AB ve ABD, Rusya’nın tahıl koridorunu askıya alma kararına tepki göstererek, ‘Rusya, başlattığı savaşta gıdayı yeniden silah olarak kullanıyor’ dedi
Avrupa Birliği (AB) ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Rusya’yı, Karadeniz Tahıl Girişimi anlaşmasından çekilme kararından vazgeçmeye çağırdı.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, sanal medya hesabından, Rusya’nın Ukrayna’dan tahıl gönderilmesini sağlayan anlaşmayı askıya alma kararına ilişkin paylaşımda bulundu.
Rusya’nın Karadeniz anlaşmasına katılımını askıya alma kararının savaşın neden olduğu küresel gıda krizine karşı ihtiyaç duyulan tahıl ve gübrelerin ana ihracat rotasını riske soktuğuna işaret eden Borrell, “AB, Rusya’yı kararını geri almaya çağırıyor” ifadesini kullandı.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de, Rusya’nın Karadeniz Tahıl Girişimi anlaşmasından çekilmesinden üzüntü duyduklarını belirtti ve Moskova’yı girişimin işleyişini sürdürmeye çağırdı.
Blinken yaptığı yazılı açıklamada, “Amerika Birleşik Devletleri, Rusya’nın BM aracılığındaki Karadeniz Tahıl Girişimi operasyonlarına katılımını askıya almasından üzüntü duymaktadır. Tüm tarafları bu hayati, hayat kurtaran Girişimin işleyişini sürdürmeye çağırıyoruz. Karadeniz Tahıl Girişimi şimdiden 9 milyon metrik tondan fazla gıdayı taşıdı ve düşük ve orta gelirli ülkeler için kritik öneme sahip fiyatları düşürdü. Başarılı oldu ve devam etmeli” ifadelerini kullandı.
Rusya’nın bu kritik tahıl ihracatını bozmaya yönelik bir eylemi, dünyanın dört bir yanındaki insanların ve ailelerin yiyecek için daha fazla harcaması veya aç kalmasına neden olacağına işaret eden Blinken “Bu düzenlemeyi askıya alan Rusya, başlattığı savaşta gıdayı yeniden silah olarak kullanıyor, bu da düşük ve orta gelirli ülkeleri ve küresel gıda fiyatlarını doğrudan etkiliyor ve zaten korkunç düzeydeki insani krizleri ve gıda güvensizliğini daha da kötüleştiriyor” değerlendirmesinde bulundu.
İstanbul’da imzalanmıştı
Rusya Savunma Bakanlığı, dün Moskova’nın Ukrayna limanlarından gıda ve gübre taşınmasını öngören tahıl anlaşmasına katılımını askıya aldığını açıklamıştı.
Bakanlık, Ukrayna’nın Kırım’daki Sivastopol kentinde bulunan Rus savaş ve sivil gemilerine yönelik saldırı düzenlediğini duyurmuştu. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, “Kiev yönetimi, saat 04.20’de Sivastopol üssündeki Rus Karadeniz Donanması’nın gemilerine ve sivil gemilere yönelik terör saldırısı düzenledi” demişti.
Konaşenkov, saldırıda çok sayıda insansız hava aracının kullanıldığını ve bunların tamamının yok edildiğini söyleyerek, “İvan Golubets’ isimli mayın tarama gemisi ve Yujnaya limanındaki koruma bariyeri hafif hasar gördü. Saldırıya uğrayan Karadeniz Donanması’nın gemileri, tahıl anlaşması kapsamında oluşturulan koridorun güvenliğinin sağlanması sürecinde yer alıyor” diye konuştu.
Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak ise sanal medyada saldırıya ilişkin, “Panik etmeyin. Sadece Sivastopol kentinde değil, işgal edilen tüm topraklarda kameraları kapatın. Vatandaşlarınıza savaşı kazandığınızı da söyleyin. Karadeniz Filosu ise denize açıldı” paylaşımı yapmıştı.
Karadeniz üzerinden dünya pazarlarına tahıl ve diğer gıda ürünlerinin taşınmasına ilişkin anlaşma, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, BM Genel Sekreteri António Guterres, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Ukrayna adına Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov’un katılımıyla 22 Temmuz’da Dolmabahçe Ofisi’nde imzalanmıştı.
Anlaşma kapsamında ilk olarak Karadeniz’de Odessa başta olmak üzere limanlardan mayınlar nedeniyle ayrılamayan gemiler için koridor oluşturulmuştu.
Anlaşmaya göre, taraflar söz konusu limanlardan anlaşma kapsamında ayrılacak gemilere herhangi bir saldırı yapılmayacağını taahhüt etmişti.
Ukrayna limanlarından ayrılan gemilerin kargolarının denetlenmesinin ise Türkiye’nin oluşturduğu noktalarda yapılıyordu. Anlaşma şartlarının uygulanıp uygulanmadığı İstanbul’da Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM heyetlerinden oluşan koordinasyon merkezi tarafından gözlemleniyordu.
DIŞ HABERLER