Şirince’de maden ocağı ve JES’e tepki gösteren halk köylerini korumakta kararlı
İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı Şirince köyü yeşilliği, estetik görüntüsü, zeytin yetiştiriciliği ve şarap mahzenleriyle her yıl 1 buçuk milyon ziyaretçi ağırlıyor. Görüntüsü ile ziyaretçileri büyüleyen köy, mimarisi ve antik tarihiyle de Ege ile bütünleşmiş durumda.
Köyün hemen bir kilometre ilerisinde ise dağ başında, ağaçlar arasında Matematik Köyü bulunuyor. Nesin Vakfı’na ait, 30 dönümü zeytinlik olmak üzere toplam 55 dönümlük bir köy. Köyde matematik, sanat ve felsefe yapılıyor, 7’den 70’e herkesi kapsayan eğitimlere katılan öğrenciler aynı zamanda üretimde de yer alıyor
Ne yazık ki bugünlerde Şirince ve Matematik Köyü, güzelliğinden ziyade geri dönüşü imkansız tahribat yaratacak olan mermer ocağı ve jeotermal enerji projeleri ile gündemde. JES projesi ve 297 hektar sahada faaliyete geçmeye hazırlanan mermer ocağına karşı Selçuk halkı ayağa kalktı.
AKP projeleri reddetti
Yapılan eylemler ve yürütülen kampanyalar sonucunda AKP MKYK Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, Şirince ve Belevi bölgesine mermer ocağı kurulması yönünde ilgili kurumlarca onaylanmış bir projenin olmadığını öne sürdü. Açıklamanın inandırıcılığı tartışılırken, Matematik Köyü İşletme Müdürü Emrah Bakırcıoğlu ve Şirince köyü Muhtarı İsmail Yıldırdı, projenin durdurulmuş olmasına rağmen tetikte beklediklerini ve asla takipten vazgeçmeyeceklerini kaydetti.
Etkin Haber Ajası’ndan (ETHA) Pınar Gayıp’a konuşan ve Matematik Köyü’nün Nesin Vakfı’nın mülkü olduğunu hatırlatan İşletme Müdürü Emrah Bakırcıoğlu, “Aslında geçen hafta öğrendik. Uzun süredir gizil yürütülen bir proje” dedi. Mermer ocağının yapılması planlanan ağaçlık alanı gösteren Bakırcıoğlu, “Karşı köşede, buraya yaklaşık 800 metre ya da bir kilometre uzaklıkta olan bir kayalık. Duyduğumuz kadarıyla, ki doğru olduğunu biliyoruz bin dönümlük bir alanda mermer ocağı ve JES yapılma projesi var” ifadesini kullandı.
‘Neyin hesabı yapılıyor?’
Haberi alır almaz ilgili yetkililerle görüştüklerini, ardından da valiyle iletişime geçtiklerini kaydeden Bakırcıoğlu, tüm görüşmelerin gizli kapılar arkasında bazı yandaş ve yerel basının da çağırılarak yapıldığını kaydetti. “Son raddeye gelinmiş, ÇED raporları geldi ve ilk başta olumluydu” diyen Bakırcıoğlu, AKP’li vekil Mahmut Atilla Kaya’nın açıklamasına işaret etti. Bakırcıoğlu “ÇED raporunun olumsuz ve bizim lehimize olduğunu, projenin hayata geçmeyeceği üzerine beyanı oldu. Ama başka beyan yok. Şu an için projenin durduğunu söylediler. Biz biliyoruz ki en fazla soğutuyorlar. Bu neyin hesabı bilemiyoruz. Bir çalışma yok ama JES ile ilgili hala bir fikrimiz yok” diye belirtti.
Yapılması planlanan mermer ocağı ve JES’in yaratacağı zararlara dikkat çeken Bakırcıoğlu, “Hemen yanıbaşımızda, her yer zeytin ağacı. Gözümüzün gördüğü her nokta zeytin ağacı ve üst tarafı çam ağacıyla kaplı. Şirince’nin tarihi ortada, yılda yüzbinlerce turist gelen bir turizm yeri. Eğer çok milliyetçilerse burada da milli servet var. Yamacından bakınca bu doğanın hepsine hakim. Burası mahvolacak ki bu bahsettiğim sadece göz zevki” dedi.
‘Makinelerin önüne yatılmalı’
Yüzbinlerce ağacın, doğanın ve hayvanın olduğu bir alanda olduklarının kaydeden Bakırcıoğlu, çalışmalar sırasında gürültü kirliliği, kimyasallarla ayrıştırmaların da olacağını belirtti. “Köy olarak burada nefes alıyoruz” diyen Bakırcıoğlu, yanıbaşlarında bir mermer ocağı ve JES’in asla kabul edilemeyeceğini vurguladı. Duyarlı olan herkese çağrı yapan Bakırcıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Duyarlı olan herkes tepki gösterdi, gösterecek de. Bu konuda çok netiz, demokratik ve hukuki yollarımız biterse gerekirse iş makinelerinin önüne yatılması, eylem yapılması, burada gece-gündüz nöbet tutulması lazım. Her şey çok ortada, Kazdağları, Salda Gölü, Karadeniz’e yapılanlar, vadilere ovalara yazık. Bir şey bırakamayacaksak ne anlamı var ki. Geleceğe ne aktaracağız?”
‘Ocak ve JES istemiyoruz’
Şirince Köyü Muhtarı İsmail Yıldırdı da haberi öğrendiğinde çok kısa bir zamanları kaldığını kaydetti. İlgili yerlerle görüştükleri sırada halkın da yavaş yavaş ayaklandığını söyledi.
Maden ocağı ve JES projelerinin hayata geçtiği takdirde geri dönülemez bir tahribatın yaşanacağını vurgulayan Yıldırdı, “Belevi’ne JES yapımı projesi var. Maden ocağı projesi durduruldu ama Belevi’ni takip ediyoruz. Asla mücadeleden vazgeçmeyeceğiz, biz çevremizde maden ocağı, JES istemiyoruz. Kamuoyuna da çağrı yapıyorum, halk buna karşı gelsin, gerekirse ayaklansın çünkü başka Şirince yok.”
İZMİR