Şengal soykırımı 5. yılında bir çok merkezde yapılan açıklamalarla ve mezar ziyaretleriyle anıldı. Zorla Alıkonulan Kadınlar İçin Mücadele Platformu da Diyarbakır’da yaptığı açıklamayla 3 Ağustos’un ‘Kadın Kırımına Karşı Mücadele Günü’ olarak kabul edilmesi çağrısı yaptı
IŞİD tarafından, 3 Ağustos 2014’te Şengal’de Ezidilere yönelik gerçekleşen soykırım 5. yılında. Binlerce Ezidinin katledildiği binlerce Ezidi kadının köle pazarlarında satıldığı ve hala 3 bine yakın kadının esir olduğu soykırım yıl dönümünde dünyanın bir çok yerinde açıklamalrla anıldı. Türkiye ve Bölge kentlerinde yapılan açıklamalardan önce kadınlar saat 11’de 1 dakikalık sessizlik eylemi gerçekleştirdi. Diyarbakır’da da Zorla Alıkonulan Kadınlar İçin Mücadele Platformu üyeleri ve HDP’li kadınlar soykırımda yaşamını yitiren ve kaçırılan Ezidi kadınlar için açıklama yaptı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezi önünde yapılan açıklamaya Platformun üyeleri yanı sıra DTK Eşkbaşkanı ve HDP Milltevekili Leyla Güven, HDP’li milletvekiller ve çok sayıda kadın katıldı.
Kadınlar beyaz elbise giyerken, siyah kurdeleler taktı ve bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Açıklama Kürtçe ve Türkçe okundu. Kürtçe HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Dilan Dirayet Taşdemir Türkçesi ise Platform üyesi avukat Cemile Turhallı Balsak okudu. Avukat Cemile Turhanlı Balsak, “3 Ağustos 2014’te bütün dünyanın canlı tanıklığında gerçekleşen bir soykırımı, 73. Ferman olarak yaşayan Ezidiler, 21. yüzyılın en korkunç vahşetine maruz kaldılar. Ezidi halkının birçoğunun öldürülüp toplu mezarlara gömülmesi, binlerce kadın ve çocuğun radikal cihadist çete örgütü IŞİD tarafından kaçırılması, köle pazarlarında satılması, din değiştirmeye zorlanmaları, sistematik bir istismar ve işkenceye maruz kalmaları, 3 bine yakın kadının halen alıkonmuş olması bu trajedinin vehametini de daha da artırdı” şeklinde konuştu.
Soykırıma dünya tanık
Soykırımdan bu yana geçen beş yıla rağmen yalnızca Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonuna bağlı araştırma komisyonu tarafından Ezidilerin soykırıma uğradığı rapor edilmiş olmasına rağmen, BM Güvenlik Konseyi nezdinde bir girişimde bulunulmadığını hatırlatan Balsak şöyle devam etti: “Oysaki ki dünya bir insanlık trajedisine canlı bir şekilde tanıklık etmiştir. Dünyanın en büyük topluluğu olarak kabul edilen Birleşmiş Milletler ve ona bağlı Güvenlik Konseyi’nin bu noktada kendi komisyonları nezdinde hazırlanmış raporlar olmasına rağmen bir açıklama yapılmamış olması düşündürücüdür” dedi.
Suçlular hesap verecek
3 Ağustos tarihinin “Kadın Kırımına Karşı Müca- dele Günü” olarak kabul edilmesi çağrısını yenileyen Balsak, “Bu çağrımızın dünyanın farklı bölgelerinde karşılık bulmuş olması ve özellikle de Ezidi Kadın Federasyonunca 3 Ağustos’un ‘Feminiside karşı eylem günü’ olarak ilan edilmesine ilişkin yapılan açıklama önemlidir. Avrupa’dan Kanada’ya, Avustralya’dan Afrika ülkelerine, Türkiye’den Irak’a kadar dünyanın birçok ülkesinde kadın hareketleri yapılan bu çağrıyı sahiplenmiş, aynı gün aynı dakika tek yürek olarak barbarlığa, vahşete, kıyıma karşı ortak mücadele kararlılığı sergilemişlerdir. Bugün de bu kararlılık devam etmektedir” dedi. Balsak, kadınlar olarak soykırım ve kadın kırımı suçluları hesap verene kadar adalet arayışlarının son bulmayacağını vurguladı. Açıklama çekilen zılgıtlarla ve alkışlarla son buldu.
DERSİM
Dersim’de HDP Kadın Meclisi ve Özgür Kadın Hareketi (TJA) tarafından basın açıklaması gerçekleştirildi. HDP il binasında gerçekleştirilen açıklamayı okuyan HDP Kadın Meclisi üyesi Nurgül Yalay, yaşanan katliamı hatırlatarak, “3 Ağustos kadın kırımı ve soykırıma karşı uluslararası eylem günü ilan edilene kadar ‘kadın soykırımı durduracağız, yaşamı özgürleştireceğiz’ şiarı ile haykıracağız. Bu yılda tüm dünya kadınları olarak 1 dakika sesiz olmaya, Êzidîlerin sembolü olan beyaz giyinmeye, siyah kurdele takarak soykırıma karşı mücadele sözümüzü yineliyoruz” dedi.
ADANA
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana İl Kadın Meclisi’nin HDP il binasında yaptıkları açıklamada konuşan HDP Adana İl Kadın Meclisi Üyesi Berivan Gökalp, katliamın üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen dünya kamuoyunun sessiz kaldığını söyledi. Gökalp, “Kadın soykırımını durduracağız, yaşamı özgürleştireceğiz şiarıyla haykıracağız” dedi.
İZMİR
İzmir’de kadınlar, Konak ilçesinde bulunan Vapur İskelesi önünde açıklama yaptı. Açıklamadan önce saat 11.00’de yaşamını yitiren Êzidî kadınlar için bir dakikalık sessizlik duruşu yapan kadınlar, “Adaletin olmadığı yerde barış da olmaz” dedi.
Toronto’da protesto edildi
Şengal katliamı nedeniyle dünyanın bir çok yerinde anma etkinlikleri ve yürüyüşler gerçekleşti. Kanada’nın Toronto kentinde Toronto Demokratik Kürt Halk Meclisi Kadın Komisyonu’nun düzenlediği eylem Yonge&Bloor’da Kürtler ve dostlarının katılımı ile yapıldı. Eylem konuşmalar ardından sona erdi.
Kürt kanalları ekran kararttı
IŞİD’in Şengal’e yönelik gerçekleştirdiği soykırımın 5. yıl dönümü nedeniyle Kürt televizyon kanalları olan Medya Haber, Sterk Tv, Çira Tv, Ronahi Tv ve Aryen Tv, Êzidîlere yönelik soykırım saldırıları sırasında hayatını kaybeden ve kaçırılanlar anısına saat 11.00’da bir dakika boyunca ekranlarını kararttı.
‘Saldırılar devam ediyor’
Sosyalist Kadınlar Birliği’nden (SKB) yaptıkları açıklamada, “Êzidî kadınlara yönelik saldırıların hala devam ettiğine dikkat çekilen açıklamada SKB, “Efrin’e düzenlenen operasyonlar kapsamında yüzlerce Êzidî kadın kaçırılarak tecavüze uğramıştır. Bugün Irak Federe Kürdistan Bölgesi’ne yönelik operasyonlarla Kürt kadınları aynı tehlike ile yüz yüzedir. Bu saldırılara izin vermeyelim. Onların yaşadığı acılar ancak birlikte mücadele ile aşılacaktır” diye belirtti.
HDP: Êzidîler için katliam tehdidi sürüyor
HDP Basın Yayın ve Propagandadan Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Azad Barış, Êzidî Soykırımı’na ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, Barış, DAİŞ tarafından gerçekleştirilen bu barbarca saldırının, büyük bir insani maliyet, vicdani tahribat ve büyük bir yıkım ve nüfus hareketi ve yer değiştirme ile neticelendiğini kaydetti. “Bu dönem, Êzidîlerin katliamlar ve fermanlarla yazılmış tarihinde ve kolektif belleğinde yeni bir kara sayfa, 73. Ferman olarak yer aldı” diyen Barış, şöyle devam etti: “Mezopotamya’da kadim ve meskun bir topluluk olan Êzidîler, tarih boyunca bölgeyi işgal eden güçler tarafından baskılara maruz kalarak, katliamlara uğratıldılar. Katliam ve ferman silsilesine karşın, Êzidîler direnerek kendi inançlarını, kültürlerini, varlıklarını korudular. Ancak Êzidîler yaşadıkları kadim topraklardan bugün de sürülmek istenmekte, bölge Êzidîsizleştirilmeye/ Kürtsüzleştirilmeye devam edilmektedir. Bugün de benzer şekilde Êzidîler katliam tehlikesiyle karşı karşıya. IŞİD’in yarım bıraktığı fermanı tamamlamaya, bölgeyi işgal etmeye dönük düşmanca politikalar bugün de bölge devletleri tarafından icra edilmektedir. Şengal’in Êzidîsizleştirilmesi, bu kadim toprakların kadim halkına karşı saldırılara müsaade edilemez.”
FEDA: Sorumluları yargılanmalı
Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA) Şengal Soykırımı’na ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada Şengal’de kadın ve çocuk demeden yapılan zulmün modern çağın Kerbelası olduğunun altı çizildi. Yeni fermanların yaşanmaması için yaşamın her alanında ortak mücadele içinde olmaya çağıran FEDA, “Unutmayın; bu dayanışma tarihi bir insanlık görevi ve sorumluluğudur” dedi. Soykırımın kadın kırım özelliğini de içinde barındırdığına dikkat çeken FEDA, şunları ifade etti: “Şengal’de kaçırılan binlerce Kürt kadınının akıbetinden, aradan beş yıl geçmesine rağmen hala haber alınamaması, özgürlüklerine kavuşturulmaması tüm dünya insanlığının bir utancı ve kara lekesi olarak durmaktadır. DAİŞ çetelerine karşı mücadele ettiklerini söyleyen uluslararası ve bölgesel güçler ve tüm demokratik kurum ve kuruluşlar bu ayıbın temizlenmesi ve kaçırılan Êzidî Kürd kadınlarının bir an önce kurtarılmaları için seferber olmalıdırlar.”
‘Şengal halkı yeniden inşa ediyor’
Şengal soykırımı bir çok yerde yapılan anma ve açıklamalarla 5. yıl dönümünde de lanetlendi. HDP Batman milletvekili Feleknaz Uca’da yaptığı yazılı açıklamayla Türkiye’nin Şengal’de yaşananları soykırım olarak tanımasını istedi. Êzidîlerin Şengal’i yeniden inşa ettiklerini belirten HDP Milletvekili Feleknas Uca şöyle devam etti: “Tüm dünyanın sadece izlemekle kaldığı bu büyük yıkıma, yaşanan bunca acıya rağmen Şengal’i mağduriyet üzerinden konuşmak yanlış. Yaralarını sarmaya ve Şengal’i yeniden inşa etmeye çalışan Êzidîler yaşadıkları bu soykırıma rağmen başını asla eğmemiştir. Bugün Şengalliler bir yandan çadırlarda yaşarken bir yandan kendilerini savunma gayreti gösteriyor. Şengal halkı, Şengal’i yeniden inşa ediyor.
Kadın meclisleri, gençlik meclislerini kuran Şengalliler bir daha aynı katliama maruz kalmamak için statü ve öz savunma güçlerini oluşturuyor. Başları dik bir şekilde yeni yaşamı kuran bu direngen halkın yaralarını sarmak, katliamı tanımak ve Êzidî halkının talepleri doğrultusunda çalışma gerçekleştirip, bu halkın mücadelesine destek vermek hepimizin ortak görevidir. Kadim Êzidî toplumunun kutsal topraklarını barındıran ülkelerden biri olarak Türkiye de Şengal’de yaşananları soykırım olarak tanımalı, Êzidî halkının maruz kaldığı, katliam, etnik temizlik, tehcir sebebiyle 3 Ağustos gününü Êzidî Soykırım Günü olarak kabul etmelidir. Şengal’de yaşanan katliamı asla unutmayacağız, Şengal’i unutmak Kürt halkının yaşadığı acıları unutmak, görmezden gelmektir. Şengal’in kadınlarını, çocuklarını unutmak tarihi inkâr etmektir.”
HABER MERKEZİ