Rusya ile Ukrayna arasındaki faylarda gerilim artarken ABD’nin ortaklarına savaş senaryosu brifingleri verdiği sızdı. Buna göre 50 bin kişi hayatını kaybedebilir, 5 milyon kişi mültecileşebilir. Rusya, Ukrayna’nın kuzey komşusu Belarus’a uçaklar gönderdi
ABD ordusu ve istihbarat yetkililerinin Rusya’nın Ukrayna’yı işgali durumunda 50 bin kişinin yaşamını yitirebileceği ve 5 milyon kişinin mülteci konumuna düşebileceği yönünde brifingler verdiği kaydedildi.
ABD medyasında yer alan habere göre, ABD ordusu ve istihbarat yetkilileri, Kongre ve Avrupalı ortaklarına Ukrayna-Rusya krizi hakkında brifing verdi.
Rusya’nın Ukrayna’ya büyük çaplı bir işgal için hazırlıkları tamamlamaya yakın olduğunu kaydeden yetkililer, işgal durumunda 50 bin kişinin hayatını kaybedebileceğini ve 5 milyon kişinin mülteci konumuna düşebileceğini savundu.
İddialara göre Başkent Kiev’de hükümetin iki gün içinde düşeceği değerlendirmesinde bulunan yetkililer, Ukrayna sınırında her biri yaklaşık 750 askerden oluşan 83 Rus taburu bulunduğunu kaydetti.
ABD askeri Polonya’da
NATO-Rusya gerilimi tırmanınca ABD’nin Avrupa’nın doğusundaki varlığını artırma kararı doğrultusunda gönderdiği askerlerin ilk grubunun Polonya’ya ulaştı.
Bloomberg’den ‘İşgal etti’ anonsu ve özür
Bloomberg haber sitesi de, canlı hesabından “Russia invades Ukraine-Rusya Ukrayna’yı işgal ediyor” başlıklı bir başlık yayınladı. Haber yaklaşık yarım saat manşette kaldı. Bloomberg, haberin yanlışlıkla yayınlandığını söyleyerek özür diledi ve haberi kaldırdı. New York Post’ta yer alan habere göre, yarım saat sitede kalan başlığa tıklayan kullanıcılar hata sayfasına yönlendirildi. Siteden yapılan açıklamada, “Hatadan derin üzüntü duyuyoruz. Başlık kaldırıldı ve nedenini araştırıyoruz” denildi.
Sivil savunma eğitimi
Bu arada Ukrayna seferberlik halinde. Halka savaş durumuna karşı bölgesel savunma eğitimi düzenlendi. Başkent Kiev’de Ukrayna ordusu yedek birlikleri tarafından sivil halka savaş durumuna karşı bölgesel savunma eğitimi düzenlendi. Tahta tüfeklerle atış yöntemleri gösterildi.
Almanya’dan silah talebi
Alman Süddeutsche Zeitung gazetesinin haberine göre, Ukrayna’nın Berlin Büyükelçiliği tarafından Almanya Dışişleri Bakanlığına ve bir kopyası da Savunma Bakanlığına verilen mektupta, Ukrayna’nın, Almanya’dan beklediği silahların listesi de yer aldı. Haberde, mektupta istenen silahların savunma amaçlı olduğunun vurgulandığı aktarılarak, bu talebin gergin durum ve Rus tehdidinden dolayı bir an önce işleme alınmasının istendiği ifade edildi.
Almanya, Nazilerin neden olduğu 2. Dünya Savaşı, Rusya’yı işgal etmeleri ve on milyonlarca insan kaybı sebebiyle, silah vb desteği konusunda mesafeli davranıyordu.
Rusya kuzey komşuya uçak gönderdi
Rusya da, Ukrayna’nın kuzey komşusu Belarus’a uçaklar gönderdi. Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, “ortak tatbikatlar” gerekçesiyle Belarus’taki hava üslerine Su-25SM saldırı uçakları konuşlandırıldı. Bakanlığın açıklamasında, “Birlik Devleti’nin müdahale gücüne yönelik denetimlere katılacak Doğu Askeri Birimi’nden Su-25SM uçaklarının mürettebatları, Belarus’taki hava üslerine konuşlandı” denildi. Birlik Devleti’nin müdahale gücüne yönelik denetimlerin iki aşamada gerçekleştirileceği duyuruldu. 9 Şubat’a kadar sürecek olan ilk aşamada, en kısa sürede Belarus topraklarına asker konuşlandırılarak önemli devlet binaları ve askeri tesislerin, hava sınırının savunması ve kontrolüne ilişkin eylemler gerçekleştirilecek. 10-20 Şubat’taki ikinci aşamada ise ‘Birlik Kararlılığı-2022’ isimli ortak tatbikat yapılması planlanıyor.
Boris Johnson ve Macron görüşmesi
İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da 5 Şubat’ta Ukrayna’ya ilişkin telefon görüşmesi yaptı. İngiltere Başbakanlık Konutu olan “10 Numara”dan yapılan açıklamaya göre, Başbakan Boris Johnson ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Johnson’ın geçen hafta Kiev’e gerçekleştirdiği ziyaret dahil uluslararası ortaklarıyla yaptıkları görüşmeler hakkında birbirlerini bilgilendirdi. Açıklamada, “(İki lider) Mevcut gerilimlere diplomatik çözüm bulmanın ‘en önemli öncelik’ olarak kalması gerektiği konusunda anlaştı. Liderler, NATO’nun doğu kanadını güçlendirme ve müttefiklerin, nerede ve nasıl olursa olsun kötü niyetli Rus faaliyetlerine karşı tam olarak korunmasını sağlama çalışmalarını ele aldı. Johnson, Cumhurbaşkanı Macron’a Manş Denizi’nde ortak yasa dışı göç sorunu üzerinde Fransa’yla çalışma taahhüdünü yeniden vurguladı. Liderler, insan kaçakçılarını durdurmak için iş birliği yapma gereği üzerinde anlaştı” ifadesi kullanıldı.
DIŞ HABERLER