Tarihçi Mehmet Bayrak’ın yeni kitabı yayınlandı. Özge Yayınları etiketi ile raflarda yerine alan kitabın tam adı, ‘Kürtler’in ve Kürdistan’ın Görsel Tarihi’ (Kadim Coğrafyada Tarihin Ayak İzleri).
Bayrak bu defa Kürtlerin görsel tarihine ışık tutuyor. Görselleri (köprüleri, kaleleri surları vb. gibileri) tarihin coğrafyaya hediye ettiği inciler olarak niteleyen yazar, kitabı boyunca bu incileri tek tek gözden geçiriyor. Balıklı Göl, Halfeti, Hasankeyf, Mardin, On Gözlü Köprü ve Ava Sipi kitapta sırageçidi yapan incilerden bazıları. Kitaba yazdığı önsözde yazar, kitabın yazılış amacı ile ilgili şunları belirtiyor: “Bu çalışma; bir bakıma seyahatnamelerde giderek insanları görsel ve yazınsal geçmişleri ile buluşturmayı ve Kürt halkı ile birlikte ülkeleri, Kürdistan’ın görsel tarihini gözler önüne sermeyi amaçlamaktadır. Çalışmaya; Batılı gezgin, araştırmacı, ressam ve fotoğrafçıların görsel ürünleri eşlik etmektedir.” (s.16) Bu çerçevede Mehmet Bayrak konuya dair hemen hemen bütün kaynakları taramış, eleştirel bir bakışla gözden geçirmiş.
Seyahatnamelerdeki biz
Kitabın ağırlıklı kısmında seyahatnamelerdeki görsellere dair yazılanları tarayan tarihçi Bayrak, özellikle Batılı seyyahların yazdıklarına atıfta bulunmaya dikkat etmiş. Bunun nedeni ise batıdan gelip bu coğrafyayı adım adım gezen seyyahların nispetten tarafsız davranmış olmaları. Yine yazarın belirttiği gibi Osmanlı ve Türk kaynakları Kürtler ve bu coğrafyada yaşayan diğer halklara dair zenginlikleri sadece Türklere ve din olarak İslamiyet’e mal etmekte hiçbir sakınca görmemişlerdir. Kitabın bir yararı da bu çarpıtmaları ele alması ve düzeltmesi. Velhasıl Mehmet Bayrak yine çok önemli bir çalışmaya imza atmış. Her zaman olduğu gibi bu bir kaynak kitap. Umarız hak ettiği ilgiyi görür.
KÜLTÜR SERVİSİ