ABD, Rusya’nın Avrupa’ya doğalgaz ihraç etmesinin önüne geçmeye çalışıyor. Rusya’dan Almanya’ya gaz taşıyacak olan Kuzey Akım 2 projesiyle bağlantılı şirketlerin ABD tarafından cezalandırabileceği açıklandı.
Yusuf Gürsucu/İstanbul
Enerji ve su savaşlarının arifesinde bu savaşlara yol açacak gelişmeler yaşanırken hiçbir devletin küresel ısınmaya yönelik bir çaba içine girmediği gözleniyor. Dünya her geçen gün yok oluşa taşınırken kapitalizmin tanrısı olan enerjiye hakim olma arzusu farklı emperyalist kapitalist ülkeler arasında savaşlara yol açabilecek düzeyde gerginlikler yaşanıyor. ABD’nin kayagazı üretimlerini sürekli arttırırken buradan elde edilen gazı sıvılaştırarak (LNG) tüm dünyaya pazarlayarak sermaye yapılarını destekliyor. Ancak bu süreçlerde yeraltı suları, doğal yaşamın tümü ve deniz ekosistemi adeta katlediliyor. Savaşlara yol açabilecek gerginliklerin en önemlisi, Avrupa’nın gazını hangi süper gücün sağlayacağı noktasında yaşanıyor.
ABD herkese düşman
Rusya’dan Almanya’ya Baltık Denizi’nin altından gaz taşınmasını öngören Kuzey Akım 2 projesi konusunda ABD’nin Berlin Büyükelçisi bir uyarıda bulunmuş. Büyükelçi Richard Grenell, projeyle bağlantılı şirketlere mektup göndererek Amerika’nın Yaptırımlar Aracılığıyla Düşmanlarla Mücadele Yasası(CAATSA) kapsamında cezalandırılabileceklerini belirtti. AFP’ye konuşan bir büyükelçilik sözcüsü, Grenell’in mektupta, söz konusu şirketlerin CAATSA kapsamındaki Amerikan yaptırımlarıyla karşılaşma “tehlikesi altında olduğunu hatırlattığını” söyledi. Sözcü, ABD Başkanı Donald Trump’a yakın bir isim olan Grenell’in şirketlere gönderdiği mektubun bir “tehdit” olarak algılanmaması gerektiğini, sadece “ABD politikasının açık bir mesajı” olduğunu ifade etti. ABD’de 2017’de yürürlüğe giren CAATSA İran, Rusya ve Kuzey Kore’yi hedef alıyordu.
Avrupa LNG’ye mi geçecek?
Trump, geçen temmuz ayında Kuzey Akım 2 projesi nedeniyle Almanya’nın Rus doğalgazına bağımlı olduğunu ve “tamamen Rusya tarafından kontrol edildiğini” öne sürmüş, Berlin’in Moskova’nın “esiri” olduğunu söylemişti. Kuzey Akım 2 projesi ile Avrupa’ya taşınması öngörülen gazın miktarı ise 55 milyar metreküp olduğu belirtildi. Trump, Almanya Başbakanı Angela Merkel’e, “Rusya’dan korunmak istiyorsun, ama Rus gazına milyarlar ödüyorsun, üstelik NATO’ya para vermiyorsun” ifadelerini kullanmıştı. Trans-Adriyatik Boru Hattı(TAP) projesi ile TürkAkım projeleri için ‘rakip boru hatları’ olarak niteleyen Trump, Avrupa Birliği için cebinden para vererek ABD’den sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG)ithalatı amacıyla onlarca liman inşa edeceğini ifade etti. ‘Sıfır gümrük vergisi’ uzlaşısına varılan ABD Başkanı Donald Trump ile AB Komisyonu Başkanı JeanClaude Juncker’in görüşmesinden çıkan sonuç LNG alımının artırılmasının kabul edilmesi olmuştu.
TürkAkım tehlikede!
ABD ve Rusya doğalgaz ve petrol üretimlerini hem büyütmek hem de pazarlayabilmek adına savaşları göze alabilecek düzeyde politikalar ortaya koymaya başladı. Rusya boru hatları ile AB pazarına ulaşmaya çalışırken, ABD ise kaya gazı ile sağladığı doğalgazı LNG’ye çevirip tanker taşımacılığıyla AB’ye pazarlama çabasında. Türkiye ise bu gelgitin içinde rol kapma peşine düşmüş durumda. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘Türk Akımı’ için, “31,5 milyar metreküp doğalgaz taşıyacak proje ile gazın en az yarısını Avrupa’ya göndermeyi düşünüyoruz” sözlerini sarfetmişti. ABD Enerji Bakanı Rick Perry ise, “ABD, TürkAkım ve Kuzey Akım-2’ye karşı mücadelesini sürdürüyor. Bunun sebepleri de ortada. Ukrayna ve Avrupa vatandaşları, tek kaynaktan enerji tedarikinin esiri haline gelmemeli” sözleri doğalgaz üzerinde ciddi bir gerginlik sürecinin yaşandığı açıkça görülürken, TürkAkım projesinin de tehlikede olduğu belirtilirken, ABD ile Türkiye arasında yaşanan sorunların temelinde bu nedenin yattığı belirtiliyor.