Avrupa’nın önde gelen 9 ülkesi ile İngiltere, acil müdahale gücü oluşturmada anlaştı. Karar, NATO’dan bağımsız Avrupa Birliği ordusuna doğru bir adım olarak gösteriliyor.
Avrupa’nın önde gelen 9 ülkesi, Avrupa Birliği’nden (AB) bağımsız olarak kriz döneminde hızlı bir şekilde müdahaleyi kolaylaştıracak ortak askeri kuvvet kurmak için niyet mektubu imzaladı. Söz konusu görüş Lüksemburg’da AB Dışişleri Konseyi için bir araya gelen 9 ülkenin savunma bakanları toplantısında ele alındı. Fransa’nın öncülüğüyle ortaya çıkan inisiyatife Almanya, Belçika, İngiltere, Danimarka, Hollanda, Estonya, İspanya ve Portekiz katıldı. Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, ortak inisiyatifi “durum değerlendirmesi yaparak krizleri zamanında kestirebilmek ve siyasi irade geliştirebilmek” amacıyla fikir birliğinde olan ülkeler arasındaki bir “forum” olarak nitelendirdi. DW’nin haberine göre, müdahale inisiyatifinin uzun vadede müdahale gücüne dönüşüp dönüşmeyeceğine ise ortak açıklamada yer verilmiyor. Ortak girişim önerisi Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’dan gelmişti. Halihazırda AB’yle ayrılık sürecine ilişkin müzakereler yürüten İngiltere’nin inisiyatife dahil olması ise dikkati çekti. AB’nin ortak güvenlik ve savunma politikasında yer almayan Danimarka da planı destekliyor.
NATO olmazsa!
İnisiyatif dahilinde yürütülecek operasyonlara ülkelerin destek verip vermeyeceğinin ise ulusal bir karar olacağı belirtiliyor. AB içinde 9 ülkenin diğer üyelerden bağımsız bir şekilde hareket ederek savunmaya yönelik ortak adım atma kararı, birlik içinde bölünmeye yol açabileceği yorumlarını beraberinde getirdi. NATO üyesi de olan söz konusu ülkelerin kendi aralarında acil müdahale birliği kurmaya gitme nedenini merak edilirken, Fransa Savunma Bakanı Florence, “ABD’nin NATO’ya bağlılığı konusunda ortaya çıkabilecek kuşkular nedeniyle Avrupa kendini savunup ve egemenliğini koruyabilecek duruma gelmelidir” dedi.
BRÜKSEL