Çanakkale coğrafyası enerji ve maden şirketlerinin yerleşim alanı haline getirilirken, doğal yaşam, sular, dağlar, denizler, tarım alanları adeta işgal edilmiş durumda.
Çanakkale ili, Ayvacık ilçesi Kocadere mevkiinde, Çanakkale İl Özel İdaresi’nden alınmış olan ruhsatla Egejo Termal Enerji San. A.Ş. tarafından enerji üretimi amaçlı jeotermal kaynak arama sondaj çalışması yapılacağı duyuruldu. Bu kapsamda yaklaşık 16 bin metrekare alan içinde 2 adet sondaj (Ege-1 ve Ege-2) yapılacak. Elde edilen sıcaklık, debi vb. değerler sonucu sondajın ileriki dönemlerde planlanacak yatırımlar için jeotermal enerji (JES) üretim veya reenjeksiyon kuyusu olarak kullanılması için değerlendirileceği belirtiliyor. Çanakkale ve Kaz Dağları coğrafyası enerji ve madenlerin adeta kıskaca alınarak boğulduğu izleniyor.
Jeotermal enerji
JES’ler için yeraltının 1000 ila 4000 metre derinliğinden çekilen jeotermal sıvının içerdiği kimyasallar bor, cıva, arsenik, kurşun, amonyak, antimuan, lityum, karbondioksit, hidrojen sülfür ve tuzdur. Bu santrallerin Türkiye’de yoğun olarak görüldüğü Aydın ilinde, jeotermal santraller faaliyete başladığından bu yana, il genelinde ölüm oranları geçmişe göre %30 artarken, kanser vakaları ise, Türkiye ortalamasının yaklaşık 2,5 katına ulaşmış durumda. Geçtiğimiz günlerde Büyük Menderes Nehri’nde on binlerce balığın cansız bedeninin su yüzüne çıkmasına neden olan şeyin jeotermal atıklar olduğu ise yapılan açıklamalarda görüldü. Çanakkale Gülpınar Tuzla Mevkii’nde açılan JES’ler bölgede tarımı bitme noktasına getirdiği belirtiliyor.
ÇANAKKALE