Diyarbakır’daki sivil toplum örgütleri, 26 Haziran BM İşkence Görenlerle Dayanışma Günü dolayısıyla Türkiye’de işkence ve kötü muamelenin vahim boyuta ulaştığını açıkladı. Kurumlar OHAL’in bir an önce kaldırılması gerektiğine vurgu yaptı
İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Diyarbakır Tabip Odası, Hak İnisiyatifi Derneği ve Diyarbakır Barosu, 26 Haziran BM İşkence Görenlerle Dayanışma Günü’ne ilişkin merkez Yenişehir ilçesindeki TİHV binasında dün basın toplantısı düzenledi. STÖ temsilcileri adına konuşan TİHV üyesi Elif Turan, son yıllarda sadece otoriter rejimler ve diktatörlüklerde değil, gelişkin demokrasilerde bile işkence uygulamalarında bir artışın olduğuna dikkat çekti. İşkence görenler ile dayanışmanın önemine vurgu yapan Turan, Türkiye’de 20 Temmuz 2016 tarihinden itibaren ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) ile birlikte temel hak ve özgürlüklerin ötesinde temel çekirdek hakların yok sayıldığı bir döneme girildiğini belirtti.
2 milyona yakın kişi etkilendi
Türkiye’de işkence ve kötü muamele konularında ciddi bir artış yaşandığına dikkat çeken Turan, 2017 yılında TİHV’e, işkence ve kötü muamele gördüklerine dair 616 kişinin başvurduğunu belirtti. Türkiye’de işkencenin vahim boyutlara ulaştığını belirten Turan, 16 Ağustos 2015 ile 1 Haziran 2018 tarihleri arasında ilan edilen sokağa çıkma yasakları uygulamalarında en az 1 milyon 809 bin yurttaşın yaşamının etkilendiğine vurgu yaptı.
Gazeteciler, siyasetçiler…
İHD’nin 2017 yılındaki araştırmaları sonucunda; gözaltında, gözaltı yerleri dışında, cezaevlerinde, toplumsal gösterilerde korucu ve özel güvenlik görevlileri tarafından 133’ü çocuk olmak üzere 5 bin 268 kişinin işkenceye maruz kaldığını belirten Turan, şöyle devam etti: “OHAL döneminde gazeteciler, öğrenciler, siyasetçiler tutuklanmış ve hapishanelerin doluluk oranı artmıştır. Adalet Bakanlığı verilerine göre; 2005 yılında 55 bin 870 olan tutuklu ve hükümlü sayısı, Aralık 2017 itibariyle 232 bin 179’a yükselmiştir.”
8 kişinin akıbeti bilinmiyor
Hasta tutukluların durumuna dikkat çeken Turan, Mart 2018 itibariyle 401’i ağır olmak üzere bin 154 hasta tutuklu ve hükümlünün olduğunu kaydetti. Turan, “Hasta mahpusların sorunları çözüm beklemektedir” dedi. İHD’ye göre; 2017 ile 2018 yılları arasında çoğu Ankara’da olmak üzere 12 zorla kaçırma ve kaybetme vakasının yaşandığını belirten Turan, bunlardan 4’ünün serbest bırakıldığını ve 8 kişinin hala akıbetinin belli olmadığını kaydetti.
Mücadele sürecek
Bir an önce OHAL’in kaldırılmasını talep ettiklerini vurgulayan Turan, işkence görenler ile dayanışmayı daha da büyüteceklerinin altını çizerek, işkence ve kötü muamelelere maruz kalmış veya kalacak kişilerin İHD ve TİHV’e başvurmaları çağrısında bulundu.
DİYARBAKIR