Yoğun göç nedeniyle Berlin’de baş gösteren anlaşmazlık Avrupa’ya sıçradı
İktidar ortağı CSU lideri ve İçişleri Bakanı Horst Seehofer ile mülteciler konusunda kriz yaşayan Almanya Başbakanı Merkel, Avrupa Birliği’nin (AB) ortak çözüm bulmasını istiyor. Avusturya, İtalya, Macaristan ise Almanya İçişleri Bakanı gibi sert önlemlerden yana. Liderler dün ön görüşme yaptı. Asıl toplantı ise 28-29 Haziran’da.
Avrupa Birliği’nde baş gösteren mülteci krizi sürüyor. AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’in daveti üzerine aralarında Almanya, Fransa, Hollanda ve İtalya’nın da bulunduğu 16 ülkenin lideri, Komisyon binasında, gayri resmi çalışma toplantısında bir araya geldi.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, toplantı öncesi, basına konuştu. Savaş nedeniyle göç edenlerin en çok bulunduğu Suriye’ye sınır ülkeler arasında yer alan Lübnan ve Ürdün’ü ziyaret eden Merkel, AB’nin Türkiye’yle varılan mülteci anlaşmasını ‘iyi bir örnek’ olarak gördüğünü ifade etti. Aynı anlaşmanın diğer ülkeler içinde uygulanmasını istedi. Ortak karar zor gözüküyor
Merkel, esas olarak 28-29 Haziran’da düzenlenecek AB Liderler Zirvesi’nde sığınmacı sorununun ele alınacağını belirterek, “Bugün toplantının gündemi, dış sınırlarımızın nasıl korunacağına ve Avrupa’ya yasa dışı göçün nasıl azaltılacağına odaklanacak” dedi.
Sığınmacı sorununa çözüm bulunmasının zor olduğunu vurgulayan Merkel, bu nedenle ikili ya da üçlü anlaşmalar sağlanmasının önem taşıdığını ifade etti.
Macron Merkel’e yakın
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da, “Avrupa’nın şu anda bir siyasi krizle karşı karşıya olduğu” değerlendirmesini yaptı.
Sığınmacı sorununa bir “Avrupa çözümü” bulunması gerektiğini ifade eden Macron, bunun 28 üye ülkenin işbirliğiyle gerçekleşebileceğini ancak bu mümkün olmazsa da bazı üye ülkelerin birlikte hareket etme kararı alabileceğini belirtti. İnsani bir çözüm bulunması gerektiğini savunan Macron, AB’nin, sığınmacıların geldiği ve transit yaptığı ülkelerle birlikte çalışması gerektiğini ifade etti. İtalya Başbakanı Giuseppe Conte de toplantıya sığınmacı sorununu çözmek için İtalya’nın önerisini sunmaya geldiğini söyledi. Conte, “Dublin Sözleşmesi acil durum mantığına göre düzenlenmiş bir sözleşme. Sorunu yapısal olarak çözmeliyiz” diye konuştu.
İtalya, yeni sağ ve popülist hükümetin iş başına gelmesinin ardından kapılarını mültecilere kapatmıştı. Macaristan da benzer bir karar alarak, mültecilere yardım edilmesini yasaklamıştı.
Ürdün ve Lübnan
Merkel’in Lübnan’daki gündemi Suriyeli sığınmacılardı. Almanya Başbakanı Merkel, Ürdün’ün ardından Lübnan’ı ziyaret ederek Başbakan Saad Hariri ile görüştü. İki liderin en önemli gündem maddesi Ürdün’de olduğu gibi bu kez de Lübnan’daki Suriyeli sığınmacılardı. Hariri, “Sığınmacı sorununun tek kalıcı çözümü, sığınmacıların Suriye’ye dönmesi” dedi.
BRÜKSEL