Cumhurbaşkanlığı sistemi ile ilgili tartışmalar sürüyor. AKP-MHP revizyondan söz ederken, yeni bir referandumun gündeme gelmesi bekleniyor. AKP’li Kurtulmuş ise yeni referandum için anayasa değişikliğinin gerektiğini söyledi
İstanbul seçileri ile birlikte ortaya çıkan tablodan sonra Cumhurbaşkanlığı sistemi tartışılmaya başlandı. AKP cehpesi sistemi revize etmekten söz ederken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Amerikan tipi başkanlık sisteminin tartışılabilineceğini söyledi. Habertürk’te Kübra Par’ın sorularını yanıtlayan AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanlığı sistemiyle ilgili yapılan eleştirilere yanıt verdi. Sistemde geri dönüş olmayacağını belirten Kurtulmuş, “Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nden geri dönüş yoktur. Bunun yolu parlamentoya yeni anayasa değişikliği vermektir.
Hodri meydan! Buyursunlar biz parlamenter sisteme geçmek istiyoruz, gerekli sayıyı bulurlarsa baş göz üstüne” dedi. Kurtulmuş’un soruları yanıtlarken ilk kez çoğunluğun sağlanması halinde sistemin değiştirilebilineceğinden söz etti. Sistemin aksayan yönlerinin olduğunu kabul eden Kurtulmuş, sistemin revize edilerek yola devam edileceğini söyledi. Kurtulmuş şöyle konuştu: “Sistemin aksayan yönleri tabii ki olabilir. Bunu zaten öngörüyorduk. Türkiye son derece güçlü bir revizyonla sistemini yeniler.
Mevcut sistemde bizim tarafımızdan değerlendirdiğimizde bir parti var. Meclis’te çoğunluğu olan grubu var bir de hükümet var. Ortak nokta sayın Cumhurbaşkanımız. Bundan sonraki süreçte en önemli hassasiyet noktalarından birisi bu üç ayrı grubun çok güzel bir senkronizasyonu. Daha açık istişarelerle, detaylı tartışmalarla bu sürecin yürütülmesidir. Halkımız teamüller gereği siyasi olarak bütün sorumluluğu milletvekillerinde görüyor. Milletvekillerimizin yürütmeyle çok yakın çalışması lazım. Geçtiğimiz askerlik sistemiyle ilgili yapılan revizyon konusunda sayın Milli Savunma Bakanımız grupta bunu anlattı. Yapılan teklifler, eleştiriler gözden geçirildi. Ardından sayın bakanımız diğer parti liderleriyle konuyu görüştü. Hızlı işleyiş içerisinde yoğun istişare mekanizmasının kurulmasının kaçınılmaz olduğu görülüyor.”
Gerekli sayıyı bulmak
16 Nisanda yapılan referanduma atıfta bulunan Kurtulmuş, gerekli sayıyı getirsinler diye meydan okudu ve şöyle dedi: “Buyursunlar biz parlamenter sisteme geçmek istiyoruz, gerekli sayıyı bulurlarsa baş göz üstüne. Gerekli sayıyı bulup değiştirirlerse buna da saygı gösteririz. Türkiye’de en az 30-40 yıl bu sistemi tartışıldı. Her şeyin siyasi zemini var. Siyasi şartlar olgunlaştı ve referandumla geçti. Buradan geri dönüş yok!” Kararnamelerle ilgili soruyu yanıtlayan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı’nın Meclis tarafından kontrol edildiğini öne sürdü. Numan Kurtulmuş bu konu ile ilgili şunları söyledi: “Cumhurbaşkanının hangi noktalarda kararname çıkaracağı çok açık. Burada Cumhurbaşkanı, Merkez Bankası Başkanı’nı hükümetin politikalarıyla uyumlu olmadığı gerekçesiyle görevden aldı. Cumhurbaşkanı hakkında yasa olmayan konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesini çıkarabilir. Cumhurbaşkanlığının kontrol edilmesi Meclis’in elindedir. Meclis’te çoğunluk oluşturulursa istenirse Cumhurbaşkanlığı’nın bütçesini onaylamaz. Cumhurbaşkanımızın almış olduğu kararların hepsinin de parlamentoda kontrol mekanizması var.”
İSTANBUL