Mehmet Uçar, kaleme aldığı “Hasankeyf” isimli oyunla antik kentteki yıkıma dikkat çekiyor. Yıkımın sürmesi ve kısa süre içinde Ilısu Barajı’nda su tutulmasıyla sular altında kalacak olan Hasankeyf’teki durumun aciliyeti nedeniyle iki perdelik oyunun ilk bölümü sahnelenerek, videoya kaydedildi. Oyunun videosunun sosyal medyada yayınlayacaklarını söyleyen Mehmet Uçar, “Hasankeyf insanlık tarihinin ortak mirasıdır. Yok edilmek istenen aslında bizim bir belleğimizdir, mirasımızdır, tarihimizdir” dedi.
Yapımı devam eden Ilısu Barajı nedeniyle sular altında bırakılmak istenen 12 bin yıllık tarihe sahip Hasankeyf’te yıkım devam ediyor. Bu tarihsel mirasın sular altına bırakılmak istenmesine karşı birçok kesim farklı kesimden tepkiler yükseliyor. O isimlerden biri de HDP İstanbul İl Örgütü Kültür Sanat Komisyonu Sözcüsü Mehmet Uçar. Uçar, yaşanan yıkıma dikkat çekmek amacıyla “Hasankeyf” isimli bir tiyatro oyunu kaleme almaya başladı.
Hasankeyf’te yıkımın sürmesi ve daralan zaman nedeniyle bir bölümünü sahneleyerek kayda aldıklarını ifade eden Uçar, duyarlılığı artırmak amacıyla böyle bir yöntem tercih ettiklerini söyledi.
Bir bölümü sahnelendi
“Hasankeyf” oyununu yazmaya başladığında iki perdelik bir oyun şeklinde yazmayı düşündüğünü ifade eden Uçar, “Oyunun yazımına halen devam ediyorum. Fakat Hasankeyf’teki yıkım her geçen gün büyüyor ve baraj da su toplayacak. Bu konuda bir an önce bir duyarlılık oluşturmak gerektiğini düşünüyordum. Bunun için de hızlıca hareket edilmesi gerekiyordu. Bu temelde yazdığım oyunun ilk 15 dakikasını çekerek ve sosyal medyada daraltarak bunu 5-6 dakikaya sığdırarak sunmayı doğru buldum. Ama dediğim gibi bu iki perdelik bir oyundur ve sonbaharda izleyicisiyle buluşacak” diye anlattı.
Hasankeyf’in insanlık tarihi açısından en önemli kültürel merkezlerden biri olduğuna dikkat çeken Uçar, “Talana ve yıkıma yönelik duyarlılık temelinde bir oyundur Hasankeyf. Çok değerli hocamız Ali Yıldırım oyunu sahneliyor” dedi. Uçar, oyun tamamlandığında daha geniş bir kadro tarafından sahneleneceğini ifade etti.
‘Belleğimiz yok ediliyor’
Hasankeyf’in 12 bin yıllık bir tarihi olduğunu hatırlatan Uçar, baraj ile bu tarihin yok edilmek istendiğine işaret ederek, “Yok edilmek istenen Medler, Persler, Sümerler, Asurlar’dır. Hasankeyf insanlık tarihinin ortak mirasıdır. Dolayısıyla yok edilmek istenen aslında bizim belleğimizdir, mirasımızdır, tarihimizdir. Hasankeyf’in sular altında kalmaması bu temelde önemlidir. Bu bilinçle herkesi duyarlılığa davet ediyoruz. Kesinlikle Hasankeyf sular altında kalmamalıdır” şeklinde konuştu.
İSTANBUL/MA