AKP hükümetinin Türkiye’de bulunan Suriyeli mültecilerin zorla geri göndermesine yönelik izlenen politikaya tepkiler sürüyor. Mülteciler “gönüllülük belgesi” olarak bir kağıdın zorla imzalatıldığını söylüyor. Ayrıca sınır dışı edilmek istenen mültecilerin zorla Kuzey ve Doğu Suriye’de bulunan Kürt bölgelere yerleştirilmek istendiği ve söz konusu bölgede demografik yapının değiştirilmesinin amaçlandığı belirtiliyor. Bu durum hükümetin izlediği, mülteci politikası ile Kuzey ve Doğu Suriye politikasıyla eş zamanlı olması iddiaları doğrular nitelikte
İstanbul’da gözaltına alınan mültecilerin, “gönüllü olarak Suriye’ye döndükleri yönünde zorla kağıt imzalatıldığı” iddiaları arttı. İngiliz Guardian gazetesi de, Türkiye’de Suriyelilere yönelik gözaltıların boyutunu ve hızını, onlara yönelik açık kapı politikasının tamamen değiştiğinin işareti olduğunu yazdı. Haberde, sınır dışı sürecinde olan göçmenlerin tanıklıklarına da yer verildi. Haberde röportaj yapılan isimlerden İdlib’den Mahmud Kaddah, kendisine 8 günde 15 belge imzalatıldığını ileri sürdü. Gazeteye konuşan Kaddah, bu kağıtları imzalarken yanında bir tercüman bulunmadığını, belgelerin ne olduklarının da açıklanmadığını söyledi.
BM haberdar mı?
Kaddah, “Bana bunları imzalarsam eve gidebileceğim söylendi. Suriye’yi kast ettiklerini sanmamıştım” demesi dikkat çekti. Yine gazeteye konuşan 25 yaşındaki Ala Muhammed’in 8 günlük gözaltının ardından İdlib’e gönderildiğine yer verildi. Muhammed, “Korktum ve önüme konulan kağıtları imzalamak zorunda olduğum hissine kapıldım” diye konuşuyor. Guardian’a haberle ilgili konuşan Göç İdaresi’nden sözcü Gökçe Ceylandağ ise “gönüllü geri dönüşler dışında” kimsenin zorla Suriye’ye gönderilmediğini iddia etti. Haberde, Türkiye ile birlikte Lübnan’ın da benzer bir tutum aldığına yer verildi. Beyrut ve İstanbul muhabirlerinin birlikte hazırladıkları haberde, iki ülkede yapılan kamuoyu araştırmalarının, Suriyeli mültecilerin karşı bir tutum oluştuğunu gösterdiği kaydedildi. Haberde Birleşmiş Milletler’in de “göçmenlere zorla imzalatılan belgelerle ilgili iddialardan haberdar olduğu” öne sürülüyor
Valilik eliyle sınır dışı
Gazetemiz Yeni Yaşam’a konuşan Halkların Köprüsü Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve sosyolog olan Dr. Emrah Zıraman, ‘Gönüllük belgesi’ni ve bu belgenin mültecilere hangi şartlarda imzalatıldığını değerlendirdi. ‘Gönüllük belgesi’, mültecilerle ilgili uluslararası sözleşmelerde yer alan geri gönderme yasağının arkasından dolanmak amacıyla uygulanan bir kabul kağıdı olduğunu dile getiren Zıraman şöyle konuştu: “İdare, uluslararası korumaya başvurmuş bireye bu kağıdı imzalatarak ülkesine gönderildiğinde yaşayabileceği kötü muamele ve ölüm gibi durumlarda sorumluluğu ortadan kaldırabileceğini düşünüyor. OHAL ile birlikte Türkiye’de yaşayan mültecilerin geri gönderilmesine ilişkin düzenlemeler daha da genişledi. Artık daha kolay bir şekilde mülteci hakkında valilik eliyle ‘sınır dışı’ kararı veriliyor ancak mültecinin dava hakkına erişerek bu kararın iptalini istemesi durumda sınır dışı kararı bekletiliyor. Bu çok nadiren yaşanan bir durum.”
Zorla gönderildikleri ortada
Yansıyan bilgeler ile mültecilere zorla belge imzalatıldığının görüldüğünü söyleyen Zıraman, “Hakkında sınır dışı kararı verilen mülteciler bu süreçte idari gözetim adı altında Avrupa Birliği tarafından finansa edilen mülteci hapishaneleri, geri gönderme merkezlerinde tutuluyor. Hem GGM’lerin olumsuz koşulları hem de mülteciler üzerinde uygulanan psikolojik baskı ile birlikte mülteci ‘gönüllü’ olarak geri dönüşü kabul edilebiliyor. İstanbul’daki mültecilerin alı konulması ilgili sosyal medyaya yansıyan görüntülerde mültecilere bu belgeleri sokaklarda, karakollarda dayatıldığı ortaya çıktı. İdare kendince geri gönderme yasağına karşı yasal kılıf olarak kullanıyor” diye konuştu.
Soylu iddiaları yalanladı
Öte yandan Daha önce “Gitmeseler de göndereceğiz” diye konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, kendi kendini yalanladı. Soylu, geçici koruma statüsündeki Suriyelilerin ya da uluslararası koruma statüsünde veya ikamet izni ile Türkiye’de yaşayan yabancıların sınır dışı edilmesinin söz konusu olmadığını ileri sürdü.
Gökçek’ten silahlanma çağrısı!
Ankara eski Belediye Başkanı Melih Gökçek, skandal paylaşımlarına bir yenisini daha ekledi. Gökçek, sosyal medya hesabı twitterdan (@06melihgokcek), “Türkiye’de yaşayan 35 yaşın altında eli silah tutan ne kadar Suriyeli varsa Türkiye’de kurulacak kamplarda askeri eğitime alınmalı ve Suriye cephelerine gönderilmeli. Bu uygulamaya yanaşmayan veya kabul etmeyen 35 yaş altı Suriyeliler derhal sınır dışı edilmeli” ifadelerini kullandı.
3 buçuk yıllık değişim
Türkiye’nin önde gelen araştırma şirketlerinden KONDA Mart 2010’dan beri her ay düzenli olarak yaptığı ‘Barometre’nin 100’üncüsünü gerçekleştirdi. KONDA, “Suriyeli sığınmacılara bakış” hakkındaki soruya verilen yanıtları paylaştı. Birçok konu hakkında merak edilen soruların yanıtlarının arandığı araştırmada Suriyeliler hakkında da ankete katılanlara şu soru yöneltildi: “Suriyeli sığınmacılarla ilişkiniz hangi seviyede olabilir?” Yanıtlara göre; Şubat 2016’da Suriyelilerle ilişkisi seviyesinin aynı evde olabileceğini söyleyen yüzde 14’ken Temmuz 2019’da bu sonuç yüzde 7’ye kadar geriledi.
AKP’lilere mülteci ödevi
AKP geçtiğimiz cuma günü Ankara’da yapılan il başkanları toplantısında, teşkilatlara Türkiye’deki Suriyeliler üzerinde oluşturulmak istenen algı operasyonlarına karşı ödev verildi. Toplantıda, Suriyeliler üzerinden oluşturulmak istenen algıya da dikkat çekilerek, kamuoyunda yanlış bilgilerin paylaşıldığı savunuldu. İl başkanlarına kamuoyunda Suriyeliler hakkında yayılan bilgiler için ‘kara propaganda’ yapılm