Ekonomik kriz nedeniyle yakın zamanda kemer sıkma politikasının gündeme geleceğini ve vergilerin artırılacağını söyleyen ekonomist Katırcıoğlu, krizin faturasının çalışan kesime fatura edileceğini söyledi.
Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) İstanbul’dan milletvekili seçilen ekonomist Erol Katırcıoğlu, Türkiye ekonomisinin seçim sonrası durumunu değerlendirdi. Türkiye’de gelir dağılımının 2013’ten sonra bozulduğunu belirten Katırcıoğlu, şimdi hükümetin artırılacak vergilerle özellikle yükü çalışan kesime fatura edeceğini söyledi. “Kemer sıkma politikası sergilendiği zaman milletin kemeri de sıkılacak” diyen Katırcıoğlu, şunları söyledi: “Vergileri arttırılacak, gelirler görece düşürülecek. Enflasyon da şu an 12 civarında yanılmıyorsam. Merkez Bankası hâlâ yüzde 5’i hedef olarak alıyor. Bunun bir kez değiştirilmesi gerekir. Enflasyonla ilgili mücadelede nasıl bir tavır çıkaracaklar göreceğiz ama bu tür politikalardaki sonuç genellikle yapılan hataların maliyeti çalışanlara çıkıyor maalesef.”
Sistemin kuralları var
Katırcıoğlu, kurulacak hükümette kimlerin ekonomiden sorumlu kişiler olacağının da önemi üzerinde durdu. Kapitalist düzenin uyulması gereken bazı kuralları olduğunu söyleyen Katırcıoğlu, bunlardan bir tanesinin Merkez Bankası’nın bağımsızlığı meselesi olduğunu kaydetti. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Merkez Bankası’nın bağımsız olmasını engellediğini söyleyen Katırcıoğlu, “Yabancı sermaye buna itiraz ediyor. Türkiye’ye gelmek isteyen, Türkiye’nin faiz hadleri arasındaki farktan kâr etmek isteyen yabancı sermaye, bu oyunun kuralına göre oynamadığı kanaatiyle paralarını çektiler. Dolayısıyla da önümüzdeki günlerle ilgili Merkez Bankası’nın pozisyonunun ne olacağı önem kazanacak” dedi.
Yeni zamlar yolda
Türkiye, ABD’nin demirçelik ürünlerine uyguladığı ek vergilere misilleme olarak, ABD menşeli 22 mal grubunun ithalatına yüzde 5 ila yüzde 70 arasında değişen oranlarda gümrük vergisi getirdi. Yeni vergiler pirinç, sigara, içki, makyaj malzemeleri, kâğıt ve otomobillere zam olarak yansıyacak. Türkiye, ithal ettiği pirincin yüzde 26’sını ABD’den getiriyor. Türkiye’deki sigara fabrikaları da yurtiçinde ürettiği sigarayı ağırlıklı olarak Virgina ve Burley türü yaprak tütünden elde ediyor ve ithalatın yüzde 14’e yakın kısmını doğrudan ABD’den ithal ediyor. Dolaylı ithalatla bu oran yüzde 20’leri aşıyor.
Sadiye Eser/İstanbul-MA