ABD, S-400 alımı nedeniyle Türkiye’ye uygulayacağı yaptırımları belirledi. Konuya ilişkin bilgi veren ABD’li yetkililer, yaptırımların 15 Temmuz darbe girişimiyle bağlantılandırılmasını istemedikleri için önümüzdeki günlerde açıklanacağını vurguladı.
ABD’nin yaptırım baskısına rağmen Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alan Türkiye, teslimatın devam ettiğini açıkladı. Teslimat gerçekşeşirse Türkiye’ye Amerika’nın Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasası (CAATSA) kapsamında karşılık verileceğini belirten ABD, uygulanacak yaptırımları belirledi. Yaptırımların önümüzdeki günlerde açıklanacağını kaydedildi.
3 paketten biri seçildi
Amerikan haber sitesi Bloomberg’e konuşan kaynaklar, Trump ekibinin CAATSA kapsamında uygulanacak üç farklı yaptırım paketinden birini seçtiğini söyledi. Haberde, seçilen yaptırım paketinin neleri kapsadığı açıklanmadı. Yaptırım paketinin Dışişleri ve Savunma bakanlıklarında günler süren görüşmelerin ardından belirlendiği ifade edilirken söz konusu planın, ABD Başkanı Donald Trump’ın da onayını alması gerektiği belirtildi.
15 Temmuz’un geçmesi bekleniyor
Bloomberg’e konuşan yetkililerden biri paketin neden hemen değil de önümüzdeki günlerde duyurulacağına açıklık getirdi. ABD’li yetkili, yönetimin 15 Temmuz askeri darbe girişiminin yıldönümünün üzerinden biraz zaman geçmesinin istendiğini söyledi. Buradaki amacın ise ABD’nin 15 Temmuz’dan sorunlu olduğuna dair spekülasyonların daha da ateşlenmesinin istenmediği olarak açıklandı.
Ne oldu?
ABD, Türkiye’ye ilk günden beri alımdan vazgeçmesi için baskı yapmış ve en son 31 Temmuz’a kadar vazgeçmesi için Ankara’ya mühlet vermişti. Alım gerçekleşirse sık sık Türkiye’yi F-35 savaş uçağı programından çıkaracaklarını hatırlatan ABD, yaptırımların da devreye gireceğine dikkat çekiyordu. Cuma günü teslimatın başlamasıyla gözler ABD’ye çevrildi ancak Senato’nun çağrısı dışında henüz bir açıklama gelmedi.
Pentagon, konuya ilişkin basın açıklaması yapacağını belirtmiş, Beyaz Saray’ın devreye girmesiyle bu toplantı iptal edilmişti. Sonrasında F-35 konusunda pozisyonlarının değişmediğini açıklayan Savunma Bakanı Vekili Mark Esper, Türk mevkidaşı Hulusi Akar’ı aramıştı. ABD, bu görüşmeye ilişkin açıklama yapmazken, Türkiye tarafından yapılan açıklamada Suriye ve S-400 alımının konuşulduğu kaydedilmişti. Açıklamanın devamında Kuzey ve Doğu Suriye’de kurulması planlanan güvenli bölge için ABD’li bir heyetin acil koduyla önümüzdeki hafta Ankara’ya geleceği belirtilmişti.
Pentagon’dan Ankara’ya uyarı
Türkiye, S-400 alımıyla birlikte Kuzey ve Doğu Suriye sınırına askeri sevkiyat yapmayı hızlandırdı. CNN’e konuşan ABD’li kaynaklar Kürtlere yönelik olası bir operasyondan endişe duyduklarını belirtirken dün Pentagon’dan da bir açıklama geldi. Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik atılacak olan tek taraflı bir askeri adımın çok ciddi endişe kaynağı olduğunu ifade eden Pentagon, “Böyle adımlar kabul edilemez. ABD ile Türkiye arasında koordinasyon ve danışma tek yoldur” sözlerini kullandı. Pentagon’un açıklamasından sonra Türkiye’ye ait uçakların Gire Spi’nin (Tel Abyad) üzerinde uçtuğu belirtildi. Bölgedeki yerel kaynaklar ise Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’nin hava sahasına girmediğini, havadaki uçakların Koalisyon güçlerine ait olduğunu bildirdi.
Güney Kıbrıs hamlesi
ABD’den Türkiye’ye karşı ikinci adım da geldi. Temsilciler Meclisi, Kıbrıs Cumhuriyeti’ne uygulanan silah ambargosunun kaldırılmasını düzenleyen yasayı kabul etti. Demokrat Parti Milletvekili David Cicilline tarafından ABD Temsilciler Meclisi’ne sunulan yasal düzenleme, 253 lehte, 171 aleyhte oy ile kabul edildi.
ABD Senatosu’nda da onaylanan yasanın imza için ABD Başkanı Donald Trump’a gönderileceği belirtildi. ABD Senatosu ile ABD Temsilciler Meclisi’nde onaylanan yasa, Güney Kıbrıs’a belli ön koşullar çerçevesinde silah ambargosunun kaldırılmasını öngörüyor. Yasaya göre; Rum yönetimi, Rusya’ya ait savaş gemilerinin limanlarını kullanmasına izin vermeyecek. Cumhuriyeti’ne ABD ambargosu,1987’den beri uygulanıyordu.
DIŞ HABERLER