Kaz Dağları eteklerinde devam eden nöbet eylemine katılan Çanakkale Belediyesi Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, bilirkişinin sahte imza atmasının tespit ettikten sonra yeniden yargılama için dava açtıklarını söyledi.
Çanakkale’de Kaz Dağları eteklerinde bulunan Kirazlı köyü yakınında siyanürle altın arama faaliyetinde bulunmak isteyen şirkete karşı başlatılan nöbet eylemi 14’üncü gününde devam ediyor. Maden sahasına karşı Balaban’da bulunan alanda bir araya gelen yaşam savunucuları dün gün boyu çeşitli etkinliklerle eylemlerini sürdürdüler. Dün öğlen saatlerinde İstanbul Kadıköy’den gelen 150 kişilik grup maden sahasını ziyaret etti.
Ardından nöbet eylemlerini devam eden yaşam savunucuları, tepkilerini göstermek üzere yeniden maden sahasına yürüdü. Yürüyüşe Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, Belediye Meclis üyeleri ile birlikte çok sayıda kurum temsilcisi katıldı.
“Ferman padişahın ise dağlar bizimdir” pankartının açıldığı yürüyüşte sık sık “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganı atıldı.
Grup Maden giriş kapısına kadar yürüdü. Burada konuşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, bölgede yürütülen maden arama çalışmalarına dair bilgi verdi.
‘Yeniden yargılama için dava açtık’
Su kaynaklarını korumak adına sorumluluklarını yerine getirdiklerini belirten Mutluay, “Buradan yeni bir haber verelim. Yeniden yargılama için dava açtık. Bilirkişi olan Prof. Turan Karadeniz, Türkiye’deki nükleer santrallerden termik santrallere kadar her mahkeme dosyasının bilirkişisi. ‘ÇED çetesi’ diyoruz. Biz daha önce de kendisi hakkında suç duyurusunda bulunmuştuk. Farklı dosyaların raporlarına atmış olduğu imzaların farklı olduğunu gördük. Dolayısı ile burada imzada sahtecilik olduğundan yola çıkarak yargılanmanın yeniden yapılmasını talep ettik” bilgilerini verdi.
‘600 bin ağaç kesilecek’
Mutluay, Tarım Orman-İş Sendikası ile Türkiye Ormancılar Derneğine bağlı orman mühendislerinin yaptığı bir çalışma ve içeriden aldıkları bilgiler sonucunda ormanlık alandaki parsel gibi konulan bölme numaralarının hangi bölgelere ait olduğunu ortaya çıkardıklarını ifade etti. Mutluay, bu kapsamda kesilecek ağaç sayısın 600 bin olduğunu öğrendiklerini kaydetti.
‘DSİ maden sahası için gölet yaptı’
Öte yandan şuanda maden sahası için Devlet Su İşleri’nin (DSİ) bir gölet yaptığını belirten Mutluay sözlerinin devamında şunları ifade etti: “Tarımsal sulamada kullanılması gereken su kaynağı madencilik faaliyetinde kullanılacak. Mesafesi 24 kilometre oradan maden sahasına su basılacak ve buradan da ağaç kesecekler. Bu firmanın ve kamu kurumlarının yaptığı açıklamaları şaşkınlıkla dinlemekteyiz. Sermaye sahiplerinin öyle bakmaları doğal. Ama siz bir kamu kurulu iseniz toplumun haklarını korumak zorundasınız ama ne yazık ki biz bunu göremedik.”
Nöbet eylemini sürdürenler maden sahasına yapılan yürüyüşün ardından hep beraber film izlediler.