Avrupa Birliği ülkeleri, birliğe üye olmayan ülkelerden seyahatlere yönelik kısıtlamaları kaldırmaya hazırlanıyor. Ancak AB’nin 1 Temmuz’da sınırlarını açacağı ülkeler arasında Türkiye yok, nedeni ise korona!
Avrupa Birliği Daimi Temsilciler Komitesi (COREPER), üye ülkelere seyahatlerde koronavirüs kısıtlamalarının 1 Temmuz’dan sonra nasıl devam edeceği konusunda önceki gün uzlaşıya vardı. Buna göre ABD, Rusya ve Brezilya gibi vaka sayısı yüksek olan ülkelerin yanı sıra Türkiye, İsrail ve Suudi Arabistan’ın da aralarında olduğu birçok ülkeden AB ülkelerine gidişlerde kısıtlamalar sürecek. Söz konusu ülkelerden AB’ye seyahatler 1 Temmuz’dan sonra da ancak istisnai hallerde yapılabilecek.
18 ülkeye serbest
Güney Kore ve Yeni Zelanda’nın da aralarında olduğu bazı ülkeler için ise seyahat kısıtlamaları kaldırılacak. Fransız haber ajansı AFP kısıtlamaların kaldırılacağı ülkelerin sayısını 18 olarak duyurdu. Uzlaşılan kriterler ve ülkeler listesi henüz bazı Avrupa başkentlerinden onay bekliyor. Nihai oylamanın bugün (pazartesi) yapılacağı belirtiliyor.
Virüsle mücadele belirliyor
Seyahat kısıtlamalarının kaldırılmasında ülkelerde son iki haftada görülen yeni koronavirüs vaka sayısı belirleyici olacağı kaydediliyor. Ayrıca bu süre içinde vaka sayısındaki trend ve her bir ülkenin salgınla nasıl bir mücadele verdiği de rol oynuyor. Yeni vaka sayısındaki trendin de son 14 güne nazaran “stabil ya da azalan” olması şartı konduğu söyleniyor. Ülkelerin salgınla mücadelesinde de koronavirüs vakası görülen kişilerin temasta bulunduğu kişilerin takibine, test sayısına ve salgını kontrol altına alma çabalarına bakılıyor. ABD ve Rusya gibi, salgının hızla yayıldığı ülkeler kısıtlamaların kaldırılacağı ülkeler arasında yer almıyor. Brezilya ve Suudi Arabistan gibi ülkelerde ise Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi’ne (ECDC) göre vaka sayısı 120 ya da daha üstü.
Mart’tan bu yana yasak
Koronavirüs salgınını kontrol altına alma amacıyla İrlanda dışındaki tüm AB ülkeleri ile İsviçre, Norveç, Liechtenstein ve İzlanda mart ayı ortasında AB’ye zorunlu olmayan seyahatleri yasaklama kararı almıştı. Geçerlilik süresi tekrar tekrar uzatılan karar en son haziran sonuna kadar uzatılmıştı. İki hafta önce ise Avrupa Birliği Komisyonu 1 Temmuz’dan itibaren AB üyesi olmayan ülkelere açılma yönünde tavsiye kararı almıştı.
BERLİN