dayanan ikincil hareketleri de önleyecek. Yeni güç, sığınma başvuruları kabul edilmeyen mültecilerin geri dönüşlerinin hızlandırılmasında da önemli rol oynayacak. Yetkileri büyük ölçüde Brüksel’de olacak güce bağlı unsurlar geçici olarak silah kullanma yetkisine sahip olacak.
BRÜKSEL