Seçimden yüzde 11. 6 oy oranı ile 3. parti olarak çıkan HDP, Meclis’e 67 vekil taşıdı. 10 kentte birinci olan partinin kadın adaylarından 25’i vekil seçilirken, HDP listesinde yer alan sol sosyalist kesimlerden, çeşitli kimlik ve inanç temsilcilerine birçok isim Meclis’te kendisine yer buldu
Halkların Demokratik Partisi (HDP) 24 Haziran seçimlerinde yüzde 11.6 oyla Meclis’e 67 milletvekili gönderdi ve hem oy oranı hem de vekil sayısıyla Meclis’in 3. partisi oldu. Partinin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş da cezaevinde yürüttüğü seçim kampanyasına rağmen yüzde 8.37 oy oranı ile seçim yarışından 3. çıktı.
10 kentte birinci parti
HDP bu sonuçlarla aralarında bölgenin en büyük şehirlerinden olan Diyarbakır, Mardin ve Van’ın da aralarında olduğu 10 kentte birinci parti olmayı başardı. Belediyelerine kayyum atanan 9 kentte de HDP açık ara farkla birinci parti seçildi. Kayyum atanıp AKP’nin birinci olduğu tek il Bitlis oldu. İçişleri Bakanlığı tarafından Ekim 2016 yılında görevinden uzaklaştırılan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak ve Fırat Anlı yerine kayyum olarak atanan Cumali Atilla’nın oy kullandığı sandıktan da Demirtaş’a 165, HDP’ye de 176 oy çıktı.
Yurtdışında da 3. parti
HDP, Türkiye seçmeninin 5 milyon 843 binin oyunu alırken, cumhurbaşkanı adayı Demirtaş ise 4 milyon 192 bin oy aldı. HDP yurtdışı oylarında da 16.5’lik oranla üçüncü parti olurken, yedi ülkede birinci sırada yer aldı. Birleşik Krallık (yüzde 48), Finlandiya (yüzde 49.2), Irak (yüzde 47.9), İsviçre (yüzde 39.7), İtalya (yüzde 35.2), Japonya (yüzde 44.3), Ukrayna (yüzde 39.5).
Metropollerde oylarını arttırdı
HDP Türkiye’nin en büyük metropolü olan İstanbul’da da bir önceki milletvekili seçimine göre oylarını yükseltti. HDP İstanbul’da 12.65’lik oy oranı ile Meclis’e 12 vekil gönderdi. Partinin oylarını arttırdığı bir diğer metropol ise İzmir oldu. Kentte 11.48 oy oranını yakalayan parti Meclis’e 2 vekil taşıdı.
25 kadın vekil
24 Haziran erken seçimleri için siyasi partiler arasından en fazla kadın aday gösteren parti olan HDP’nin adaylarından 25’i seçildi. Kadın adaylar arasında Demokratik Toplum Kongresi’nin (DTK) cezaevindeki Eş Başkanı Leyla Güven ve Diyarbakır’ın Sur ilçesinde sokağa çıkma yasakları sırasında 3 yaşındaki kızı Beritan ile birlikte 100 gün boyunca mahsur kalan Remziye Tosun da yer aldı. HDP’nin Meclis’e birinci sıra adayı olarak gönderdiği kadın vekiller ve illeri şöyle: HDP Eş Genel Başkanı ve İstanbul Birinci Bölge 1. sıra adayı Pervin Buldan, İzmir Birinci Bölge 1. sıra adayı Serpil Kemalbay, Ankara Birinci Bölge 1. sıra adayı Filiz Kerestecioğlu, Adana 1. sıra adayı Tülay Hatimoğulları, Hakkari 1. sıra adayı Leyla Güven, Mersin 1. sıra adayı Fatma Kurtulan, Batman 1. sıra adayı Feleknas Uca, Muş 1. sıra adayı Gülistan Kılıç Koçyiğit, Siirt 1. sıra adayı Meral Danış Beştaş.
17 isim yeniden vekil
HDP listesinde yeniden aday gösterilen 17 isim milletvekili de seçildi. Bu isimler şöyle: Pervin Buldan, Mithat Sancar, Filiz Kerestecioğlu, Garo Paylan, Ayhan Bilgen, Bedia Özgökçe Ertan, Hişyar Özsoy, İmam Taşçıer, Meral Danış Beştaş, Nimetullah Erdoğmuş, Mahmut Toğrul, Hüda Kaya, Alican Önlü, Feleknas Uca, Ayşe Acar Başaran, Berdan Öztürk, Dirayet Dilan Taşdemir.
Kimlik ve inançlar
Meclis’te HDP listelerinde yer alan inanç ve kimliklerden temsilciler de Meclis’e taşındı. Ermeni kimliği ile Garo Paylan, Arap kimliği ile Mithat Sancar, Alevi kimliğiyle Ali Kenanoğlu, Kemal Bülbül, Zeynel Özen, Avrupa Süryaniler Birliği (ESU) Türkiye Sorumlusu Sabro Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Tuma Çelik, Êzidî vekil Feleknas Uca milletvekili seçildi. İslami kimliğiyle bilinen Hüda Kaya ve Ömer Faruk Gergerlioğlu da milletvekili seçilen isimler arasında yer aldı.
Sol sosyalist temsilciler seçildi
Türkiye sol ve sosyalist hareketlerinden çok sayıda adayın gösterildiği HDP, bu isimlerden büyük kısmını Meclis’e taşıdı. Türkiye İşçi Partisi (TİP) kurucu üyelerinden Barış Atay Hatay’dan, uzun bir dönem Sosyalist Demokrasi Partisi Genel Başkanlık görevini yürüten Rıdvan Turan Mersin’den, Devrimci Parti Genel Başkanı Musa Piroğlu, Sosyalist Meclisler Federasyonu’ndan Dilşat Canbaz, TİP Kurucu Meclis Üyesi Erkan Baş, Halkevleri Genel Başkanlığı’nı önceki dönem yürüten Oya Ersoy İstanbul’dan, ESP’li Murat Çepni İzmir’den, SYKP Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları da Adana’dan milletvekili seçildi.
İki gazeteci Meclis’te
HDP listesinden aday gösterilen gazetecilerden Ahmet Şık İstanbul’dan, Tayip Temel ise Van’dan milletvekili seçildi. Ahmet Şık seçildikten sonra yaptığı ilk açıklamada şunları söyledi: “Adil bir süreç değildi. Devletin bütün kaynaklarını kendisine kullanan bir suç örgütüne karşı bu ülke bir direniş gerçekleştirildi. Çıkan sonuç bize şunu söylemiyor: Enseyi karartacağız ve her şeyi bırakacağız. Hiçkimse merak etmesin ne pes edeceğiz ne de bu ülkeyi karanlığa teslim edeceğiz. Sonuna kadar direneceğiz. Bu iktidar zaten meşruiyetini yitirmişti, bu seçim de meşru olmayan biçimde iktidarını sürdüreceğini gösteriyor. Ama ben şuna inanıyorum; orada oturamayacaklar. Çünkü biz varız ve hiçbir yere gitmiyoruz.”
HABER MERKEZİ