Washington yönetimi, İran’a yönelik ambargoların Kasım’da devreye girmesinin ardından bu ülkeden petrol ithal eden bazı ülkelere istisna uygulanmayacağını açıklandı. Bakanlığın politika planlama direktörü Brian Hook, İran konusunda düzenlediği basın toplantısında, bir gazetecinin, “Türkiye ve Hindistan gibi İran’dan petrol ithal eden ülkelerin, İran’a yaptırımlar tekrar devreye girince de hala ithalata devam etmeleri halinde ne gibi sonuçlarla karşı karşıya kalacakları” sorusunu yanıtladı. Hook, “ABD’nin istisnai muafiyet tanımayı düşünmediğini, çünkü bunu yapmanın İran’a baskıyı ciddi ölçüde azaltacağını” belirtti.
İthalatını azaltana destek?
Ancak Hook, “İthalatlarını azaltan ülkelerin her biriyle ayrı ayrı çalışmaya hazırız. Bununla birlikte diğer yaptırımlarda, muafiyet tanımayı düşünmüyoruz” dedi. Hook, İran’ın otomobil, altın ve diğer kilit metal ürünlerine yönelik Amerikan yaptırımlarının 6 Ağustos’ta, enerji ve bankacılığı hedef alan yaptırımların da 4 Kasım’da tekrar yürürlüğe gireceğini açıkladı. Ancak, İran’la iş yapan ülkeleri de hedef alan ikincil yaptırımları da tekrar hayata geçirme planlarına Avrupa müttefiklerden önemli itirazlar geliyor.
Kerkük yeniden sahnede
İran’a ambargonun tartışıldığı bir süreçte, Irak Petrol Bakanı Cabbar el-Luaybi, Kerkük’teki ham petrolün Ceyhan limanına sevk edilmesi için Ankara, Bağdat ve Erbil arasındaki görüşmelerin devam ettiğini belirtti. Luaybi, Sabah gazetesine verdiği demeçte, Kerkük’teki kuyulardan çıkarılan petrolün Ceyhan limanına tekrar sevk edilmesi için Irak merkezi hükümeti ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ve Türkiye arasındaki görüşmenin devam ettiğini ifade etti. Ham petrolün Türkiye üzerinden boru hatlarıyla Ceyhan’a sevk edilmesi tarihinin henüz netleşmediğini savundu.
WASHINGTON