HDP Ekoloji Meclisi’nin, Hasankeyf Ilısu Barajı bölgesinde yapmak istediği açıklama polis ve jandarma engeline takıldı
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ekoloji Meclisi üyeleri, 12 bin yıllık tarihe sahip olmasına rağmen yapımı devam eden Ilısu Barajı’nın suları altında bırakılmak istenen Hasankeyf’e gitti. Partili milletvekilleri Ayşe Acar Başaran, Feleknas Uca, Necdet İpekyüz, Mehmet Rüştü Tiryaki, Züleyha Gülüm, Murat Çepni, Meral Danış Beştaş, Hişyar Özsoy, Semra Güzel, Dersim Dağ, Pero Dündar, Erdal Aydemir, Nuran İmir, Hüseyin Kaçmaz ve Hasan Özgüneş ve bazı belediye eş başkanlarının da yer aldığı kalabalık grubun ilçeye gelişi öncesinde Hasankeyf Seyir Terası ile birlikte HDP İlçe Örgütü binası, jandarma ve polis ablukasına alındı.
Partililer, kurulan bu abluka nedeniyle bir süre buradan Ilısu Barajı’nın inşa edildiği Mardin’in Dargeçit ilçesine bağlı Ilısu Mahallesi’ne gitmek üzere araçlarıyla yola çıktı.
Yolda iki ayrı noktada kurulan polis ve jandarma kontrol noktalarından geçen partililer, Ilısu Mahallesi girişinde bir kez daha durdurulup, geçillerine izin verilmedi.
Girişe izin verilmedi
Jandarmalar, basın açıklaması yapılmak istenen baraj bölgesinin “Güvenlik Bölgesi” olması nedeniyle girişe yasak olduğunu ileri sürdü. Yapılan görüşmelerde baraj bölgesine sadece kendilerinin girebileceği ifade edildi. Bunu reddeden milletvekilleri, mahalle girişinde açıklama yapacaklarını duyurdu.
Buradan gidilen mahalle girişinde açılan “Kimliğimiz, kültürümüz, doğamız, tarihimiz, Hasankeyf’tir dokunma” pankartı arkasında açıklama yapılmaya başlandı. O anları kayıt altına alan çok sayıda polis ve askerin yanı sıra iki adet drone ile de gökyüzünden çekim yapılması dikkat çekti.
‘Kabul edilemez’
Açıklama yapan HDP Ekoloji Meclisi Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Murat Çepni, 12 bin yıllık bir tarihin ve Dicle Vadisi’nin sular altında bırakılmasına karşı olduklarını, doğa ile tarihi korumak amacıyla mücadele ettiklerini söyledi.
Ilısu Köyü’nde ve baraj çevresine gitmelerinin engellenmesine tepki gösteren Çepni, “İnsanlık tarihine sahip çıkması gerekenlerin, burada bizlere engel koymasını kabul etmiyor ve bu durumu protesto ediyoruz. Sadece biz vekillerin girişine izin verildiği için bu durumu kabul etmedik, o yüzden açıklamayı burada yapıyoruz” dedi.
Hasankeyf’te yarın yapılacak “Dicle’ye büyük atlayış” etkinliğini hatırlatan Çepni, bu etkinlik öncesi uygulanan engellerin bir an önce kaldırılması konusunda yetkililere çağrıda bulundu.
‘AKP yok etmek istiyor’
12 bin yıllık bir tarihin baraj için silinmeye ve yok edilmeye çalışıldığını vurgulayan Çepni, şunları söyledi: “Bugüne kadar burası Moğollar tarafından saldırıya uğradı. Ama buna rağmen tarih toparlanabildi. AKP döneminde ise tamamen yok edilmek isteniyor. Burası bırakın yıkmayı, halen kazı alanıdır. AKP’nin yapması gereken buraları korumaktır. Burası aynı zamanda endemik bitki ve canlıların yaşam alanıdır. Ama AKP burayı yok etmek istiyor.”
Hasankeyf için mücadele
Baraj projesiyle Dicle Vadisi’ndeki ekosistemin de yok edilmek istenildiğine dikkat çeken Çepni, “Tarih ve doğanın sadece sınırları içinde bulunan ülke ve iktidarlara bırakılmaması gerekiyor. Burası insanlığın ortak mirası ve yaşam alanıdır. AKP iktidarı kendi renksizliğini ile bütün renkleri yok etmeye çalışıyor. Onlar için varsa yoksa para, beton ve inşaattır. İnsanlığa açılmış bir savaştır bu. İnsanlığın ortak mirasının karar mercii insanlıktır” dedi. Hasankeyfliler, ekolojistler, demokrasi mücadelesi verenlerin projeye karşı olduğunu ifade eden Çepni, “İktidara bir kez daha sesleniyoruz. Halka karşı yürütülen kültürel savaşlar bugüne kadar kimse kazanamamıştır. Bunu da kazanamayacaktır” dedi.
Açıklama, Çepni’nin henüz geç olmadığını vurgulayarak herkesi Hasankeyf için mücadeleye davet etmesiyle sona erdi.