İzmir Kadifekale’deki dokumacı kadınlardan 25 yıl sonra bilgileri olmadan Vakıflar İzmir Bölge Müdürlüğü’ne borçlandırılarak, yer için kira istendi. Kadifekale muhtarı Davut Tekin, kirayı veremeyecek durumda olan kadınların, tezgahını kaldırmak zorunda kalacağını söyledi.
İzmir’in Konak ilçesinde bulunan tarihi Kadifekale mahallesindeki kimi kadın, yıllardır dokumacılık yaparak geçimini sağlıyor. Dokumacı kadınlar bilgileri olmadan 25 yıl sonra Vakıflar İzmir Bölge Müdürlüğü tarafından geçmişe dönük borçlandırıldı. Kapılarına gelen borç tebligatıyla haberdar olan dokumacı kadınlardan, “yer işgali” gerekçesiyle kira alınmak isteniyor.
Geçmişe dönük borç
Kadınlara, 18 Temmuz tarihinde “Kullanım Bedeli ve Sözleşme” başlığıyla gelen tebligatta şu ifadeler yer alıyor: “İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı mülkiyetinde iken 5737 sayılı Vakıflar Kanununun 30. Maddesi ile Medeni Kanun ve 5737 Sayılı Kanun Hükümleri gereğince İdaremizce yönetilen Mazbut ‘Yusuf Baba Vakfı’ adına 30 Ocak 2019 tarihinde tescil edilen İzmir ili, Konak ilçesi, İmariye Mahallesinde bulunan ve Kadifekale olarak bilinen tapunun 1625 ada, 2 Nolu parselinin Yöresel Hediyelik Eşya Satış Yeri olarak kullanıldığı mahallinde yapılan incelemeler sonucunda tespit edilmiştir. Söz konusu alan için Bölge Müdürlüğümüzce 01 Şubat 2019 tarihinde geçerli olmak üzere aylık 150 TL kullanım bedeli tespit edilmiştir. Alınan kullanım bedelinin (01.02.2019-01.07.2019 tarihleri arası toplam 900 TL ) Vakıflar Bankası İzmir Şubesinde bulunan İdaremiz hesabına en geç 30 gün içinde ödenmesi gerekmektedir. Ayrıca kira sözleşmesi yapmak üzere kurumumuza başvuru yapılması gerekmektedir. Aksi halde alacakların 6183 Sayılı Amme Alacakların Tahsil Usulü Hakkında Kanun çerçevesinde tahsil edileceği ve tüm masrafları tarafınızdan karşılanmak üzere 2886 Sayılı Devlet İhale Kanununun 75. Maddesine istinaden Mülki Amirlikçe tahliyeniz sağlanacaktır.”
‘Üç kuruşumuza göz diktiler’
25 yıldır dokumacılık yapan ismini vermek istemeyen dokumacı kadın, çoğu zaman para kazanamadan tezgahını kapattığını söylüyor. Dokumacı kadın, “Yaklaşık bir ay önce Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden gelen bir grup memur, kimlik ve adres bilgilerimizi istedi. Yaz kış demeden zar zor geçimlerimizi dokumacılıkla kazanıyoruz. Ekonomik kriz nedeniyle satışlarımız zaten düşük. Onca yıldır bizim dokumalarımız tarihi kaleyi güzelleştiriyor. Biz temizliyoruz Kale’nin kirliliklerini. Şimdi neden bizden kira isteniyor? Bizim 3 kuruşumuza göz dikecek kadar ihtiyaçları varsa amenna. Bize haber vermeden borçlandırma yapmışlar. Biz de bu ülkenin insanıyız, neden bize haber vermiyorlar neden bizimle konuşmuyorlar?” diye tepki gösterdi.
Hukuksuzluk iddiası
Kadifekale Muhtarı Davut Tekin de, bilgilendirme olmadan yapılan borçlandırmayı “hukuksuz” olarak tanımladı. Tekin, Vakıflar İzmir Bölge Müdürlüğü’nü kast ederek, “Kadınlarla konuşup onların bilgisini aldınız mı? Kira ödemeye evet ya da hayır dediler mi ki siz borç çıkarıyorsunuz? Bu konunun İzmir Büyükşehir Belediyesi ile hiçbir alakası yok. Kadifekale surlarındaki dokumacı kadınlar, kış ayı boyunca hiç iş yapamadı. Yaz aylarında ise gerek krizden gerekse bölgeye gelen turist sayısının düşüşünden dolayı kazanç sağlamakta zorlanıyor” ifadelerini kullandı.
‘Kirayı veremeyecek olanlar tezgahını kaldırmak zorunda’
Vakıflar İzmir Bölge Müdürlüğü’nün kira istemesiyle düşük kazancın da kadınların elinden alındığını dile getiren Tekin, kirayı veremeyecek durumda olan kadınların, tezgahını kaldırmak zorunda kalacağını söyledi. Tekin, Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün, geçen hafta açılan Pagos Üretici Pazarı’ndaki tezgahlardan da ücret talep ettiğini hatırlatarak, pazara katılan üreticilerin mağdur olmaması için İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tezgah ücretlerini kendi bütçesinden yapacağı bilgisini paylaştı.
Bölge Vakıflar Müdürlüğü yıllık izinde
Dokumacı kadınların geçmişe dönük borçlandırılmasına dair görüşmek için aradığımız Vakıflar İzmir Bölge Müdürü Fethi Koç’un yıllık izinde olduğu, yerine görev yapan memur ve yardımcıların ise açıklama yapma yetkilerinin olmadığı yanıtını aldık.