AKP-MHP yönetiminin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik operasyon hazırlıklarını sürdürmesi ve yapılan saldırılarla ilgili ABD yönetiminden yeni bir açıklama yapıldı
Türkiye, Kuzey ve Doğu Suriye’ye (Rojava) yeni bir saldırı başlatma hazırlığı yapıp Rusya’yı ve İran’ı da ikna etme girişimlerini ve üsler ile SİHA’larla yerleşimlere saldırıları sürdürürken Suriye iç savaşının taraflarından ABD’nin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price yeni bir açıklama yaptı.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price 22 Ağustos Pazartesi günü günlük basın toplantısında yaptığı açıklamada Kuzey ve Doğu Suriye’de artan şiddetten “derin endişe duyduklarını” söyledi. Price, günlük basın toplantısında yaptığı açıklamada “ABD, Suriye’nin kuzey sınırı boyunca son dönemde düzenlenen saldırılardan derin endişe duyuyor ve tüm taraflara ateşkes hattını koruma çağrısı yapıyor” dedi.
Ned Price “El Bab, Haseke ve diğer yerlerdeki sivil ölümlerden büyük üzüntü duyuyoruz” dedi. Ned Price Washington’ın “IŞİD’in kalıcı şekilde yenilgiye uğratılmasına ve Suriye ihtilafına siyasi çözüm bulunmasına bağlılığının sürdüğünü” belirtti.
18 Ağustos Til Temir katliamı
18 Ağustos 2022’de Til Temir ve Hesekê yolu üzerinde yer alan Şemokê Köyünde bulunan bir okula yönelik Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) ile saldırısında, 4 çocuk hayatını kaybetti, 11 çocuk yaralandı. Türkiye saldırısında hayatını kaybeden çocuklar Raniya Eta, Zozan Zêdan, Dîlan Izedîn ve Diyane Elo idi. Çocukların Birleşmiş Milletler’in bir eğitim yardımı programına katılan ve voleybol oynamakta oldukları kaydedildi.
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de Türkiye ve desteklediği grupların kontrolünde bulunan El Bab’da “rejim yanlısı güçlerin bir pazar yerine saldırması sonucu” altısı çocuk 17 sivilin öldüğünü, 35 kişinin de yaralandığını duyurmuştu.
İzin için ülke ülke gezdi
AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Haziran 2022’deki İspanya’daki NATO Madrid Zirvesi’de ABD’den operasyon izni istemişti. Ardından Tahran’da Rusya ve İran liderleriyle yaptığı üçlü Astana formatlı zirvede Rusya ve İran’dan izin istemişti. İzin alınamayınca Erdoğan 5 Ağustos 2022’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Karadeniz kıyısındaki tatil beldesi Soçi’de bir araya geldi.
Erdoğan 18 Ağustos 2022’de de Erdoğan Ukrayna’nın Lviv kentindeki Ukrayna Başkanı Vlodimir Zelenkiy ile görüştü. Erdoğan Soçi ve Lviv dönüşü Suriye konusunda daha önceki açıklamalarının tersi açıklamalar yaptı.
Erdoğan “Siyasette dargınlık olmaz. Her an barış içinde olacaksın. Her an görüşebilme imkânı yakalayacaksın” demişti. Erdoğan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile ilgili de daha önce söylediklerinin tersine “Bizim Esed’i yenmek, yenmemek gibi bir derdimiz yok ki. Eğer Türkiye’de muhalefet olayı böyle bir noktaya taşıyorsa bu muhalefetin hem kalitesini hem de gramını ortaya koyar” ifadesi kullandı.
Putin, Esad ile görüşmesini istedi
Erdoğan Suriye planları konusunda şunları söylemişti: “Şu anda Suriye’de attığımız her adımda bir defa biz güvenlik güçlerimiz, istihbaratımız, Milli Savunma Bakanlığımız olarak Rusya’yla irtibat halindeyiz. Arkadaşlarımız sürekli onlarla görüşme halindeler. Ben de Sayın Putin’le görüşmeler yapmak suretiyle bu süreci “sağlama bağlayalım” diyoruz. İşte örneğin son Soçi seyahatimde Suriye bizim için önemli bir görüşme konusuydu, gündem maddesiydi. Şu anda yine buradaki terör olaylarıyla alakalı gerek ben Putin’le, gerek Dışişleri Bakanım ve Savunma Bakanım muhataplarıyla görüşmeleri devam ettiriyoruz. Bundan sonraki süreçte de zaten devam ettireceğiz. Mesela gönül arzu ederdi ki İran’la da oradaki bu çalışmaları daha etkin yürütelim ama bu olmadı. Biz de şu anda Rusya’yla olan bu dayanışmamızı, birlikteliğimizi aynı kararlılıkla devam ettiriyoruz. Bundan sonraki süreçte de yine aynı şekilde devam ettireceğiz…
Sayın Putin, konuyla ilgili Türkiye’ye yönelik adil bir yaklaşım sürdürüyor. Terörle mücadele noktasında her zaman yanımızda olacağını özellikle de ifade ediyor. Burada şunu bize ima ediyor: ‘Mümkün olduğunca bunları, rejimle birlikte çözme yolunu tercih ederseniz çok daha isabetli olur.’ gibi bir yaklaşımı var. Biz de diyoruz ki şu anda bizim istihbarat örgütümüz, Suriye istihbaratıyla zaten bu konuları yürütüyor ama bütün mesele netice almak. ‘Eğer istihbaratımız, Suriye istihbaratıyla bu çalışmayı yürütürken buna rağmen hala orada terör örgütleri fellik fellik at oynatıyorsa bu konuda bize destek vermeniz gerekiyor.’ diyoruz. Bu konuda da mutabakatımız var.”
Mısır’la ilişkinler hakkında ise Erdoğan “Mısır’la da arkadaşlarla alt düzeyde yani bakanlar seviyesinde bu işi sürdürelim ve ardından da temenni ederiz ki üst düzeyde de bu adımı en güzel şekilde atalım” demişti.
Bu açıklamalar sonrası İran’ın yarı resmi haber ajansı Tasnim, 21 Ağustos!ta yayınladığı haberde Rusya Devlet Başkanı Putin, Erdoğan ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın, Özbekistan’da üçlü görüşme gerçekleştirebileceğini ileri sürdü.
Faysal Mikdad ile görüşme
Putin’in isteği sonrası Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu 12 Ağustos 2022de Ankara’da düzenlenen 13. Büyükelçiler Konferansı’nın son gününde düzenlediği basın toplantısında, özellikle Suriye ile ilişkiler ve uzun süredir hazırlıkları süren yeni askeri operasyona ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Çavuşoğlu Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad ile Ekim 2021’de ayaküstü görüştüğünü kamuoyuna duyurdu: “Bağlantısızlar Toplantısı’nda, Belgrad’da ayaküstü diğer bakanlarla sohbet ederken Suriye Dışişleri Bakanıyla da ayaküstü kısa bir sohbetim oldu. O toplantı marjında, yemekten önce… Sonuçta orada da biraz önce söylediğimi söyledim. Suriye’nin tek çıkar yolu siyasi uzlaşı. Teröristlerin temizlenmesi lazım. Kim olursa olsun, adı ne olursa olsun…Diğer taraftan muhalif Suriyelilerle rejim arasında bir barışın olması gerektiğini, Türkiye olarak böyle bir durumda buna destek olabileceğimizi de söyledik.”
Bu açıklamanın hemen ardından Suriye2te TSK-SMO kontrolündeki yerlerde, Türkiye protesto edildi ve Türkiye bayrağı yakıldı.
Çavuşoğlu’nun son açıklaması
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da 22 Ağustos’ta Haber Global’e röportaj verirken “Doğru değil, böyle bir şey yok. Esad da oraya davetli değil… ”
Çavuşoğlu ayrıca şunları söyledi. “Muhalefeti rejimin terör örgütü olarak görmemesi gerekiyor. Her zaman muhalefetin yanında olduk. Diyalog için şart olmaz ama görüşmelerin amacı ne? Ülkenin teröristlerden temizlenmesi lazım, bizim sınır güvenliğimiz önemli, Suriye’nin toprak bütünlüğü, siyasi bütünlüğü önemli. İnsanların güvenli şekilde ülkeye dönebilmesi önemli. İlla bir şart değil ama amacı ve hedefi nedir? Bizim yürüttüğümüz Suriye siyaseti de hep çözüm odaklıdır. Bizim yaptığımız operasyonlar Suriye için önemli. Burada terör örgütü ile mücadele, uluslararası hukuktan kaynaklanan bir haktır bizim için. Rejimin bunu yapacak gücü yok. Görüşmeye ihtiyaç yok. Birbiri ile kavga eden, birbirine düşman olan ne kadar ülke varsa bizim harekatımıza karşılar. Bundan sonra yapacağımız harekatların da ne kadar isabetli olduğunu gösteriyor. Rejimle muhalefetin uzlaştırılması gerektiğini söyledim. Uzlaşının amacı yeni bir anayasa, ülkenin BM gözetiminde acil bir şekilde seçime götürülmesi. Bu çerçevede müzakere heyeti kuruldu, anayasa komisyonu toplandı. Uzlaşı olmazsa rejimle muhalefet arasında nasıl anayasa yazacaklar, ülkeyi seçime götürecekler. Bu adımlar atılırsa seçim olduktan sonra kararı Suriye halkı verecek. Ülkenin geleceği için tek çözüm yolu siyasi süreçtir ve uzlaşı ile bunun sağlanmasıdır.”
WASHINGTON