Hindistan’da Cammu Keşmir eyaletiyle ilgili yaşanan gelişmelerin ardından bölgenin eski başbakanlarından Omar Abdullah ve Mehbuba Mufti tutuklandı. Yerel basında yer alan haberlerde, Hindistan’da, “Cammu ve Keşmir’in Yeniden Yapılandırılması” teklifinin federal parlamentonun üst kanadı Rajya Sabha’dan (Eyaletler Meclisi) geçmesi ve eyaletin özel statüsünün cumhurbaşkanlığı emriyle kaldırılmasının ardından, bölgenin eski başbakanlarından Omar Abdullah’ın ve Mehbuba Mufti’nin tutuklandığı belirtildi. Haberlere göre, ev hapsinde tutulan iki liderden, Halkın Demokratik Partisi (PDP) lideri Mehbuba Mufti, Srinagar’da evinin yakınlarındaki devlet misafirhanesine götürüldü. Cammu ve Keşmir Halkının Konferansı liderlerinden Sajjad Lone ve Imran Ansari de tutuklandı. Haberlerde, başka tutuklanmaların da olduğu ancak polisin detayları paylaşmadığı ifade edildi.
Özerk statü kalktı
Hindistan’da Cammu Keşmir’i iki birlik toprağına ayıran “Cammu ve Keşmir’in Yeniden Yapılandırılması Teklifi”, federal parlamentonun üst kanadı Rajya Sabha’da (Eyaletler Meclisi) 61 ret oyuna karşı 125 evet oyuyla 5 Ağustos’ta kabul edildi. Kriz 2. Dünya Savaşı dönemine uzanıyor. İngiltere 1947’de Hindistan’dan çekilirken prenslikle yönetilen Keşmir’i, Hindistan ya da Pakistan ile birleşme konusunda serbest bıraktı. Nüfusunun yüzde 90’ı Müslüman olan Keşmir halkı, 1947’de Pakistan’a katılmaktan yana tavır alsa da dönemin prensi, Hindistan ile birleşmeye karar verdi.
Ayrı yönetimi vardı
Hindistan Anayasası’nın 370’inci maddesi, Cammu Keşmir eyaletine çok geniş bir özerklik sunuyor ve 70 yıldır da yürürlükte bulunuyordu. Bu maddenin sağladığı özerklik kapsamında eyaletin kendi anayasası, ayı bir bayrağı ve dışişleri, savunma ve iletişim alanları dışında bağımsız politika üretme hakkına sahip. Bu maddeye sonradan eklenen 35A fıkrası ise eyalet yönetimine kendi belirlediği kişilere süresiz oturum izni verme hakkı tanıyor ve bu kişilere, devlet dairelerinde çalışma ya da mülk edinme gibi bir dizi hak veriyor. Bu maddenin kaldırılmasıyla birlikte eyalet yönetimine tanınmış bu haklar da geri alınmış olacak. Bu kararın bölgenin demografik yapısını değiştirebileceği belirtiliyor.
Çin Ticaret Bakanlığı, ABD’nin Çin mallarına yönelik ilan ettiği son gümrük tarifesinin ardından, Çinli şirketlerin ABD’den tarım ürünleri alımının geçici olarak durdurulduğunu açıkladı. Çin Ticaret Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, ABD’nin 300 milyar dolar tutarındaki Çin mallarına yüzde 10 ilave vergi getirerek Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve ABD Başkanı Donald Trump’ın Japonya’nın Osaka kentinde düzenlenen G-20 Liderler Zirvesi’nde sağladığı konsensüsü ciddi şekilde ihlal ettiği belirtildi. ABD, haksız rekabete yol açmakla suçladığı Çin’i “döviz manipülatörü” ilan etti. Çin ise ABD’yi “uluslararası düzeni tahrip etmekle” suçluyor.
PEKİN