Mardin Müftülüğü’nün, kayyum döneminde belediye arsasına kaçak olarak cami inşasına başladığı ortaya çıktı. Müftülük cami arsasının kendilerine tahsis edilmesini istedi.
Mardin Müftülüğü’nün, arsası Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan Artuklu ilçesindeki Kamor Mezarlığı’nda kayyum döneminde inşasına başladığı camiyi kaçak olarak yaptığı ortaya çıktı. Müftülüğün, Büyükşehir Belediyesi’nden arsanın kendisine tahsis edilmesini istemesi üzerine söz konusu durum açığa çıktı.
Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) döneminde söz konusu arsanın imar planı ibadethane alanı olarak düzenlendi. Ancak, DBP’li yönetimin arsada yapmak istediği mescidin inşası belediyeye atanan kayyumdan kaynaklı başlamadı. Bunun yanı sıra, yapılan imar değişikliği ve mezarlıkta yapılan düzenleme gerekçe gösterilerek, DBP’li yöneticiler, haklarında açılan davada “PKK şehitliği yapmak” iddiasıyla suçlandı.
Sözlü izinle inşaata başladılar
DBP’lilerin üzerine atılı suçlama devam ederken, Mardin Müftülüğü cami yapmak üzere arsayı kayyum yönetiminde bulunan belediyeden istedi. Bunun üzerine kayyum olan Vali Mustafa Yaman’ın talimatı doğrultusunda belediyeden bir yetkili ve müftülük yetkilisi arsanın devri için Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’ne gitti. Ancak, Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’nde arsanın hibe edilemeyeceği, tahsis edilebileceği aktarıldı. Daha sonra Müftülük arsanın tahsisi için bir takım girişimlerde bulunsa da, girişimleri bir türlü sonuçlandırılamadı. Müftülük, bir süre sonra tahsis işlemleri sonuçlanmamasına rağmen bölgenin önde gelen isimlerinden birinin sponsorluğunda cami inşaatına başladı.
Arsa belediyeye kaldı
Camiinin büyük bir bölümünü kaçak olarak tamamlayan Müftülük, 31 Mart yerel seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimine geçen belediyeden arsanın kendilerine tahsis edilmesi için işlemlerin hızlandırılmasını talep etti. Belediye yetkilileri ise, cami inşaatının kaçak bir şekilde başladığını belirterek, kendilerine ait olduğu belediyede ibadethane projesinin olduğunu bildirdi. Belediye, ayrıca arsanın belediyede kalmasının uygun olduğunu bildirdi.
Bunun üzerine, Müftülük camii inşaatını belediye ile görüşmelerin tamamlanmasına kadar durdurdu. Belediye yetkilileri, caminin belediye bünyesinde kalmasını önerdi. Müftülük ise, arsanın tahsisinde ısrar etti.
Kurumlar arasındaki görüşmeler devam ederken, caminin akıbetinin görüşmelerden çıkacak sonucun ardından netleşeceği aktarıldı.