ABD, Husilerin Kızıldeniz’in güneyinde bir Maersk konteyner gemisine saldırmak için kullandığı dört küçük tekneden üçünü batırdığını açıkladı
ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) Kızıldeniz’de Husilere ait üç tekneyi batırdığını açıkladı. İran destekli Direniş Ekseni’nin Yemen ayağını oluşturan Şii Husilerin (Ensarullah Hareketi) Gazze Savaşı’na misilleme Kızıldeniz’de İsrail bağlantılı gemileri hedef almasının denizcilik ve petrol devlerinin rota değiştirmesine yol açması üzerine ABD’nin bölgede deniz gücü koalisyonu oluşturmasıyla gerilim daha da tırmandı.
Maersk gemisi yardım istedi
Danimarka merkezli deniz nakliye devi MAERSK’in askıya aldığı Kızıldeniz faaliyetlerine yeniden başlamasının ardından Singapur bayraklı konteyner gemisi Maersk Hangzhou, saldırıya uğradığını bildirip yardım istedi.
ABD savaş gemilerinden helikopterler havalandı
CENTCOM X sanal medya hesabından yaptığı açıklamada, “ABD donanması helikopterleri, İran destekli Husi milislerinin Kızıldeniz’in güneyinde bir ticari gemiye saldırmak için kullandığı 4 küçük tekneden 3’ünü batırdı. Maersk Hangzhou’dan gelen imdat çağrılarına yanıt vermek için USS Eisenhower ve USS Gravely savaş gemilerinden havalanan helikopterler, meşru müdafaa amacıyla Husi teknelerine ateşle karşılık verip üç tekneyi batırdı, bunlardan kurtulan olmadı. Dördüncü tekne ise bölgeden kaçtı” dedi.
İki balistik füze vuruldu
CENTCOM diğer açıklamasına göre ABD savaş gemileri, “Yemen’deki Husi kontrolündeki bölgelerden gemilere doğru ateşlenen iki balistik füzeyi de vurdu”.
Ardından Danimarka haber ajansı Ritzau, Maersk’in Kızıldeniz’den tüm geçişleri 48 saatliğine askıya aldığını belirtti. CENTCOM açıklamasından önce Birleşik Krallık Deniz Ticaret Operasyonları’nın (UKMTO) açıklamasına göre Hudeyde açıklarında iki gemiye saldırı düzenlenmiş olabilir.
23 gemi saldırıya uğradı
CENTCOM’a göre 19 Kasım’dan bu yana Kızıldeniz’de 23 gemi saldırıya uğradı veya alıkonuldu. Kızıldeniz, küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12’sinin gerçekleştiği Süveyş Kanalı’nı kullanan gemilerin giriş noktası. Kızıldeniz’de Husi saldırılarına karşı Refah Muhafızı Operasyonu’nu kurduğunu açıklayan ABD yönetimi, güce Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır gibi bölgesel güçleri katmayı başaramamıştı.
Güçle ilgili İran’dan uyarı alan Biden yönetimine, Husilere bağlı Yemen Silahlı Kuvvetleri’nden de “ABD ile ortaklarını, Kızıldeniz’i militarize etmenin ve İsrail rejiminin çıkarlarına hizmet edecek şekilde uluslararası denizciliğin güvenliğine zarar vermenin sonuçları konusunda uyarıyoruz” ihtarı gelmişti. Açıklamada, “Yemen Cumhuriyeti’ni Filistin milletine yönelik işlenen zulme karşı kararlı ve ilkeli tutumundan vaz geçirmeyi düşünen her türlü tarafın karşısına çıkacağız” vurgusu yapılmıştı.
Kaynak: Reuters, RT, Al Mayadeen