Avukat Uysal, müvekkili PKK Lideri Öcalan ile görüşme başvurularına cevap alamadıklarını söyledi. Uysal, ‘Görüşmelerin önünde hukuki engel yok,siyasi engel var. Bu açıdan görüşmelerin keyfi engellendiğini söylemek mümkün’ dedi
Tecridin kaldırılması talebiyle DTK Eşbaşkanı ve HDP Milletvekili Leyla Güven öncülüğünde 8 Kasım 2018’de başlayan ve ardından cezaevleri başta olmak üzere dünyanın bir çok yerine yayılan açlık grevi ve ölüm orucu eylemleri ardından, PKK Lideri Abdullah Öcalan 8 yıl sonra ilk defa 2 Mayıs’ta avukatlarıyla görüşmüştü. 22 Mayıs, 12 Haziran ve 18 Haziran 2019’da da süren görüşmeler 23 Haziran İstanbul seçimleri ardından yeniden engellenmeye başlandı. Havar Haber Ajansı’ndan (ANHA) Murada Kenda’ya konuşan Öcalan’ın avukatı Newroz Uysal, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün Öcalan’la görüşmeye dair yaptığı “hukuki engel yok” açıklamasını hatırlatarak, “Açıklamanın politik olarak da cevabını bulması gerekir” şeklinde konuştu.
Başvurulara cevap alamıyoruz
Newroz Uysal görüşmelerin engellenmesinin hukuki bir izahı olmadığını, yeniden uygulamaya konulan İmralı Tecrit Sistemi’nin hukuku değil aksine hukuksuzluğu esas aldığını, söyledi. Uysal konuya ilişkin değerlendirmesinde: “Her dönemde olduğu gibi bu dönemde de görüşmelerin engellenmesinin gerekçesi hukukla değil, maalesef ancak siyasetle izah edilebilmektedir. Bu açıdan bizce görüşmelerin engellenmesinin gerekçesi bugüne kadar olduğu gibi keyfi ve siyasi tercihlerdir” dedi. Açlık grevlerinin kritik bir aşamaya girdiği Nisan ayından bugüne kadar (Haziran ayında gerçekleştirilen 3 görüşme hariç) hiçbir görüş başvurusuna karşılık kendilerine yetkililer tarafından cevap verilmediğini belirten Uysal şöyle konuştu: “Sadece görüşmelerin kabul edildiği başvurularımıza cevap verildi. Görüşme talebimizin kabul edilmediği hiçbir başvurumuza ne olumlu ne de olumsuz bir cevap verilmedi. Bu da İmralı ada uygulamaları açısından yeni bir durumdur. Daha önceleri başvurularımız gemi arızalıhava muhalefeti gibi fiili durumlar veya OHAL süresi ve sonrasında da hakim kararları gibi nedenlerle geri çevriliyordu. Avukat görüşünü yasaklayan hakim kararı Nisan 2019’da kaldırılmıştı.”
Çözümsüzlükte ısrar ediliyor
Abdullah Öcalan’ın 2 Mayıs tarihli ilk avukat görüşmesinde 7 maddelik demokrasi deklarasyonu avukatları tarafından kamuoyuyla paylaşmıştı. Uysal, Öcalan’ın demokrasi deklarasyonuna ilişkin ise, “Kürt meselesinin çözümü ve Ortadoğu’nun demokratikleşmesi açısından etkisini ve gücünü hep birlikte bir kez daha görme imkânına eriştik” tespitini yaptı. İmralı’da gerçekleşen görüşmelerle birlikte toplumdaki karamsarlığın dağılmaya, insanların geleceğe umutla bakmaya başladığını belirten Uysal: “Sayın Öcalan ile görüşmelerin sağlanması çözüme yaklaşımda olumlu bir tablo ortaya çıkarırken, görüşmelerin engellenmesi de aynı şekilde çözümsüzlükte ısrar sonucunu doğuruyor” dedi.
Bakan engel yok demişti
Abdülhamit Gül’ün görüşmenin devam etmesi önünde hukuksal engellerin olmadığına dair açıklamasını hatırlatan Uysal, Gül’ün ifade ettiği üzere görüşmenin engellenmesini gerektirecek hukuki bir karar olmadığına göre, görüşme başvurularının kabul edilmesi gerektiğini ifade etti. Uysal: “Bu açıklamanın gereğinin yapılamıyor olmasının nedeni hukuki engel değil, politik engellerin olduğunu göstermektedir” dedi.
30-40 günlük süre doldu
Abdullah Öcalan, açlık grevlerinin bitirilmesini istediği görüşmede, görüşme halinin devam edip etmeyeceğinin 30-40 günlük bir periyotta belli olacağını ifade etmişti. Uysal, Öcalan’ın verdiği sürenin bittiğine dikkat çekerek şunları söyledi: “Sayın Öcalan gerek kendisine yönelik yaklaşımların anlaşılması gerekse tartışmalarını yürüttüğü coğrafyanın tarihi ve kaderi ile ilgili sorunlara güncel ve yüzeysel yaklaşılmamasını önemsediği için 30-40 günlük sürelendirmenin bu hususların tümünü kapsadığı kanaatindeyiz. Bu süre belirtilen zaman itibariyle geçmiştir ve sergilenen yaklaşımın nasıl olacağını hep birlikte göreceğiz.”
HABER MERKEZİ