‘Bakur/Kuzey’ belgeselinin yönetmenlerine ‘Örgüt propagandası yapmak’ suçlamasıyla 4’er yıl 6 ay hapis cezası verildi. Karara tepki gösteren yönetmenler ‘Film çekene, yazı yazana verilen bu cezalar başkaları ibret alsın diye. Bu zorbalık aşılır elbet’ dedi
Yönetmenliğini yaptıkları ‘Bakur (Kuzey)’ isimli belgesel nedeniyle Çayan Demirel ve Ertuğrul Mavioğlu hakkında “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla 5 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın 7’nci duruşması, Batman 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mavioğlu ve Demirel’in katılmadığı duruşmaya, avukatları da mazeret bildirerek katılmadı.
Kimsenin katılmadığı duruşmada kararını açıklayan mahkeme, Mavioğlu ve Demirel hakkında, “Örgüt propagandası yapmak” suçlamasından ayrı ayrı 4’er yıl 6’şar ay hapis cezası verdi. Mahkeme ayrıca Mavioğlu ve Demirel hakkında yurtdışına çıkış yasağı da getirdi.
Duruşmaya katılamayan Mavioğlu, mahkemenin aldığı karara sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla tepki gösterdi.
Mavioğlu: Bu zorbalık aşılır elbet
“Henüz son savunmamızı dahi vermemiştik” diyen Mavioğlu, şunları söyledi: “Film çekene, yazı yazana, hakikatin peşine düşene, sözünü esirgemeyene verilen bu ağır cezalar başkaları ibret alsın diye. Sakın ibret almayın, sakın cümlenizi eksiltmeyin, sakın enseyi karartmayın. Nelerin üstesinden geldik, bu zorbalık da aşılır elbet!”
Avukat Kip: Şoka uğradık
Avukat Rozerin Seda Kip de, müvekkillerinin hazır bulunmadığı, kendilerinin de mazeret bildirerek katılmadığı duruşmada karar alınmasına “Şimdiye kadar böyle bir karar ile karşılaşmadık, şoka uğradık. Dosyada eksiklikler olmasına rağmen ve tamamlanarak tarafımıza bildirilmesi talebimize rağmen, kimsenin katılmadığı duruşmada karar verildi” sözleriyle tepki gösterdi.
Demirtaş’tan sonra en ağır propaganda cezası
Müvekkillerinin “Örgüt propagandası yapmak” suçundan üst sınırdan cezalandırıldıklarını belirten Kip, “Son savunmaları alınmadan, önceki duruşmada ek süre talebi ret edilerek karar verildi. Şimdiye kadar Selahattin Demirtaş’tan sonra propaganda cezasının en ağırı ile karşılaştık” ifadelerini kullandı.
İtiraz edilecek
Cezanın müvekkillerinin sanatsal faaliyetleri açısından hukuka aykırı olduğunu söyleyen Kip, yargılamanın hak ihlali ve adil yargılamaya aykırı olduğunu, bunun yargıç eliyle yapıldığını belirterek, Bölge İstinaf Mahkemesi’ne itiraz başvurusunda bulunacaklarını kaydetti.
Basın açıklamasına çağrı
Surela Film Yapım bugün yapılması planlanan basın açıklamasına katılım çağrısı yaparken, “yüzde 99 Sürekli Engelli Raporu” olan Çayan Demirel’in durumuna rağmen mahkemenin bu kararı verdiğine dikkat çekiyor. Surela Film Yapım açıklamasının devamında ise şu sözlere yer veriliyor; “Avukatların mazeret bildirmiş olmalarına rağmen savunma hakkını hiçe sayarak kararını açıklayan mahkeme ayrıca Çayan Demirel’in Bakur belgeselini bitirdikten hemen sonra geçirdiği rahtsızlık nedeniyle yüzde 99 Sürekli Engelli Raporu’nu dikkate dahi almayarak ‘yeniden suç işlemeyecekleri yönü olumlu kanaat oluşmaması ve infazdan kaçma ihtimalleri’ gibi gerekçelerle her iki yönetmene de yurtdışı yasağı koydu. Yönetmenler Çayan Demirel ve Ertuğrul Mavioğlu tanığı oldukları barış ihtimalinin belleği olmak için çektiler Bakur belgeselini. Onları şansında, barış talebini, fikir ve sanatsal ifade özgürlüğünü düşman ceza hukukuyla hiçe sayan mahkeme, verdiği bu kararla tüm sinemacılara ağır bir yaptırımında bulunulmuştur. Yarın saat 13.00’da Beyoğlu Sineması Fuayesi’nde gerçekleşecek olan, bu haksız karara karşı sözümüzü söylemek üzere tüm sinemacıları ve hak savunucularını basın açıklamamıza destek vermeye çağırıyoruz.” denildi.