Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından ayrıntılarının açıklanacağı söylenen “Tarımda Milli Birlik Projesi” STK’lardan gelen tepkiler üzerine eylül ayında yapılacak olan Tarım Şurası’na ertelenmişti. Projenin asıl amacının özelleştirmenin önünü açmak olduğunu belirten Tarım Orkam-Sen Genel Başkanı Hamit Kurt, Türkiye’de son 10 yılda çölleştirilmiş ve verimsizleştirilmiş toprak miktarının Avrupa’daki birçok ülkenin yüzölçümünden çok daha fazla olduğunu, bunun bilinçli bir şekilde yapıldığını söyledi. Başkent Gazetesi’nden Makbule Akgül’e konuşan Kurt, TİGEM’in 386 bin hektar arazisinin olduğunu ve bu arazilerin büyük bir kısmının şu an atıl konumda olduğunu ve bilinçli olarak çölleştirildiğini belirtti.
Türkiye’nin son 5 yıldır tamamen genetiği değiştirilmiş ürünlerin cennetti haline dönüştürüldüğünü kaydeden Kurt, Avrupa’da tüketilmeyen ürünlerin ithalat yoluyla Türkiye’ye getirildiğini ve topluma sunulduğunu kaydetti. Şimdilik ertelenen ama iktidar tarafından eylül ayında tekrar gündeme getirilmesi beklenen Tarımda Milli Birlik Projesi’nin Tarım ve Orman Bakanlığı’nın dolaylı olarak özelleştirilmesi ve şirketlerin kontrolüne geçirilmesi anlamına geldiğini belirten Tarım OrkamSen Başkanı Hamit Kurt, üretici ve tüketici için tek çarenin küçük aile işletmeciliği ve kooperatiflerin yaygınlaşması olduğunu söyledi. ‘Tarımda Milli Birlik Projesi’nin yerli tarımı bitirme projesi olduğunu ifade eden Kurt, bu proje ile birlikte tarımda “birlik” değil holding döneminin başlayacağını ifade etti.
Kooperatifleşme çözüm olabilir
Hamit Kurt, kooperatifleşmenin bir çözüm olabilmesi için tamamen sivil olması yani kontrol mekanizması çiftçinin kendisinde olması gerektiğini belirtti. Kurt, “Kendi denetim organları kendi yönetimlerinden olacak. Bilimsel ve demokratik yönetim şekilleri olan kooperatifleşmeden yanayız. Bunun adı kooperatif de olmayabilir yerel birlikler de olabilir” diye belirtti.
EKOLOJİ SERVİSİ