Çankaya Belediyesi, ODTÜ’deki Kavaklık alanına yapılmak istenen KYK yurdu inşaatının şantiye binalarını ve çitleri kaldırmak için işlemlere başlıyor. ODTÜ öğrencileri yaklaşık üç aydır direnişteydi.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) Kavaklık alanına yapılmak istenen Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurduna karşı öğrencilerin başlattığı direniş sonuç verdi. KYK yurdu inşaatının şantiye binalarını ve inşaat alanı etrafına örülen çitleri kaldırmak için işlemler başlatılıyor.
BirGün’den Dilek Yeğin’in haberine göre Ankara Çankaya Belediyesi ekipleri, dün sabah alana giderek yıkım sürecini başlatmak için tutanak tuttu. Yıkım sürecini başlatmak için tutanak tutan ekipler rektörlük, valilik ve belediyeye konu hakkında bilgi verdi. İmzalanan protokolde yer alan ‘Ağaçlar taşınacaktır’ ibaresine rağmen kesilen ağaçların yerine yıkımın ardından yeni ağaçlar dikilmesi planlanıyor. ODTÜ Rektörlüğü ve KYK’nin yurt için başka bir alanda çalışma yapıp yapmayacağı henüz bilinmiyor.
Ruhsatsız ve hukuksuz işlem yapılmıştı
ODTÜ Rektörlüğü ile Kredi Yurtlar Kurumu arasında 21 Mayıs 2018’de imzalanan protokolle 40 dönümlük arazi üzerine yapılacak yurdun inşaatına 14 Mayıs’ta başlanmıştı. Kavaklık alanına yapılmak istenen yurda engel olmak için ODTÜ öğrencileri, kurdukları Kavaklık İnisiyatifi adlı oluşum altında bir araya gelmişti. Ancak kampüse yapılmak istenen yurda karşı direnişin 55’inci gününde polis öğrencilere müdahale etmişti. Müdahalenin ardından ise ağaç kesimine başlanmıştı. Tüm müdahalelere rağmen inşaat alanına gelen Çankaya Belediyesi yetkilileri alanın ruhsatsız ve hukuk dışı ruhsata açıldığını tutanakla tespit etmiş ve rektörlüğü uyarmıştı.
Bazı CHP ve HDP milletvekillerin de desteklediği ODTÜ’lü öğrencilerin eyleminin ardından yapılan görüşmeler ve yaşanan tartışmalar sonrası ağaç kesimi durdurulmuştu. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da devreye girerek ODTÜ’nün Kavaklık bölgesine yurt binası yapılması yerine, belediyenin başka bir yere yurt yaparak üniversiteye hibe etmesini teklif etmişti. Öğrencilerin direnişi sonrası ağaç kıyımının kısmen durdurulmasından 2 gün sonra açıklama yapan ODTÜ yönetimi, “Üniversitemizde hayatın normale dönmesi için her adımın atılması yönünde görüş birliği oluşmuştur” demişti.
Endemik türlerin bulunduğu alanda binlerce ağacın kesileceğini ve birçok canlının yaşadığı arazinin yok olacağını belirten öğrenciler, başka bir alanda daha ekolojik, özgürlükçü, katılımcı ve sosyal yanı olan bir yurt inşa edebileceğini vurgulamıştı.