LGS sonuçları önceki gün açıklandı, ancak eğitimcilerin kaos olarak değerlendirdikleri sisteme dair çok sayıda soru işareti bulunuyor. Sistem hazır değil, tercih kılavuzu geç açıklandı. Aslında 3 tercih hakkı bile yok. Öğrenciler imam hatiplere ve özel okullara mecbur bırakılıyor. Eğitim-Sen Eşbaşkanı Aydoğan, onbinlerce çocuğun mağdur olacağını belirtti
Gülcan Kılagöz/İstanbul
Milli Eğitim Bakanlığı, öğrencilerin merakla beklediği Liselere Geçiş Sınavı (LGS) sonuçlarını önceki gün açıkladı. Ancak eğitimcilerin kaos olarak değerlendirdiği sisteme dair çok sayıda soru işareti bulunuyor. TEOG’un kaldırılmasının ardından yerine getirilen LGS sınavı, 2 Haziran’da 2 oturumla yapılmıştı. Sonuçlar ise 24 Haziran seçimlerinden dolayı 26 Haziran’a ertelenmişti. Şimdi öğrencileri okul seçimi, tercih, başvuru, kayıt, nakil gibi süreçleri takip edecekleri yoğun bir dönem bekliyor.
Özelleştirme sistemi
LGS sistemini ve MEB’i eleştiren Eğitim-Sen Eşbaşkanı Feray Aytekin Aydoğan, sınav sistemi değişikliği yapıldığı andan itibaren sistemin aslında bir özelleştirme sistemi olduğunun altını çizdi. Tercih kılavuzuna dikkat çeken Aydoğan, “Şimdi kılavuza baktığımızda birincisi tüm öğrencilerin yerel yerleştirme tercihinde bulunmasını zorunlu hale getiriyor. Yani yüzde 10’luk dilime giren ve yüzde 10’luk dilime giremeyen çocuklarda yerel yerleştirme tercihini yapmak zorunda diyor. Eğer bu tercihi yapmazsa merkezi sınavla okullara yerleştirip pansiyonlu okullara tercih butonu açılmayacak deniyor. Şimdi bu bahsettiğimiz bu adres sınırı üzerinden bir dayatma ve diğer butonların açılmayacağını söylenmesi başlı başına bir eğitim hakkı ihlali” dedi.
Böyle dayatma olamaz
İkinci olarak da, yerel yerleştirmede kayıt alanları üzerinden 3 okul türü tarif edildiğini kaydeden Aydoğan, “Anadolu, Meslek ve İmam Hatip Lisesi. Herhangi bir okul türünden en fazla 3 tercih yapabilirsiniz diyor. Yani çocuk tercihlerinin tamamını da Anadolu lisesi yapabilir, en fazla 3 Anadolu lisesi diyerek çocuklara yine ayrı bir dayatma getiriyorsun. Böyle bir dayatma söz konusu olamaz” diye konuştu. Eski yöntemde çocukların istediği okul türünü, istediği sayıda yazabildiğine dikkat çeken Aydoğan, “İstediği yerleşim yerindeki okul türünü de hiçbir adres sınırı olmadan yazabiliyordu. Şimdi bu hak çocukların fiilen elinden alınmış durumda” diye vurguladı. Tercihlerine yerleşemeyecek öğrenciler için ayrı bir sorun yaşanacağını belirten Aydoğan, “2’si kayıt alanında olmak üzere açık kontenjanı olan toplam 3 okulun 10-14 Eylül tarihlerinde arasında tercih edecek. Ama aynı okul türünden de bu seferde en fazla 2 okul yazabilecek deniyor. En fazla bu seferde 2 okul yazabilir deniyor. Yani çocukları tercih adı altında istemedikleri okul türünü yazmak zorunda bırakıyor” dedi.
3 okul tercihi gibi tercih yok
Aslında çocukların fiilen Anadolu lisesini seçtiklerinde, 3 okul hakkının da olmadığını dile getiren Aydoğan, neden olmadığını iste şu sözlerle anlatıyor: “Örneğin çocuk Anadolu lisesi istiyorsa, yazdıysa 1. bölgede, 2. ve 3. bölgedeki çocuklar da kendi bölgelerindeki Anadolu liselerini 1. sıraya yazdıklarında, 1. bölgedeki çocuğun fiilen 2. ve 3. bölgedeki Anadolu lisesine yerleşemediyse, bulunduğu bölgedeki anadolu lisesine 2. ve 3. tercih hakları da ortadan kalkmış durumda.” Onbinlerce çocuğun mağdur olacağını belirten Aydoğan, “Bu haliyle yani adres sınırı da tercih sınırı da bir eğitim hakkı ihlalidir” diye konuştu. Aydoğan şöyle devam etti: “Üçüncü sorun, yerleştirme kılavuzunu aylar önceden yayınlaması gerekiyordu. Sınavdan sonraya ertelendi. 25 Haziran denildi ama açıklanmadı. Neden açıklanmadığına dair bir bilgi de verilmedi. 26 Haziran’da açıklandı. Ama sorun var. Hâlâ adres üzerinden hangi okulların belirlendiği ve bu okulların merkezi sınav üzerinden de adres üzerinden de bu okulların yüzdelik dilimleri hâlâ paylaşılmamış durumda ve 2 Temmuz’da paylaşılacağız diyorlar. Buna rağmen bugün özel okul tercihleri başlatıyorlar. Zaten bizim en büyük kaygımız da velilerin ve öğrencilerin özel okulu zorunlu hale gelmesi. Öyle bir kaotik ortam yaratılmış durumda ve çocukların istemedikleri okul türlerine yerleşmeleri üzerinden bir tablo yaratılmış durumda. Veliler şu an tüm gelirlerinin önemli bir kısmını eğitime, özel okullara ayırarak çocuklarını şu an özel okullara verme çabasına girmiş durumda. Bu sınav sistemi politikası yüzünden.”
Kaygılarımız kanıtlandı
Bu sınav sistemiyle birlikte özelleştirme, özel okulların artışı, aynı zamanda meslek ve imam hatiplerin artışı üzerinden bir eğitim politikası izleneceğinin tespitinde bulnduklarını kaydeden Aydoğan, “Sınav sistemi değişikliği ile birlikte, zaman zaman basına, kamuoyuna yapılan açıklamalarda da bunu net bir şekilde görüyorduk. Kılavuzda bunu fazlasıyla kanıtladı” dedi. 16 Mart’taki sisteme dair başlattıkları imza kampanyasını hatırlatan Aydoğan, “Bölgesel ve sınıfsal bir dayatma eğitim hakkı ihlalidir. Okul türü üzerinden de bir tercih sınırı getiremezsiniz demiştik. Bu kılavuzda maalesef hepsini görüyoruz. Bunun üzerinden de bir imza kampanyası başlatmıştık. Adres sınırına ve tercih sayısı sınırına hayır diye” dedi.
2 Temmuz’da başlayacak
2 Haziran’da düzenlenen LGS’ye 996 bin öğrenci katılmıştı. 1 Temmuz Pazar akşamına kadar sürecek ön kayıtlar sonrasında özel okullara kesin kayıtlar yapılacak. Devlet okullarının tercih işlemi 2 Temmuz Pazartesi günü başlayacak. 1366 okuldaki 126 bin 510 kontenjan için yapılacak yerleştirme için tercih alınması 13 Temmuz’a kadar sürecek.