ABD, Rusya’da 1 Temmuz’da sona eren ve Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 2036 yılına kadar görevde kalmasına imkan tanıyan, yüzde 77.9’luk oyla kabul edildiği ilan edilen anayasa değişikliği referandumuna sert tepki gösterdi
ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, “Rus hükümetinin referandum sonuçlarını ‘manipüle’ etme çabalarına dair haberlerden endişe duyulduğu” kaydedildi. Açıklamada seçmenlere yönelik zorlamalar, muhaliflere baskı ve bağımsız seçim gözlemcilerine yönelik engellemelerle ilgili haberler geldiğine işaret edildi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Morgan Ortagus, “ABD ilkesel olarak iktidar sahiplerinin görev süresinin uzatılmasına yönelik anayasa değişikliklerine karşıdır. Bu özellikle de ‘özgür ve adil demokratik süreçler için koşulların mevcut olmadığı ülkeler için’ geçerli” açıklamasını yaptı.
Avrupa Birliği (AB) de seçimlere “manipülasyon” karıştığı yönündeki suçlamaların soruşturulmasını istedi. AB Komisyonu’ndan yapılan açıklamada “Bunlar, layıkıyla soruşturulması gereken ciddi suçlamalar” ifadesi kullanıldı. Ayrıca “Rusya’nın da üye olduğu Avrupa Konseyi’ne bağlı Venedik Komisyonu, bu değişikliğin Rusya’nın uluslararası yükümlülükleriyle bağdaşmadığı değerlendirmesinde bulunmaktadır” denildi. Referandumun ardından seçmenlere gözdağı, çifte oy kullanımı, oy gizliliğinin ihlali gibi suçlamalar kamuoyuna yansımıştı.
BRÜKSEL