ABD, Kıbrıs cumhuriyetine 33 yıldır uyguladığı silah ambargosunu kaldırdığını açıkladı. Bunda sözünü ettiğimiz tabii ki bizim ülke deyimiyle, ‘Güney Kıbrıs’. Zaten uluslararası hukuk anlamında da başka bir Kıbrıs yok ve bu ‘tanınmama’ durumu Türkiye’nin başarılı bir politikasıdır. Bu cümlede ironi yapmıyorum. Çünkü hukuki olarak, olmayan ülkenin, hep var olan başkanı, Rauf Denktaş’ın çok güzel ifade ettiği gibi ‘çözümsüzlük çözümdür’ politikası, Türkiye’nin bugüne kadar sürdürdüğü en başarılı dış politika çizgisidir.
-Bunun bugün yine aynısını Suriye için uygulamaktadır.-
‘Öncelikle bunun neden başarılı bir politika olduğunu hatırlatayım. Çok gözümüzün önünde bir şey olmasına rağmen gözümüzden kaçan şey, Türkiye’nin 1974 yılından beri Kıbrıs işgalini sürdürmesidir. 46 yıldır, Türkiye, -yazı ile kırk altı -uluslararası hukuk anlamında tartışmasız işgalci mahiyetindedir. Hatta Türkiye bile, KKTC’nin tanınması için hiçbir şey yapmamıştır. KKTC’yi Türkiye’den başka tanıyan hiçbir ülke yoktur. Çünkü tanınması da işine gelmemektedir. Herhangi bir biçimde, herhangi bir çözüm de Türkiye’nin dış politikasına aykırıdır. Bu çözümsüzlük ile Kuzey Kıbrıs Türkiye’ye bağımlıdır.
‘Bu dış politikanın çok başarılı olduğunu, mesela halk direnişi ile sona eren Fransa ve ABD’nin Vietnam işgalinin 30 yıl, İngiltere’nin Mısır işgalinin 40 yıl, İtalya’nın Habeşistan işgalinin ise sadece sekiz yıl sürdüğünü hatırlayarak anlayabiliriz. Yani hiç de küçümsenecek bir strateji değildir bu.
Türkiye’nin dış politikasının ‘çözümsüzlük çözümdür’ stratejisinin, bazı kısa zamanlar hariç her zaman hakim olmasının arkasında bu vardır zaten. Sadece Suriye’de değil, ‘Kürt Sorunu’nda da -bu iç-dış meselesinde de- geçerli stratejisidir. Her şey muğlaktır. Tamam mesela Kıbrıs’ta işgal edilen toprakları ilhak etme gücü yoktur ama buna ihtiyacı da yoktur. Hatta bu çatışmalı hal, onun daha da işine gelmektedir. Çünkü bu belirsizlik sayesinde, iç politikada sürekli milliyetçi damarı diri tutma, gerektiğinde maniple etme ve iktidarın muhtaç olduğu şiddeti buradan devşirme olanağı elindedir.’
Bu yüzden mesela ABD’nin Kıbrıs cumhuriyetine silah ambargosunun kaldırılması, Türkiye hükümeti açısından dış politikada bir handikap gibi görünse de, iç politika açısından bol bulunur bir Hint kumaşıdır! Farkında mısınız Akdeniz’in, denizlerin ‘Ortadoğusu’ halini alması, yeni savaş ekonomisi ile ‘büyüyen’ Türkiye için harika bir bataklık zemini yaratıyor.
Tabii ki bataklıkları ve ölümleri sevenler için…